Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine probabil dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016, a indicat presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un interviu pentru publicatia olandeza De Telegraaf, preluata de Bloomberg.
"Am prelungit accesul bancilor la lichiditate nelimitata pana la sfarsitul anului 2016. Este un semnal. Programul nostru pentru sustinerea creditarii catre companii va continua patru ani. Asta arata ca dobanzile vor ramane scazute o perioada prelungita. Dar ulterior, vor creste odata cu intarirea recuperarii economice", a raspuns Draghi la intrebarea cat timp vor ramane scazute dobanzile.
La un an dupa ce zona euro a iesit din cea mai lunga recesiune din istoria sa, BCE se lupta in continuare cu inflatia lenta si incearca sa stimuleze consumul.
BCE a instituit rata negativa la depozitele bancare
Draghi a introdus masuri fara precedent in luna iunie, printre care o rata negativa a dobanzii la depozitele constituite la BCE de banci, si a anuntat ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune daca se ajunge la deflatie.
"Recuperarea este inca slaba si distribuita neuniform in zona euro. Ar putea avea loc accidente in economia globala care sa schimbe rapid situatia" , a spus el.
Investitorii cauta in prezent indicii privind momentul in care Rezerva Federala a SUA si Banca Angliei vor creste costurile de finantare, insa in zona euro recuperarea economica este abia in... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:11
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.
Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE.
Banca va clarifica pe parcursul zilei de joi modul in care va fi implementata rata negativa la facilitatea de depozit.
Prima mare banca centrala care impune dobanzi negative bancilor comerciale
Dobanda de politica monetara se afla la 0,25% de la inceputul lunii noiembrie. BCE este prima dintre marile banci centrale care incearca sa foloseasca rate negative ale dobanzilor la depozitele bancilor comerciale.
Obiectivul acestei masuri este sa convinga bancile sa crediteze in loc sa depoziteze banii in conturi la BCE. Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei bancii.
Analistii anticipau ca BCE ar putea folosi mai multe instrumente de politica monetara pentru a sprijini economia zonei euro.
Printre acestea se aflau reducerea dobanzii cheie si a ratei de 0% platita de banci pentru a pastra banii la BCE, un nou program de creditare prin care bancile sa primeasca finantari mai... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:55
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 0,25%, minimul istoric.
De asemenea, BCE a decis ca dobanzile la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arata intr-un comunicat publicat joi de institutia de la Frankfurt.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va face in scurt timp comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii, intr-o conferinta de presa.
Prin mentinerea dobanzilor, BCE vrea sa castige timp pentru a analiza daca revenirea economica a zonei euro conduce si la cresterea inflatiei, potrivit Bloomberg. Inflatia din zona euro se mentine sub pragul de 1% incepand din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul tintit de BCE, de aproape 2%.
Datele preliminare de la Eurostat arata ca inflatia a crescut in aprilie in zona euro la 0,7%, fata de 0,5% in martie. Indicatorii economici sugereaza ca revenirea accelereaza in zona euro dupa cea mai indelungata recesiune de la introducerea monedei unice, incheiata in al doilea trimestru al anului trecut.
Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara la minimul de 0,5%, si a pastrat totodata nivelul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a mentinut dobanda la 1,5%.
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, ca economia SUA, cea mai mare a lumii, are inca nevoie de... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:44
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la 0,25%, chiar daca in martie rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, transmite Reuters.
Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de majoritatea analistilor, in conditiile in care Eurostat a anuntat, luni, ca rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna martie pana la 0,5%, de la nivelul de 0,7% inregistrat in februarie, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.
Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum.
Seful FMI, Christine Lagarde, a solicitat, miercuri, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Japoniei (BoJ) sa continue politicile monetare de relaxare in vederea contracararii inflatiei scazute.
"Este nevoie ca BCE sa adopte o relaxare suplimentara a politicilor monetare, prin masuri neconventionale", pentru a lupta impotriva inflatiei scazute, a afirmat Lagarde.
O inflatie scazuta complica sarcina Bancii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragila a economiei blocului comunitar.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:21
Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de referinta la nivelul record de 0,25% nu i-a afectat pe cei care economisesc, a declarat luni Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, intr-un comentariu pentru publicatia germana "Handelsblatt", transmite Reuters.
Ratele scazute ale dobanzilor pentru persoanele care economisesc au fost rezultatul recentei recesiuni cu care s-a confruntat zona euro si a pietei financiare fragmentate din regiune, a explicat oficialul BCE.
"Ratele mai ridicate ale dobanzilor ar fi exacerbat recesiunea, ar fi intarziat redresarea si ar fi contribuit la riscurile deflationiste. Prin urmare, ratele mai ridicate i-ar fi afectat pe cei care fac economii", a afirmat Benoit Coeure.
Banca Central Europeana (BCE) a suprins saptamana trecuta pietele financiare, reducand cu un sfert de punct dobanda de politica monetara, pana la nivelul record de 0,25%, dupa ce scaderea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimii patru ani a pus in pericol sarcina sa de a mentine stabilitatea preturilor.
Rata inflatiei in zona euro a coborat in luna octombrie 2013 pana la nivelul de 0,7%, cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimii patru ani, in conditiile in care BCE vrea sa mentina cresterea preturilor la un nivel de 2%.
Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, in schimb a coborat dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75% de la de 1,00%. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 12:22
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%.
Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza, informeaza AP.
Chiar daca dobanda in zona euro este la cel mai scazut nivel din istorie, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a pronuntat in favoarea publicarii minutei de la intalnirile comitetului executiv al BCE.
Pana acum, Banca Centrala Europeana nu a dat publicitatii minutele pentru a evita presiunile politice asupra membrilor comitetului executiv al BCE din partea guvernelor nationale, care ar putea afecta independenta si angajamentul lor de a servi mai mult interesele europene decat cele nationale.
Luni, Mario Draghi a afirmat: "Consider ca acesta este urmatorul pas necesar. Prin urmare, comitetul executiv al BCE va prezenta propunerea Consiliului Guvernatorilor BCE pentru a o analiza si a lua o decizie".
Consiliului Guvernatorilor BCE este alcatuit din sase membri ai comitetul executiv, care se ocupa de operatiunile zilnice ale BCE, alaturi de cei 17 sefi ai bancilor centrale din zona euro. BCE este singura dintre marile bancile centrale care pastreaza minutele confidentiale. mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 15:40
Dobanda de politica monetara a Bancii Central Europene a ramas la 0,75%, un nivel minim record, confirmand astfel asteptarile analistilor din domeniu. Intr-o decizie similara, Banca Angliei a mentinut nivelul dobanzii cheie la 0,5%.
BCE a coborat la inceputul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice, anunta Mediafax.
Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara, dar si valoarea programului de achizitii de active la 375 miliarde de lire sterline.
BCE asteapta sa activeze un program de achizitii de obligatiuni imediat dupa ce Spania va cere ajutor financiar extern, potrivit CNBC. Banca a anuntat, in octombrie, ca este pregatita sa cumpere obligatiuni ale tarilor cu probleme de finantare, precum Spania si Italia, dupa ce acestea cer ajutorul fondului de urgenta al zonei euro.
Pana in prezent nicio tara nu a cerut activarea programului, insa anuntul BCE a fost suficient pentru a calma pietele.
Programul de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor cu probleme din zona euro, anuntat de BCE in septembrie, este conditionat de accesarea fondului de urgenta al zonei euro si de indeplinirea unor conditii stricte, care includ masuri de austeritate si reforme. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:48
Banca Centrala Europeana a decis mentinerea actualei rate a dobanzii de referinta la 0,75%, in timp ce oficialii europeni asteapta inca o solicitare de salvare din partea Spaniei. Hotararea a fost luata la intalnirea de joi, de la Ljubljana.
"Din punct de vedere economic, nu avem nevoie de inca o scadere a ratei dobanzii de referinta din partea BCE. Focusul nu este pe schimbarea ratei dobanzii, ci pe Spania si o posibila solicitare de salvare pentru a deschide drumul BCE catre implementarea programului de achizitie a bondurilor", a declarat Christian Melzer, economist la Dekabank din Frankfurt, scrie Bloomberg.
Banca Spaniei a vandut joi obligatiuni de 3,99 miliarde de euro, foarte aproape de tinta propusa de patru miliarde. Randamentul a fost in scadere la bondurile pe doi si cinci ani, iar la cele pe trei ani a fost in crestere.
Spania a imprumutat patru miliarde de euro, la costuri in scadere puternica
Guvernul de la Madrid inca nu doreste sa ceara ajutorul Uniunii Europene. Draghi a pus conditia ca Spania sa ceara oficial interventia europeana, astfel incat intai sa fie rascumparate creditele de pe piata primara, inainte ca BCE sa cumpere obligatiunile de pe piata secundara.
Si Banca Angliei a lansat astazi o noua emisiune de obligatiuni, reusind sa stranga 375 de miliarde de lire sterline, la un randament de 0,5%. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 15:55
Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la 0,75%, nivel minim record adoptat in luna iulie. De altfel, dobanda la depozite a fost mentinuta la 0%.
Decizia vine in urma sedintei de politica monetara sustinuta joi de Consiliul de Administratie al BCE.
Inainte de anuntarea deciziei, numerosi analisti erau de parere ca politicile monetare vor ramane neschimbate. Din cei 58 de analisti economici intervievati de Bloomberg, 28 au fost de parere ca nu va avea loc vreo schimbare. Restul de 30 de analisti au estimat reduceri intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale.
Odata cu modificarea dobanzii la depozite, Banca Centrala Europeana mentine o diferenta de 0,75% intre cei doi indici monetari. Dobanda pentru depozitele depuse la BCE este de 0%, iar o coborare a acesteia ar insemna ca bancile sa plateasca pentru a-si depunde banii la institutia europeana.
Banca Centrala Europeana a luat decizia de a cobora dobanda pentru depozite la 0% dupa ce, in decembrie si februarie, a imprumutat bancile europene pe trei ani, cu peste 1.000 de miliarde de euro. Aceste sume nu s-au resimtit in economia reala, ei ajungand sa fie investiti in titluri de stat, ori intorsi la Banca Centrala, sub forma de depozite. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:39