Economistul sef al BCE avertizeaza ca economia nu se va redresa deplin in viitorul apropiat

Marti, 04 August 2020, ora 15:10
912 citiri
Economistul sef al BCE avertizeaza ca economia nu se va redresa deplin in viitorul apropiat
Foto: Facebook/ Jason Clarke Photography

Philip Lane, economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), a avertizat asupra acordarii unei importante disproportionate recentelor date economice si a posibilitatii ca in urmatoarea perioada consumatorii si companiile sa fie afectati de cresterea numarului de cazuri de coronavirus pe plan global, transmite Bloomberg.

"Nu ar fi intelept" sa tragem rapid concluzii dupa ce economia zonei euro a avut in trimestrul doi din 2020 o performanta mai buna decat se estima, concluziile ar trebui evaluate impreuna cu datele privind evolutia din trimestrul trei", a apreciat Lane intr-o postare pe blogul BCE.

Cresterea numarului de cazuri de coronavirus in unele regiuni europene precum si pe plan global afecteaza increderea consumatorilor si investitiile companiilor, a atras atentia oficialul BCE.

"Acesti factori ne ajuta sa explicam de ce va dura o perioada indelungata de timp pana cand economia se va redresa deplin in urma socului provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19), si de ce sunt necesare masuri fiscale si monetare semnificative", a declarat economistul sef al BCE.

Datele preliminare publicate vineri de Eurostat arata ca economia zonei euro a inregistrat un declin de 12,1% in trimestrul doi din 2020, cea mai semnificativa scadere de cand se publica aceste date, respectiv 1995. BCE previziona un recul de 13%.

Alte date arata o redresare a economiei mai rapida in mai si iunie, dupa atenuarea restrictiilor introduse pentru a stopa raspandirea pandemiei, astfel incat declinul din trimestrul trei ar putea fi mai redus decat se estima, a apreciat Lane.

Acesta a adaugat: "Nivelul socului economic ramane extraordinar de ridicat si perspectivele extrem de nesigure".

Si presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a dat asigurari ca institutia va mentine "mecanismul de siguranta" al achizitiilor sale masive de obligatiuni cel putin pana in iunie 2021, pentru a sprijini redresarea economiei.

"Trebuie realmente sa mentinem mecanismul de siguranta si conditii foarte atractive, cel putin pana in iunie 2021", a afirmat vineri seful BCE, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Courrier Cauchois.

Luna trecuta, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara, la cel mai scazut nivel din istorie.

Potrivit unui comunicat de presa al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare margin ...citeste mai departe despre "Economistul sef al BCE avertizeaza ca economia nu se va redresa deplin in viitorul apropiat" pe Ziare.com

4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
4 motive pentru care spațiile de birouri prietenoase sunt esențiale pentru atragerea și retenția angajaților
În ultima vreme, tot mai multe persoane au înțeles că un spațiu de birou prietenos, care oferă tot confortul, este esențial pentru atragerea și retenția angajaților. Însă, nu doar...
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
#economie, #coronavirus, #Banca Centrala Europeana, #companii , #Stiri Macroeconomie