Cipru planuieste sa acorde actiuni ale Bank of Cyprus deponentilor rusi, drept compensatie pentru pierderile suferite in urma conditiilor impuse de reprezentantii UE, BCE si FMI in schimbul programului de asistenta financiara, a anuntat presedintele cipriot Nicos Anastasiades, intr-un interviu acordat postului rusesc de televiziune RBC, transmite RIA Novosti.
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor cipriote de a indeplini conditiile prevazute in programul de asistenta.
Inainte de incheierea acordului dintre Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI, cetatenii rusi aveau depozite de 19 miliarde de dolari in Cipru, in special prin intermediului companiilor infiintate aici. La sfarsitul lui 2012, bancile rusesti plasasera aproximativ 12 miliarde de dolari in institutiile de creditare cipriote si acordasera imprumuturi de aproximativ 40 miliarde de dolari firmelor din Cipru, a estimat agentia de evaluare financiara Moody's.
"Depozitele cetatenilor rusi care au suferit pierderi vor fi compensate cu actiuni la Bank... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:09
Consumatorii si companiile au retras luna trecuta 1,8 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate vineri de Banca Centrala Europeana (BCE).
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.
Potrivit BCE, in luna martie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 3,9%, pana la 44,6 miliarde de euro, dupa un declin de 2,2% in ianuarie. A fost a zecea luna consecutiva de declin al depozitelor bancare in Cipru.
Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.
Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
In plus, deponentii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele doua banci. Bank of Cyprus si Popular Bank, vor pierde o parte importanta din acesti bani. mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:05
Strainii care au pierdut peste 3 milioane de euro in restructurarea bancilor din Cipru, impusa in acordul cu zona euro, vor putea primi pasapoarte cipriote, parte a eforturilor guvernului de a determina investitorii sa nu paraseasca insula, a declarat presedintele tarii, Nicos Anastasiades.
"Investitorii nerezidenti care au detinut depozite inaintea acordului de imprumut si au pierdut cel putin 3 milioane de euro vor fi eligibili sa aplice pentru cetatenie cipriota. Consideram ca o serie de masuri care vor fi adoptate ar putea, pe o parte, sa reduca intr-o oarecare masura din pagubele indurate de comunitatea oamenilor de afaceri rusi", a declarat Anastasiades, intr-o conferinta la Limassol a investitorilor rusi, scrie AFP.
Masura, care vizeaza in principal cetateni rusi, va fi aprobata intr-o sedinta a guvernului programata sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, luni si marti.
"Deciziile vor fi implementate rapid", a spus presedintele.
Statele zonei euro si FMI vor imprumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, insa fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.
Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.
In cazul Bank of... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 12:23
Confuzia care s-a produs, odata cu criza din Cipru, in jurul statutului bancilor straine din Romania si a reglementarilor in privinta garantarii depozitelor detinute de acestea, poate fi considerat si un "esec de comunicare al Bancii Nationale a Romaniei", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.
"De fiecare data cand am zis banci romanesti cu capital strain insemna ca sunt inregistrate si reglementate in Romania, iar bancile straine, in alta parte. Poate fi considerat si acesta un esec de comunicare al BNR. Nu am gasit cuvantul potrivit", a spus Isarescu. Mai exact, guvernatorul a dorit sa sublinieze autoritatea limitata a BNR in cazul sucursalelor bancilor straine din Romania, dar si riscurile la care se supun clientii care constituie depozite mai mari decat suma garantata de stat.
"Depozitele sunt garantate pana la 100.000 de euro. Punct. Dupa 100.000 de euro nu mai sunt garantate", a adaugat Isarescu.
Depozitele clientilor Bank of Cyprus Romania, care depasesc valoarea garantata prin lege, ar putea fi afectate, in situatia in care nu se va ajunge la o intelegere cu un cumparator pentru preluarea sucursalei cipriote din Romania.
Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc (circa 600 milioane de euro), iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor de pana la 100.000 de euro este asigurata prin schema de garantare din tara de origine, adica din Cipru. Depozitele constituite la banca... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 19:14
In contextul crizei din Cipru, dobanzile la depozitele de la Marfin Bank si Bank of Cyprus Romania au fost ajustate. Daca Bank of Cyprus a scazut dobanda, Marfin Bank a crescut-o, semn ca spera sa devina mai atractiva pentru potentialii clienti romani.
Dobanzile la depozitele Bank of Cyprus au fost modificate pe 19 martie, la trei zile dupa declansarea cutremurului bancar din Cipru, ajustarea nefiind semnificativa.
BANK OF CYPRUS. Daca inainte de criza din sectorul bancar cipriot, dobanzile pentru depozitul Tot Inainte de la Bank of Cyprus erau de 6,5%, pentru depozitele de trei, sase si 12 luni, acum dobanzile au scazut usor.
-DEPOZITE IN LEI. Pentru un depozit de trei luni, dobanda a coborat de la 6,5% la 6,025%. Dobanda la depozitul de sase luni a coborat de la 6,5% la 6,14%, in timp ce dobanda la depozitul pe un an a coborat de la 6,5% pana la 6,24%.
-DEPOZITE IN EURO. In ceea ce priveste dobanzile in euro, valabile pentru acelasi produs de economisire, scaderea este nesemnificativa. De exemplu, pentru un depozit la trei luni, dobanda a scazut de la 6% la 5,5%. Dobanda pentru un depozit de sase luni a coborat de la 6% la 5,8%, in timp ce dobanda valabile pentru depozitul de 12 luni a ajuns la 5,9%, de la 6%.
MARFIN BANK. Pe de alta parte la Marfin Bank, exista depozite a caror dobanda chiar a crescut. Spre exemplu, la depozitul in lei, pe sase luni, de la 5,25% a crescut cu un punct procentual, pana la 6,25%.
Oferta actuala Cyprus Bank
Dobanzile la... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:31
Consumatorii si companiile au retras luna trecuta un miliard de euro din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate joi de Banca Centrala Europeana.
Cipru a reusit luni sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.
Potrivit BCE, in luna februarie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 2,1%, comparativ cu luna ianuarie, pana la 46,4 miliarde de euro, dupa ce au scazut cu 2,0% in ianuarie, comparativ cu decembrie.
Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.
In schimb, BCE informeaza ca depozitele bancare din Grecia au crescut cu 2%, pana la 171 miliarde de euro, in luna februarie, in timp ce in Italia au crescut cu 1,3%, iar in Spania cu 0,1%.
Bancile comerciale cipriote si-au redeschis joi portile dupa o inchidere fara precedent de 12 zile, destinata evitarii panicii la ghiseele bancilor, iar sumele ce pot fi retrase zilnic sunt limitate la 300 de euro.
Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 14:59
Guvernele din zona euro promit ca utilizarea depozitelor bancare din Cipru pentru finantarea bailout-ului nu reprezinta un precedent, in incercarea de a inlatura impresia lasata de seful Eurogroup, care a indicat ca acordul cu guvernul cipriot va reprezenta un model pentru viitoare interventii.
"Programul cipriot nu este un sablon, insa masurile sunt croite pe masura unei situatii exceptionale", se spune intr-un document confidential obtinut de Bloomberg.
Documentul a fost convenit marti de ministrii Finantelor din zona euro si are rolul de a explica publicului larg deciziile anuntate luni in privinta salvarii sistemului bancar cipriot, necesara sentru a mentine Ciprul in zona euro.
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro (Eurogroup), a declarat luni intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times ca, asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, iar recapitalizarea institutiilor de credit din fondul de urgenta al zonei euro nu este neaparat necesara.
Pietele au reactionat negativ la afirmatiile oficialului, cu scaderi importante luni seara pentru actiunile bancilor europene, care l-au determinat pe Dijsselbloem sa revina in aceeasi zi cu clarificari.
Mai multe state din zona euro au insistat pentru o garantii la nivel european ca decizia controversata de a accesa depozitele bancare, aplicata in cazul... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 17:47
Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.
"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.
Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%
Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.
Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ
Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
Cipru a decis inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Laiki Bank (Popular Bank of Cyprus) si taxarea cu pana la 40% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus - cea mai mare banca din Cipru. Cele doua banci sunt reprezentate in tara de Marfin Bank, respectiv Bank of Cyprus Romania.
Dupa o saptamana de discutii aprinse cu Rusia si troica, timp in care sistemul bancar a fost blocat, Guvernul de la Nicosia a decis sacrificarea Laiki Bank pentru deblocarea unui imprumut de 10 miliarde de euro, necesar pentru sustinerea sistemului bancar, relateaza Mediafax.
Astfel, depozitele mari (peste 100.000 de euro) de la Laiki Bank, in valoare de 4,2 miliarde de euro, vor fi transferate intr-o banca cu active toxice si probabil, pierdute in totalitate. Depozitele sub 100.000 de euro vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare banca a tarii si vor scapa de taxe. In schimb, depozitele mari de la Bank of Cyprus ar putea fi taxate cu pana la 40% si blocate pana la recapitalizare. Masurile afecteaza sistemul bancar cipriot intr-o masura consistenta, de vreme ce Laiki Bank si Bank of Cyprus detin circa jumatate din totalitatea depozitelor din Cipru.
in plus, Bank of Cyprus va prelua si responsabilitatea pentru o datorie de noua miliarde de euro a Laiki Bank catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.
Situatie incerta pe piata bancara din Romania
Laiki Bank care va fi inchisa in urma intelegerii dintre Nicosia si troica detine pe... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 17:05