Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch: Increderea in bancile din Cipru s-a imbunatatit

Fitch: Increderea in bancile din Cipru s-a imbunatatit


Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.

Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.

Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.

Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.

Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.

In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Unele active ale Laiki au fost preluate de Bank of Cyprus.

Marfin Investment Group este un holding de investitii cu sediul in Grecia si operatiuni in Europa de Sud-Est. In portofoliul sau se numara producatorul grec de produse alimentare Vivartia, operatorul de ferry boat Attica Group, compania aeriana Olympic Air si operatorul de spitale private Hygeia Group.

Pe piata locala opereaza Marfin Bank Romania, care, recent, a preluat de la Bank of Cyprus active brute in valoare de 82 milioane de euro si depozite de 77 milioane de euro, precum si tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1576 ori