Majoritatea depozitelor de peste 100.000 de euro, impozitate in Cipru, apartin strainilor

Joi, 09 Mai 2013, ora 14:46
1756 citiri
Majoritatea depozitelor de peste 100.000 de euro, impozitate in Cipru, apartin strainilor

Banca Centrala a Ciprului a anuntat joi ca cele mai multe depozite de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus care vor fi impozitate cu pana la 60% nu apartin cipriotilor ci unor persoane din afara tarii, transmite Reuters.

"Aproximativ 70% din valoarea depozitelor de peste 100.000 de euro apartin rezidentilor de peste hotare, ceea ce face ca cipriotii si afacerile din aceasta tara sa fie mai putin afectate decat ne asteptam", a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades.

Acesta a adaugat ca 96% din depozitele din Cipru nu sunt afectate de pierderile pe care le sufera depozitele de peste 100.000 de euro.

"Cu siguranta ceea ce s-a intamplat a fost foarte dureros pentru multi din cei care au depozite, in special cei care nu au avut imprumuturi (care au fost acoperite din depozite), dar 96% din depozite nu au fost afectate", a afirmat Panicos Demetriades.

Majoritatea celor care au depozite masive in bancile din Cipru sunt cetateni rusi. Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.

Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor cipriote de a indeplini conditiile prevazute in programul de asistenta.

Ciprul a devenit a cincea tara din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Economia cipriota, evaluata la 17 miliarde de euro, reprezinta 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozitare depozite bancare Cipru, #impozite depozite straini Cipru, #pierderi bani Cipru, #impozitare depozite Bank Cyprus , #Cipru