Marfin da in judecata Ciprul pentru a recupera 824 milioane de euro pierdute la Laiki

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 15:07
1494 citiri
Marfin da in judecata Ciprul pentru a recupera 824 milioane de euro pierdute la Laiki

Grupul elen de investitii Marfin (MIG) va apela la arbitraj international pentru a incerca sa-si recupereze cele 824 milioane de euro (1,09 miliarde de dolari) din Cipru, dupa inchiderea Cyprus Popular Bank (Laiki), transmite Reuters.

MIG si-a pierdut participatia detinuta in banca cipriota in urma inchiderii acesteia, dupa ce in primavara Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.

Bank of Cyprus va absorbi a doua banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar cei care au depozite de peste 100.000 de euro la ambele banci vor suferi pierderi masive, pentru acoperirea pierderilor inregistrate de Bank of Cyprus.

Investitia Marfin in Laiki era deja diluata dupa nationalizarea Cyprus Popular Bank, la mijlocul anului trecut, dupa ce banca a inregistrat pierderi masive in urma expunerii pe Grecia.

MIG a anuntat marti ca va initia o cerere de arbitraj impotriva Republicii Cipru la un tribunal international care opereaza sub auspiciile Bancii Mondiale.

Marfin evalueaza valoarea investitiei sale la Laiki la 824 milioane de euro si a anuntat ca alte 20 de entitati legale si persoane individuale se vor alatura actiunii, pentru a recupera 229 milioane de euro. Actiunea Marfin a fost initiata dupa expirarea perioadei de sase luni in care s-a cautat incheierea unui acord amiabil cu Ciprul.

Unele active ale Laiki au fost preluate de Bank of Cyprus.

Marfin Investment Group este un holding de investitii cu sediul in Grecia si operatiuni in Europa de Sud-Est. In portofoliul sau se numara producatorul grec de produse alimentare Vivartia, operatorul de ferry boat Attica Group, compania aeriana Olympic Air si operatorul de spitale private Hygeia Group.

Pe piata locala opereaza Marfin Bank Romania, care recent a preluat de la Bank of Cyprus active brute in valoare de 82 milioane de euro si depozite de 77 milioane de euro, precum si tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marfin proces Cipru, #pierderi Marfin Laiki, #inchidere Laiki Bank Cipru, #arbitraj international Marfin Cipru , #Banci internationale