Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusii cu conturi in Cipru ar putea primi cetatenie cipriota pentru a recupera din pierderile suferite

Rusii cu conturi in Cipru ar putea primi cetatenie cipriota pentru a recupera din pierderile suferite


Strainii care au pierdut peste 3 milioane de euro in restructurarea bancilor din Cipru, impusa in acordul cu zona euro, vor putea primi pasapoarte cipriote, parte a eforturilor guvernului de a determina investitorii sa nu paraseasca insula, a declarat presedintele tarii, Nicos Anastasiades.

"Investitorii nerezidenti care au detinut depozite inaintea acordului de imprumut si au pierdut cel putin 3 milioane de euro vor fi eligibili sa aplice pentru cetatenie cipriota. Consideram ca o serie de masuri care vor fi adoptate ar putea, pe o parte, sa reduca intr-o oarecare masura din pagubele indurate de comunitatea oamenilor de afaceri rusi", a declarat Anastasiades, intr-o conferinta la Limassol a investitorilor rusi, scrie AFP.

Masura, care vizeaza in principal cetateni rusi, va fi aprobata intr-o sedinta a guvernului programata sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, luni si marti.

"Deciziile vor fi implementate rapid", a spus presedintele.

Statele zonei euro si FMI vor imprumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, insa fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.

In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.

Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.

Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.

Cetatenii rusi au miliarde de euro in bancile din Cipru, estimarile variind intre 5 miliarde de euro si 31 miliarde de euro, noteaza AFP.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1428 ori