Bogatii Rusiei dau tonul exodului din tara condusa de Vladimir Putin. Speriati de prabusirea rublei si de supraimpozitarea marilor averi, acestia cauta refugiu in Elvetia sau Marea Britanie.
Un studiu recent al Campden Wealth, in parteneriat cu USB, arata ca majoritatea oligarhilor din Rusia se pregatesc sa paraseasca tara in viitorul apropiat.
Din 30 de milionari rusi chestionati de Campden, jumatate si-au exprimat dorinta de a parasi tara in urmatorii ani, anunta cotidianul The Telegraph.
Planul cincinal al dezertarii
Pentru urmatorii cinci ani, un sfert din persoanele intervievate de Campden sustin ca au in plan sa plece din Rusia.
Participantii la studiu au averi cumulate de peste 2,5 miliarde de dolari si afaceri estimate la 6,5 miliarde, conform rezultatelor financiare din 2014.
Unul dintre cei intervievati a declarat: "Clar, daca nu au facut-o deja, rusii se gandesc sa paraseasca tara, iar Londra este una dintre destinatiile luate in calcul".
Noul cod fiscal introdus la inceputul acestui an in Rusia a crescut gradul de impozitare a afacerilor derulate in afara tarii, punand presiune pe cei 111 oligarhi care controleaza aproape o cincime din PIB.
Dar noile impozite se refera doar la afacerile detinute in tari cu un sistem fiscal cu 75% mai redus decat cel aplicat de Moscova.
Prin urmare, sunt afectate in special afacerile derulate in Cipru si mai putin cele din Marea Britanie.
Vin rusii
Datele din Marea Britanie arata ca, in primele noua luni ale anului trecut, s-a inregistrtat o crestere de 69% a solicitarilor de vize din partea cetatenilor rusi, comparativ cu perioada similara a anului 2013.
Din noiembrie 2014, obtinerea automata a vizei de rezident este conditionata de o investitie minima de 2 milioane de lire in Regatul Unit.
Pe langa impozitele crescute, prognozele dezastruoase pentru viitorul economic al Rusiei si inflatia galopanta fac din aceasta tara un loc lipsit de interes pentru reprezentantii mediului de afaceri.
"Multi dintre cei intervievati se asteapta ca economia Rusiei sa ramana la fel de slab cotata ca in prezent sau chiar sa decada", explica Andrew Porter, directorul de cercetare din cadrul Campden Wealth.
Banca Centrala a Rusiei a emis o prognoza de reducerea a PIB-ului pe anul in curs cu 4 procente, in timp ce din martie 2014 si pana acum, inflatia a inregistrat o crestere de 16,7%.
Alarma in randul oligarhilor
Pe masura ce teama de o criza profunda prinde din ce in ce mai mult contur, bogatii Rusiei se vad nevoiti sa ia masuri de precautie pentru salvarea averilor.
Fata de anul 2013, numarul celor care adopta diverse strategii de conservare a averilor a crescut de 4 ori, ajungand la 23%, arata studiul Campden Wealth.
Un om de afaceri din Nijni Novgorod sustine ca isi limiteaza pe cat posibil investitiile pentru a nu se trezi sarac peste noapte.
"Pe fondul acestei situatii economice, oamenii de afaceri adopta o atitudine mult mai conseratoare in privinta investitiilor", spune acesta.
Teren liber pentru speculanti
In ciuda peisajului economic dezastruos, Rusia lasa inca loc de castiguri pentru o parte dintre afaceristii sai.
Peter O'Flyn, co-autor al studiului afirma ca "detinatorii marilor averi cauta securitate prin investitii in Europa, iar rusii care cauta castiguri rapide isi pastreaza afacerile in tara".
Deprecierea rapida a rublei, care a pierdut peste 45% din valoare in fata dolarului numai in acest an, poate da nastere la un adevarat fenomen pe piata de fuziuni si achizitii.
In medie, oligarhii care au facut subiectul raportului Campden si-au deviat in proportie de 48% din afaceri si sustin ca intentioneaza sa isi diversifice in acelasi mod plasamentele din averea personala in urmatoarele 12 luni.
O mare parte din averea acestora este constituita in depozite in valuta, ceea ce le ofera posibilitatea de a vana firmele rusesti slabite de prabursirea rublei.
Prin urmare, nu este de mirare ca o mare parte din acestia isi fac in continuare planuri investitionale in tara.
Sanctiunile creeaza noi afaceri
Atreprenorii rusi au si un apetit mai mare pentru afacerile riscante.
Majoritatea averilor mari din Rusia sunt constituite din rezerve de bani si proprietati imobiliare.
Pentru multi dintre ei, sanctiunile economice dictate de Occident dupa declansarea conflictului din Ucraina reprezinta o sansa de a-si diversifica afacerile.
Pe masura ce piata din Rusia se confrunta cu o criza majora a alimentelor importate din UE, multi dintre oligarhi si-au indreptat atentia spre afacerile din agricultura.