Din datele furnizate astazi de catre Banca Nationala a Romaniei rezulta faptul ca statul a fost un client mai atractiv pentru banci decat companiile si populatia. Se da astfel apa la moara inca odata celor care acuza institutiile financiare ca prefera dobanzile si siguranta oferite de stat in loc sa crediteze economia reala.
Dar iata cum arata datele: soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna mai 2020 cu 0,7 la suta (-0,8 la suta in termeni reali) fata de luna aprilie 2020, pana la nivelul de 269 146,8 milioane lei. Creditul in lei, cu o pondere de 67,3 la suta in totalul creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,4 la suta (-0,5 la suta in termeni reali), iar creditul in valuta exprimat in lei a scazut cu 1,4 la suta (scadere similara daca indicatorul este exprimat in euro).
Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 4,5 suta (2,2 la suta in termeni reali), pe seama cresterii cu 6,2 la suta a componentei in lei (3,8 la suta in termeni reali) si cu 1,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (scadere de 0,7 la suta daca indicatorul este exprimat in euro).
In schimb creditul guvernamental (imprumuturile acordate statului) s-a majorat in luna mai 2020 cu 4,7 la suta fata de luna aprilie 2020, pana la 136 197,4 milioane lei. In raport cu mai 2019, acesta a crescut cu 29,9 la suta (27,0 la suta in termeni reali).
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 13:10
Romanii care au ales sa isi amane plata ratelor in contextul pandemiei de COVID-19 se vor regasi la Biroul de Credit.
Societatea a anuntat cum se vor inregistra informatiile privind creditele la care se accepta, de catre banci, suspendarea platii ratelor scadente, conform OUG 37/2020.
Precizam ca in aceasta ordonanta data de Guvern pentru a putea fi amanate ratele nu se mentioneaza nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit.
Astfel, raportarea creditelor inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata va fi realizata prin introducerea comentariului "Suspendare la plata", potrivit Biroului de Credit.
"Avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, Participantii la Sistemul Biroului de Credit vor inregistra corespunzator informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice carora li se accepta, de catre creditori, cererea de suspendare a obligatiilor la plata ratelor scadente.
In acest sens, pentru toate creditele inregistrate la Biroul de Credit si suspendate la plata, creditorii vor inregistra comentariul 'Suspendare la plata'.
Ulterior, in perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero", potrivit unei informari a institutiei.
Sursa citata mai noteaza ca scorul... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 09:24
Asociatiile reprezentantive ale consumatorilor de servicii financiar-bancare solicita Parlamentului sa adopte, de urgenta, propunerea legislativa care vizeaza reechilibrarea contractelor de credit, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.
"In contextul actual, unul tot mai dificil din punct de vedere economic, o categorie deosebit de vulnerabila o reprezinta debitorii cu credite in valuta, in special cei cu credite in franci elvetieni. Pe langa dificultatea sporita a achitarii ratelor lunare, din cauza unor costuri suplimentare aparute odata cu pandemia de coronavirus, acestia sunt nevoiti sa faca fata si unei cresteri explozive a cursului valutar", se arata intr-un comunicat comun al Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Asociatiei pentru Informarea, Consilierea si Educarea Consumatorilor - CREDERE transmis marti AGERPRES.
Potrivit sursei citate, in aceasta perioada in care intreaga societate cauta solutii de redresare financiara sau de limitare a pierderilor si a costurilor pe care nu le pot acoperi, debitorii cu credite in valuta, in special cei in franci elvetieni, au la dispozitie o solutie mai mult decat eficienta.
"In Parlament se asteapta votul final al Camerei Deputatilor, camera decizionala, o propunere legislativa (Pl-x 10/2019) care are ca scop reechilibrarea contractului de credit, prin impartirea poverii intre creditor si debitor si, pe cale de consecinta, degrevarea debitorului de o parte din povara ratelor crescute... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 10:40
Banca Transilvania anunta un prim set de masuri imediate pentru sustinerea IMM-urilor si a companiilor care lucreaza cu BT, afectate de actualul context.
"Bancile pot juca un rol semnificativ in propagarea comportamentelor responsabile din punct de vedere social si economic. Impreuna cu Guvernul Romaniei, Banca Nationala a Romaniei si cu marile companii private din economie putem lua initiativele de care societatea are nevoie. Pe langa masurile de sustinere care vor fi implementate, Banca Transilvania se va plia pe planurile de sustinere ale altor banci in cazul clientilor comuni, acolo unde BT nu este banca principala deoarece in acest mod poate fi sustinut un numar mai mare de firme romanesti", declara Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.
Masurile care au intrat in vigoare azi si se aplica imediat:
Reducerea ratelor de credit pentru urmatoarele 6 luni, pana la 100% din aceste rate, acolo unde se justifica si analizand impactul imediat si pe termen mediu.Documentatia in baza careia se vor aplica facilitatile pentru clienti este minimala, tocmai pentru a evita birocratia si deplasarile.
Initiativele Bancii Transilvania sunt un prim pas in abordarea proactiva a bancii. BT va actualiza permanent acest cadru cu invataminte si bune practici venite de la antreprenori, in acest context total nou pentru antreprenori si economie.
Cooperare & solidaritate
"Banca Transilvania invita la cooperare in cadrul ecosistemului de business romanesc, in egala... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:35
Politistii din Capitala fac, marti, 44 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Dambovita, Teleorman, Ialomita, Calarasi, Prahova si Giurgiu, intr-un dosar de inselaciune, fals in declaratii, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, in care mai multe persoane sunt suspectate ca au obtinut credite bancare pe baza unor documente false.
Prejudiciul este estimat la 3,2 milioane de lei, iar oamenii legii au 56 de mandate de aducere.
"Din datele si probele administrate in cauza, rezulta presupunerea rezonabila ca banuitii au desfasurat activitati de natura infractionala, constand in obtinerea de credite bancare in baza unor documente false si depunerea unor declaratii fiscale la organele financiare pentru ca persoanele respective sa figureze in mod nereal ca angajati ai unor societati comerciale", arata sursa citata.
Prejudiciul creat prin savarsirea faptelor mentionate este estimat la 3.200.000 de lei si au mai fost solicitate credite care nu au fost acordate in valoare de aproximativ 2.000.000 de lei.
Persoanele implicate vor fi duse pentru audieri la sediul Sectiei 1 Politie.
Actiunea beneficiaza de sprijinul politistilor din cadrul Inspectoratelor de Politie ale judetelor Ilfov, Dambovita, Ialomita, Teleorman, Giurgiu, Prahova si Calarasi. ...citeste mai departe despre "Credite in valoare de 3,2 milioane de lei obtinute cu acte false - perchezitii in Bucuresti si 7 judete" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 10:57
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este unul dintre principalii parteneri ai Programului guvernamental Start-Up Nation, oferind si in cadrul celei de-a doua editii a programului un produs de garantare dedicat pentru creditele punte acordate de CEC Bank si Banca Transilvania.
FNGCIMM s-a pozitionat in campania 2017-2018 ca principal sustinator al start-up-urilor declarate eligibile si care au solicitat creditul punte, obligatiile de rambursare fiind garantate de catre FNGCIMM in proportie de maxim 80%.
Incepand cu data de 25 iulie 2019, ca urmare a dinamicii pozitive a rezultatelor inregistrate in activitatea de garantare a creditelor acordate in cadrul Programului Start-up Nation si eficientizarii unor mecanisme interne ale societatii, FNGCIMM a redus comisionul de garantare pana la 1,95% din valoarea creditului.
"Reducerea costurilor de finantare reprezinta unul dintre importantele deziderate ale IMM-urilor in accesarea surselor de finantare. Asadar, am reevaluat riscul asociat acordarii garantiilor in cadrul Programului START-up Nation si, pentru a oferi un raspuns adecvat cerintelor specifice ale partenerilor nostri, am ajustat costurile practicate tocmai pentru a crea premisele unei facilitari a accesului la creditare. "a declarat Gheorghe Lapadat-Director general FNGCIMM
Comisionul se va aplica garantiilor noi emise in favoarea beneficiarilor Programului Start -up Nation, inclusiv celor care au situatii financiare incheiate,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 14:29
Tinerii din Generatia Z se gandesc deja la un viitor stabil si la un acoperis deasupra capului.
Astfel, 13% dintre tinerii romani cu varste intre 18 si 25 de ani au, in prezent, o ipoteca, in timp ce procentul celor care iau in calcul un credit ipotecar in urmatorul an se dubleaza (26%).
Femeile au o inclinatie mai mare spre achizitionarea unei locuinte si 15% dintre respondente au deja un astfel de imprumut, fata de unul din 10 barbati.
Aceste date reies din cea mai recenta cercetare Ipsos MORI realizata la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care opereaza Provident Financial Romania, in sase tari europene in care este prezent, precum si in Mexic.
Potrivit aceluiasi studiu, 54% dintre romanii cu varste intre 18 si 25 de ani considera ca au o situatie financiara mai buna decat cea a parintilor sau tutorilor, in timp ce doar 15% cred ca au o situatie mai slaba. Aceste procente plaseaza romanii drept cei mai optimisti din acest punct de vedere, in comparatie, de exemplu, cu Ungaria (33%) si Spania (32%).
Cu toate acestea, tot tinerii romani (40%) spun ca aveau o situatie financiara mai buna in urma cu 12 luni si sunt in fruntea clasamentului european si la acest capitol.
In acelasi timp, un sfert dintre tinerii romani (27%) admit ca au in prezent o situatie financiara mai buna decat cu un an in urma, usor mai multi decat cei din Ungaria (25%) si Spania (23%), dar mult mai putini decat tinerii din Cehia - 33%.
Generatia Z... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:25
Situatia economica a impins societatile comerciale sa-si caute surse de finantare in afara sistemului bancar, astfel ca au inceput sa apeleze la imprumuturile de la alte societati.
In teorie, oricare societate poate imprumuta oricare alta societate, totusi, pentru a eficientiza aceste operatiuni si pentru a respecta prevederile din Codul fiscal si din Codul civil, societatile trebuie sa fie atente la mai multe prevederi legale.
Dinu Petre, partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii, sustine si el ca, in practica, cel mai frecvent, societatile apeleaza la imprumuturi de la alte societati afiliate, din acelasi grup, in principal pentru finantarea/ sustinerea businessului desfasurat, deoarece un astfel de imprumut reprezinta un instrument mult mai practic si mai facil de obtinut in comparatie cu un credit bancar ce implica, pe langa costuri suplimentare, si o anumita birocratie din partea bancilor care, de cele mai multe ori, este excesiva.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 16:16
Serviciile, agricultura si turismul sunt domeniile care pot absorbi o parte importanta din forta de munca disponibila, inclusiv someri, considera eurodeputata PSD, Viorica Dancila, membra a Comisiei de bugete a Parlamentului European. Microcredite pentru iesirea din criza
"Imbunatatirea accesului la microcredite in vederea dezvoltarii unei afaceri de catre micii intreprinzatori, somerii si persoanele defavorizate dornice sa-si deschida propria afacere si care nu au acces la instrumentele bancare traditionale de creditare, impreuna cu recenta decizie de reducere a TVA pentru unele servicii, reprezinta solutii pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitia statelor membre pentru depasirea crizei", sustine eurodeputata, intr-un comunicat de presa.
Porivit raportului european, un micro credit poate fi accesat de societatile cu mai putin de 10 angajati si se adreseaza in special somerilor care doresc sa lanseze o afacere.
La nivelul UE, micro-intreprinderile reprezinta circa 91% din totalul societatilor comerciale. mai mult
Joi, 26 Martie 2009, ora 11:54