Ma surprinde amploarea data fraudei bancare - Interviu Florin Danescu, presedinte ARB (I)

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 12:24
2368 citiri
Ma surprinde amploarea data fraudei bancare - Interviu Florin Danescu, presedinte ARB (I)

Asociatia Romana a Bancilor continua in 2013 demersurile pentru imbunatatirea sistemului bancar local. Pe langa problemele financiare si de imagine, in acest an mediul bancar a fost zguduit si de scandaluri privind fraude bancare de zeci de milioane de euro.

"Este, pentru mine, cel putin surprinzatoare amploarea data unor cifre prezumtive care se situeaza la sub 0,2% din portofoliul de credit neguvernamental al bancilor. Nivelul de experienta, educatie, suma tuturor comportamentelor dintr-o economie se regaseste in mod natural in bilantul industriei bancare. Intr-o economie in care se vorbeste de o piata gri de o treime din PIB, consider ca o cifra prezumtiva de 0,2% nu poate reprezenta un subiect de breaking-news", a declarat Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unui interviu pentru Business24.

In 2013, ARB isi propune sa continue eforturile de "restabilire a increderii si restaurarea unei imagini corecte favorabile a sectorului bancar" si vizeaza contributia la crearea unui cadru unic de reglementare si supraveghere.

S-a implinit un an de cand ati preluat functia de presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor. Care au fost cele mai mari realizari, dar si cele mai mari provocari ale lui 2012?

Unele dintre realizarile anului 2012 raman principalele provocari si pentru anul urmator. O provocare ramane consolidarea unui mod de comunicare personala si institutionala bazata pe o relationare efectiva cu membrii sistemului bancar, cat si cu diversitatea stakeholderilor externi - institutii nationale si internationale de reglementare si supraveghere, ministere, diverse asociatii, media etc.

Alinierea structurata a ARB la problematica internationala, in calitatea de membru al Federatiei Europene a Bancilor (FEB) a fost si ramane o mare provocare in contextul in care confruntarea problematicii interne este o prioritate dificila. O alta provocare importanta este cea a implementarii unui flux care sa permita o abordare proactiva a valului de reglementari sub asediul caruia se afla industria bancara astazi.

Sunt prioritati pentru Asociatie initiative vechi ale comunitatii bancare privind introducerea la nivelul invatamantului romanesc de cursuri de educatie financiara, accesul la datele unor ministere in vederea accelerarii proceselor, diminuarii unor riscuri in procesul de creditare si de reducere a costurilor atat la nivelul persoanelor fizice cat si juridice (verificarea cartilor de identitate, bilanturile contabile, cadastru), Codul Insolventei, precum si noile prevederi Basel III, uniunea bancara, FATCA si altele.

Care sunt, punctual, prioritatile Asociatiei Romane a Bancilor in anul 2013?

Prioritatile asociatiei vizeaza contributia la crearea unui cadru de reglementare si supraveghere unic de inalta calitate, comun pentru toti membrii industriei bancare, asigurarea unui teren concurential unic si echilibrat pentru institutiile financiare in contextul local si global si in raport cu celelalte industrii, precum si promovarea cresterii prin creditare si a politicilor orientate spre client.

In contextul international dificil, comunitatea bancara isi propune continuarea contributiei la restabilirea increderii si restaurarea unei imagini corecte favorabile a sectorului bancar, prin promovarea rolului in societate si in economie al bancilor.

Subiectul fraudei bancare deconspirate de DIICOT a avut un impact puternic la nivelul opiniei publice, din cauza numelor cu rezonanta implicate in acest dosar. Ce masuri ar trebui sa adopte sistemul bancar din Romania, pentru evitarea unor astfel de practici in viitor?

Creditele bancare in Romania se cifreaza la peste 51 miliarde de euro, reprezinta 38,5% din PIB, iar bancile asigura peste 90% din totalul finantarii companiilor si populatiei. Este pentru mine cel putin surprinzatoare amploarea data unor cifre prezumtive care se situeaza la sub 0,2% din portofoliul de credit neguvernamental al bancilor.

Nivelul de experienta, educatie, suma tuturor comportamentelor dintr-o economie se regaseste in mod natural in bilantul industriei bancare. Intr-o economie in care se vorbeste de o piata gri de o treime din PIB, consider ca o cifra prezumtiva de 0,2% nu poate reprezenta un subiect de breaking-news.

In ceea ce priveste "numele cu rezonanta implicate in acest dosar" trebuie dovedita de catre justitie implicarea persoanelor ca atare intr-o frauda si nu a numelor in dosare. In consecinta nu putem in nici un fel vorbi despre "practici" in industria bancara.

Este descurajator, pentru oricine care respecta cu adevarat legalitatea, daca bancile care sesizeaza prezumtive nereguli catre organele statului sunt tratate ca si faptuitori.

Costurile de imagine si incredere sunt nejustificate, dar deloc de neglijat, pentru industria bancara si ne intrebam cat timp le vom plati. De aceea, indiferent de volum, industria bancara va lua ca de obicei masuri de crestere si perfectionare a mecanismelor si filtrelor pe care le poate utiliza. Totusi, trebuie spus ca acestea se transforma in noi costuri ce se vor transfera in mod economic asupra pretului produsului bancar.

De aceea cred ca noi toti, banci, media, institutii ale statului, societate civila, trebuie sa avem o contributie accentuata la cresterea nivelului general de cultura financiara, juridica si etica a intregii societati pe urmatoarele directii: recuperarea dupa 50 de ani de comunism a conceptului prezumtiei de nevinovatie, eliminarea practicii paguboase a justitiei la televizor, explicarea modului de organizare si de functionare ultrareglementata a industriei bancare, explicarea importantei si contributiei industriei bancare romanesti in societate si economie si importanta pastrarii unui mediu de incredere.

#planuri ARB 2013, #Florin Danescu ARB, #sistemul bancar 2013, #frauda bancara ARB, #interviu Florin Danescu , #Banci Romania