Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANPC a aplicat amenzi de 3,64 milioane lei bancilor si IFN-urilor in ultimele 20 de luni

ANPC a aplicat amenzi de 3,64 milioane lei bancilor si IFN-urilor in ultimele 20 de luni


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a sanctionat 441 filiale de banci si IFN-uri in perioada 1 ianuarie 2012 - 31 august 2013, aplicand 424 amenzi in valoare de 3,64 milioane lei.

Printre cele mai mari amenzi care au fost acordate se numara una in valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei in judetul Iasi si alta tot in valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei, acordata unei societati din judetul Satu-Mare, arata datele furnizate de institutie la solicitarea Agerpres.

Printre alte amenzi semnificative acordate de ANPC se numara o sanctiune in valoare de 40.000 lei acordata in Bucuresti pentru nerespectarea prevederilor OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori si alta in valoare de 30.000 lei pentru practici comerciale inselatoare, acordata de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) Oltenia.

Potrivit reprezentantilor institutiei, ANPC a primit 6.084 de reclamatii despre banci si IFN-uri, principalele aspecte reclamate fiind urmatoarele: nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive, perceperea de comision de risc, neinchiderea conturilor solicitate, informare incompleta si/sau incorecta, eliberare de card cu intarziere, blocare cont, modificare data de plata scadenta, neeliberare document de stingere a obligatiilor de plata, neeliberare grafic de rambursare, lipsa unei copii a contractului, refuz reesalonare, marire rata lunara de credit, popriri abuzive pe salariu/pensie, functionare defectuoasa ATM-uri, refuz creditare, neacceptare monede la plata facturi la ghiseu, tratament preferential la ghiseu pentru clientii bancii fata de nonclienti.

Din totalul reclamatiilor ce vizau bancile si institutiile financiare nebancare inregistrate in perioada 2012-31 august 2013, aproximativ 40% dintre acestea s-au dovedit intemeiate in urma cercetarii documentelor si la operatorul economic controlat, precizeaza ANPC.

De asemenea, institutia sustine ca reclamatiile pentru domeniul bancar sunt mai putine in 2013 fata de aceeasi perioada a anului anterior si ca exista o usoara crestere pentru reclamatii IFN-uri in 2013, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, fara a oferi insa alte date.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1456 ori