Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

analisti

BNR ar putea reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte, la 2,25%

BNR ar putea reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte, la 2,25%


Banca Nationala ar putea reduce in sedinta de miercuri a Consiliului de Administratie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,25%, urmand sa coboare la 2% pana la finele anului, iar rezervele minime obligatorii vor fi mentinute in februarie, la 10% pentru lei si 14% la valuta.

"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie de miercuri, 4 februarie 2015. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute constante in luna februarie, atat la pasivele in lei cat si la cele in valuta", se arata intr-un comunicat al AAFBR, potrivit Mediafax.

Analistii apreciaza ca dobanda cheie ar urma sa mai coboare pana la sfarsitul anului, la 2%, iar ratele rezervelor minime obligatorii sa ajunga la 8% pentru pasivele in lei, iar cele in valuta la 10%.

"Estimarile pentru decembrie 2016 arata un nivel posibil al dobanzii de politica monetara de 2%. Ele variaza intre un minim de 1,5% si un maxim de 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului 2016, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta", se precizeaza in comunicat.

Consiliul de Administratie al BNR a decis la inceputul lunii ianuarie sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, un nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) s-a redus la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit s-a mentinut la 0,25% pe an.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008, cu circa 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1321 ori