Frauda bancara - Garanti infirma orice implicare in "Dosarul bancherilor"

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23
2104 citiri
Frauda bancara - Garanti infirma orice implicare in "Dosarul bancherilor"

Garanti Bank Romania informeaza ca nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor" si nu a acordat niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza.

"Garanti Bank Romania nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor", banca neacordand niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza", au precizat reprezentantii bancii.

Precizarea vine dupa ce, in propunerea de arestare a unuia dintre inculpatii din dosar, respectiv a lui Stan Mihai, procurorii au aratat ca acesta ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania".

In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.

In acelasi caz sunt cercetati, dar in stare de libertate, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si directorul suspendat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet.

Sambata seara, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea a sase persoane dintr-un lot de 24 pentru care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au cerut incarcerarea.

Instanta a mai dispus, in cazul a doi dintre inculpati, masura interdictiei de a nu parasi tara, iar pentru alti 16, interdictia de a nu parasi localitatea.

Stan Mihai a fost arestat, sambata, de catre un complet de judecata al Tribunalului Capitalei.

El este acuzat ca a incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010-2012, Stan Mihai i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pntru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.

Totodata, Stan Mihai ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancre din Romania", a aratat DIICOT.

Ca urmare a complexitatii dosarului, zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la Bucuresti pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, 24 dintre acestea fiind retinute in Capitala, vineri, de catre procurorii DIICOT.

Sambata, un complet al Tribunalului Calarasi a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele a zece inculpati, respectiv Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.

Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de catre avocatii celor arestati preventiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda bancara Garanti, #frauda bancara BRD, #frauda bancara BCR, #dosar bancheri frauda bancara , #Stiri Banci