Pedeapsa bancilor din Occident: Creditarea in euro se scumpeste!

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:34
3700 citiri
Pedeapsa bancilor din Occident: Creditarea in euro se scumpeste!

"Problema pe care presedintele ne-a sugerat-o fara sa spuna direct este ca plata salariilor si a pensiilor pe care Guvernul o face inca din 2009 prin imprumut pe piata in fiecare luna va continua, dar cu preturi cu dobanzi mult mai mari care inseamna cresterea gradului de indatorare al tarii.

Creditarea nu va fi oprita ci va fi mai scumpa. In conditiile in care oferta de credit pe piata in euro va fi mai mica si mai scumpa, rolul leului va creste, astfel creditarea in lei are sanse sa fie mai rentabila pentru populatie", a declarat economistul Mircea Cosea pentru Business 24.

Atacul presedintelui Traian Basescu la adresa bancilor a starnit reactii in piata. Presedintele a acuzat bancile din Occident de lipsa de fair-play in cazul in care acestea se pregatesc sa lase economia fara finantare in plina perioada de criza, dupa ce au impus privatizarea sistemului bancar romanesc.

Atacul presedintelui vine dupa anuntul Bancii Centrale a Austriei privind reducerea fluxurilor de capital in Europa de Est.

Economistii contactati de Business 24 au atras atentia asupra pericolului care se poate abate asupra Romaniei odata cu incetarea creditarii.

"Bancile austriece nu pleaca din Romania ci isi reduc activitatea de creditare, ceea ce e un lucru ingrijorator. Referitor la declaratia presedintelui, nu ne-a obligat nimeni sa facem privatizarea sistemului bancar. Daca am fost fortati sa facem o astfel de privatizare inseamna ca Guvernul a fost subordonat intru totul unor sarcini externe si nu cred ca a facut-o nemotivat", a declarat pentru B24, economistul Mircea Cosea.

Acesta a subliniat faptul ca bancile sunt societati comerciale care actioneaza pe o piata cu reguli clare, de aceea nu pot fi nici "morale, nici societati de binefacere, nici prietene cu Guvernul roman". Prin urmare, acestea nu pot fi obligate sa se abata de la regula pietei.

"Regula pietei in acest moment inseamna apararea pietei proprii cu o anumita garantare a sigurantei portofoliului lor care prin politica pe care o adopta inseamna reducerea activitatii pe piata romaneasca", a mai adaugat acesta.

In opinia sa, va exista un deficit de finantare, care a inceput sa fie vizibil inca din luna octombrie cand piata a fost moarta. Economistul este de parere ca, contrar tuturor parerilor, creditarea va exista insa va fi mult mai scumpa.

"Problema pe care presedintele ne-a sugerat-o fara sa spuna direct este ca plata salariilor si a pensiilor pe care Guvernul o face inca din 2009 prin imprumut pe piata in fiecare luna va continua dar cu preturi cu dobanzi mult mai mari care inseamna cresterea gradului de indatorare al tarii.

Creditarea nu va fi oprita ci va fi mai scumpa. In conditiile in care oferta de credit pe piata in euro va fi mai mica si mai scumpa, rolul leului va creste, astfel creditarea in lei are sanse sa fie mai rentabila pentru populatie", a mai declarat Mircea Cosea.

Ce efecte va avea retragerea finantarii bancilor austriece din Romania?

Presedintele ARB, Radu Ghetea spune ca mesajul presedintelui are un fundament, iar daca Banca Nationala a Austriei a dat un asemenea semnal ar trebui sa ne ingrijoram.

"Sper insa ca aceasta recomandare a Bancii Centrale a Austriei sa fi fost facuta la modul general si ca deciziile vor fi luate de catre fiecare grup financiar in parte. Cred ca Romania reprezinta in continuare o atractie pentru bancile straine", a declarat Radu Ghetea pentru Business 24.

In opinia acestuia, reducerea creditarii va incetini dezvoltarea sustenabila a economiei.

"Daca bancile vor retrage finantarea, e un lucru fara precedent. Presedintele a fost foarte elegant cand a spus ca e lipsa de fair-play", a mai adaugat presedintele ARB.

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, spune ca in Romania, bancile straine nu pot retrage finantarile.

"Bancile noastre au aproape 13% capitalizare pe capitalul propriu de buna calitate deci nu au cum sa duca banii inapoi, iar liniile de finantare pe care le au deja nu pot fi terminate inainte de scadenta.

Sunt trei efecte care pot avea loc: o crestere foarte inalta a standardelor de creditare, ceea ce va duce in viitor la o pondere mai mare a activelor cu risc mic, al doilea efect este << deleverage>> ceea ce este putin probabil fiindca nu exista o crere pentru active la un nivel foarte mic, iar al treilea efect este legat de reducerea creditarii de acum incolo", a declarat Lucian Croitoru pentru Business 24.

Potrivit consilierului Guvernatorului BNR, Romania trebuie sa-si mentina coerenta politicilor, ca singura ancora.

"Nu exista niciun substitut pentru politici bune, iar in ultimii 2 ani am avut politici bune in comparatie cu alte tari vecine care au fost retrogradate la junk. Atata timp cat nu suntem in zona junk, lumea se va uita bine la noi.

Daca aceste conditii se deterioreaza si se intra intr-o panica generalizata in Europa, atunci se vor crea si aici probleme prin contagiune", a mai adaugat Lucian Croitoru.

Contrar acestuia, economistul Mircea Cosea considera ca in Romania nu s-a luat nicio masura pentru prevenirea acestei situatii.

In opinia sa ar fi trebuit incurajat capitalul autohton in sectorul bancar, care reprezinta 10-15% si ar fi trebuit sprijinit si stimulat acesta poate da o anumita siguranta.

De asemenea, economistul crede ca ar fi trebuit relaxat sistemul fiscal vizavi de productia materiala prin scaderea CAS-ului, masura care ar fi creat noi locuri de munca si implicit ar fi dus la venituri bugetare mai mari.

"Bancile trebuie interpretate exact la valoarea si rolul lor. Daca ne gandim la situatia in care ne aflam acum, ele sunt raul necesar de care nu putem face abstractie, dar ne putem proteja printr-o politica fiscala mai adecvata. Ar trebui sa existe o corelatie mai buna intre politica fiscala si politica monetara", a mai adaugat acesta.

#retragere finantare banci austria, #creditare euro, #scumpire crediatre, #creditare lei, #dobanda credit euro, #sistem bancar, #declaratii traian basescu banci , #Datoria externa