RMGC, urmarita penal in dosarul de evaziune fiscala. Prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 15:11
2389 citiri
RMGC, urmarita penal in dosarul de evaziune fiscala. Prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de SC Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro in care a fost arestat si fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de PCA Ploiesti, compania RMGC este urmarita penal pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani.

"Fata de reprezentantii acestei societati nu s-a inceput urmarirea penala", se precizeaza in raspunsul procurorilor.

In dosar se fac cercetari fata de un numar de 132 de societati comerciale.

Fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si alte sase persoane au fost arestati in luna octombrie sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada 2012-2013, inculpatii s-au folosit de un lant comercial fictiv, in care erau incluse aproximativ 60 de societati comerciale de pe raza judetului Prahova si a municipiului Bucuresti, din care o parte aveau comportament tip 'fantoma', simuland operatiuni comerciale de achizitie/livrare marfuri si servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Ulterior, sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost retrase in numerar din conturile bancare ale societatilor comerciale, prin simularea unor operatiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat, pana in prezent, la 149.800.000 lei.

In acelasi dosar, anchetatorii au cerut arestarea unui alt inculpat, Razvan Alexe, insa magistratii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara fara incuviintarea instantei de judecata pentru o perioada de 30 de zile.

La cateva saptamani, Razvan Alexe a fost arestat de procurorii DNA intr-un alt dosar privind infractiunea de trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, inculpatul ar fi pretins si primit sume totalizand peste cinci milioane de lei dupa ce a lasat sa se creada ca are influenta asupra presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

"In perioada 2012-2013, inculpatul Alexe Razvan, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public, respectiv presedintele Consiliului Judetean Prahova, a pretins si primit de la un administrator de societate comerciala - denuntator in cauza - sume de bani totalizand 5.204.005 lei, disimulate in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv de catre firma denuntatorului catre SC Marconstruct Company SRL si neexecutate in realitate de SC Marconstruct Company SRL, ci de firma denuntatorului", se arata in documentul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rosia Montana evaziune, #RMGC evaziune fiscala , #Industria mineritului