Noua lege a IMM introduce mediatorul de credite. Cum ii ajuta pe oamenii de afaceri

Joi, 21 Iunie 2012, ora 12:50
4437 citiri
Noua lege a IMM introduce mediatorul de credite. Cum ii ajuta pe oamenii de afaceri

Noua lege a IMM-urilor va duce la un nou val de infiintari de firme, va inlesni obtinerea unui credit si va insitutionaliza mediatorul de credite, adica acea persoana, juridica sau fizica, ce va manageria relatia dintre banca si micul intreprinzator.

Mediul de afaceri este ferm convins ca noua lege a IMM-urilor va duce la o crestere cu 50% a numarului de infiintari de noi firme, dar va avea si capacitatea de a reduce cu 20% numarul celor care falimenteaza.

Anul trecut, cresterea neta a numarului de firme a fost de circa 20.000, in conditiile infiintarii unui numar cuprins intre 110.000 si 140.000 de societati noi. De fapt, riscul disparitiei de pe piata a unei firme va scadea semnificativ, deoarece intreprinzatorii vor beneficia in continuare de finantare avantajoasa, stiut fiind faptul ca in Romania, creditele sunt de doua ori mai scumpe decat in Europa.

10.000 de noi locuri de munca in ultimul an

Ordonanta de Guvern nr. 6/2011 privind intreprinzatorii debutanti a dus la infiintarea, in ultimul an, a unui numar de aproximativ 5.200 de firme, rezultand astfel un numar de aproximativ 10.000 de noi locuri de munca (fiecare firma avand minim doi angajati).

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a declarat pentru Business24, ca de data aceasta, statul si micii intreprinzatori au cazut de acord pe un set de masuri, care sa duca la relansarea sectorului IMM-urilor.

El spune ca micii intreprinzatori au venit cu 60 de propuneri concrete pentru noua lege, structurata in proportie de 90%, si care au fost preluate integral de Agentia Nationala pentru IMM-uri.

Printre propunerile facute de CNIPMMR in vederea modificarii Legii nr. 346/2004, se numara si obligativitatea rezervarii pentru IMM-uri a unui procent de 50% din plafonul stabilit la nivel national privind ajutoarele de stat ce pot fi accesate. De asemenea, se doreste realizarea unui program special, alimentat cu fonduri europene, pentru infiintarea de intreprinderi de catre tinerii intreprinzatori.

"Sigur, pot aparea modificari, insa aici este vorba de cele 600.000 de IMM-uri care nu au culoare politica, acestea fiind de interes national, deci nu vad ce ar putea sa intervina, pentru ca micile intrerinderi reprezinta coloana vertebrala a economiei unei tari", a declarat Ovidiu Nicolescu.

Impact major asupra relatiei IMM-banca

Noua lege va avea un impact pozitiv asupra relatiei dintre banca si micul intreprinzator, insa nu o va schimba fundamental, pentru ca aceasta relatie este una de tip comercial, unde statul nu prea poate interveni.

"Noua lege va influenta indirect activitatea IMM-urilor, mai ales prin crearea unui fond de risc sau prin cresterea gradului de accesare a fondurilor europene, insa asupra relatiei banca-IMM, posibilitatile de interventie sunt reduse, exceptand faptul ca legea va permite niste stimulete si facilitati pe acest plan", a mai spus Ovidiu Nicolescu.

Totusi, noua lege nu va reusi sa influenteze prea mult costurile de creditare, pentru ca statul nu poate interveni decat in mod indirect, prin oferirea de alternative. In nicio tara din lume nivelul dobanzilor nu poate fi stabilit de catre stat, acesta avand posibilitatea de a interveni doar in ceea ce priveste comisioanele percepute de o banca.

Razvan Ioan Taras, presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, a declarat pentru Business24 ca noua lege a intreprinderilor mici si mijlocii va fi pe agenda sedintei de Guvern de saptamana viitoare, urmand sa fie adoptata sub forma de Ordonanta de Guvern.

Creste la 1% fondul alocat din PIB pentru IMM-uri

Principalele modificari sunt reprezentate de cresterea de la 0,4% la 1% a fondurilor din PIB alocate pentru finantarea de programe pentru IMM-uri si reducerea arieratului statului.

Noua lege va facilita si introducerea mediatorului de credite, adica cel care incearca sa stabileasca o relatie mai buna intre banci si micii intreprinzatori.

"Avantajul introducerii mediatorului se va vedea in cresterea ratei de accesare a creditelor, pentru ca el va veni cu solutii optime pentru IMM, in relatia cu banca, totodata, acesta va avea si obligatia de a sesiza Guvernului toate problemele nerezolvate care apar intre micul intreprinzator si banca", spune Taras.

Oficialul este ferm convins ca vor fi mai multi bani pentru infiintarea de firme si pentru dezvoltarea lor, iar o rata de crestere de 50% a ratei infiintarii de IMM-uri nu este una multa prea optimista.

Ce este mediatorul de credite

Cresterea nejustificata a dobanzilor la credite, introducerea unor comisioane sau formularile ambigue din contracte sunt principalele cauze ce genereaza conflicte intre banci si clientii acestora.

Multe dintre acestea ajung sa se rezolve in instanta, nemultumind in cele din urma una dintre parti. Sau, in multe cazuri, clientul ajunge sa accepte conditiile impuse de banca, fie ca ii convine sau nu.

Prin recurgerea la mediere, litigiile dintre client si banca isi gasesc mai repede rezolvare prin evitarea proceselor lungi, iar costurile sunt mai mici pentru ca nu implica obligativitatea avocatului. Totodata, permite rezolvarea conflictului prin gasirea unei solutii care sa satisfaca atat clientul, cat si institutia financiara.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#IMM imprumuturi banci, #IMM motor crestere economica, #IMM acces finantare, #IMM atragere investitii , #Lege IMM