Gorj, Braila si Brasov conduc topul judetelor unde soldul creditarii a crescut cel mai mult in prima jumatate a anului, cu un avans de 21,9% in Gorj si de 2,24% in Braila, respectiv 1,27% in Brasov, in conditiile in care soldul total in sistemul bancar s-a redus cu 1,54% fata de decembrie 2013.
Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a ajuns la finele lunii iunie la 216,7 miliarde lei, de la un nivel de 220,09 miliarde lei la sfarsitul anului trecut. Din totalul imprumuturilor, cele in moneda locala reprezinta 90,51 miliarde lei (cu o pondere de circa 42%), iar cele in valuta exprimate in lei cumuleaza 126,18 miliarde lei.
In prima jumatate a anului, doar patru judete au consemnat o dinamica pozitiva a volumului total de creditare, respectiv Gorj (+21,97%), Braila (+2,24%), Brasov (+1,27%) si Vaslui (+0,6%), potrivit datelor BNR.
Top 10 este completat de judetele cu cele mai mici scaderi inregistrate la creditele totale, de sub 1%. Astfel, in judetul Neamt soldul finantarilor bancare s-a redus cu 0,02%, fiind urmat de Prahova (-0,26%), Teleorman (-0,78%), Sibiu (-0,86%), Dolj (-0,93%) si Constanta (-0,99%).
Nivelul creditelor aferente Capitalei s-a comprimat cu 1,84% de la finele anului trecut, ajungand la 86,66 miliarde lei.
Totodata, restantele totale ale populatiei si firmelor s-au redus cu 4,3% in primul semestru fata de decembrie 2013, la 31,28 miliarde lei, atingand minimul ultimelor 14 luni, iar fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 08:35
Bancile din Uniunea Europeana (UE) ar putea vinde portofolii de credite "nedorite" de pana la 100 de miliarde de euro in acest an, intr-un proces de restructurare a operatiunilor, derulat la presiunea autoritatilor de reglementare.
Institutiile de credit au finalizat sau au in lucru la jumatatea anului tranzactii cu astfel de active in valoare de 83 de miliarde de euro, fata de 64 de miliarde de euro pentru intreg anul 2013, potrivit datelor firmei de consultanta PwC, scrie Financial Times, citat de Bancile din UE ar putea vinde portofolii de credite de pana la 100 miliarde de euro in 2014.
Totalul pentru acest an ar putea ajunge la nivelul record de 100 de miliarde de euro, in contextul interesului foarte ridicat din partea managerilor de fonduri de investitii, a declarat Richard Thompson, partener la firma de consultanta PwC.
In pofida accelerarii vanzarilor, acestea reprezinta doar o mica parte din activele non-core de 2.400 de miliarde de euro inregistrate in bilanturile bancilor europene, potrivit PwC. Totusi, valoarea tranzactiilor este in crestere, in contextul interesului investitorilor pentru imprumuturi din zona euro si al presiunilor exercitate de Banca Centrala Europeana asupra bancilor pentru restructurarea activelor.
UE se afla doar la jumatatea unui ciclu de 7-10 ani de vanzare de active, a declarat Lee Galloway, manager de portofoliu la Pimco, care a atras in acest an de la investitori 5,5 miliarde de dolari pentru achizitia de active bancare in... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:35
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a incheiat primul trimestru cu o pierdere neta de circa 905.000 lei, fata de un profit de 14,92 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa scaderea cu 39% a venitului total, la 36,8 milioane lei, potrivit rezultatelor publicate miercuri de banca.
Banca Carpatica avea la finele lunii martie active totale de 4,08 miliarde lei (920 milioane euro), in urcare usoara, cu 0,5%, fata de nivelul raportat la finele anului trecut. Comparativ cu sfarsitul lunii martie a anului trecut, activele bancii au urcat cu 11,1%.
Veniturile totale ale institutiei au fost afectate in principal de declinul venitului net din active financiare disponibile in vederea vanzarii, care a coborat la 3,4 milioane lei, fata de 25,3 milioane lei in primul trimestru al anului trecut.
Venitul net din comisioane a coborat cu 23,8%, la 6,15 milioane lei, fata de 8,08 milioane lei cu 12 luni in urma, in timp ce venitul net din tranzactionare a scazut de la 7 milioane lei la 2,7 milioane lei.
Venitul net din dobanzi a crescut cu 13,4%
Declinul veniturilor a fost temperat de incasarile din dobanzi. Astfel, venitul net din dobanzi a crescut cu 13,4%, la 20,83 milioane lei, fata de 18,37 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut.
Cheltuielile operationale ale Bancii Carpatica s-au redus cu 18,6% in perioada analizata, la 35,9 milioane lei, fata de 44,1 milioane lei in primul trimestru din 2013.
Activul total al bancii a crescut in... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 08:39
Creditarea a inceput sa-si revina in primele patru luni ale anului la nivelul sistemului bancar, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, aratand ca a tras concluzia in urma intalnirii trimestriale a membrilor ARB cu guvernatorul BNR.
"Ieri (luni - n.r.), la prezentarea facuta de guvernator in fata membrilor ARB - am fost invitati la intalnirea trimestriala - parca pentru prima oara am constat cu totii ca se dezmorteste ceva in cea ce priveste creditarea pentru perioada ianuarie-aprilie", a afirmat Ghetea intr-o conferinta de presa cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii pe care o conduce.
El a dat exemplul CEC Bank, unde s-a inregistrat in primele patru luni un avans al creditarii pentru persoane fizice cu 15% ca numar si cu 56% ca volum fata de acelasi interval al anului trecut.
"Este foarte interesant ca in anii precedenti a fost un declin al creditarii pentru persoane fizice, dar iata ca se reia creditarea pe acest segment. Avem si produse care sunt cerute, dar se confirma ca persoanele fizice incep sa fie mai interesate de credit", a spus Ghetea.
Pe segmentul persoanelor juridice, volumul de creditare a avansat cu 22% in perioada mentionata.
"De mult n-am mai vorbit de cresteri de doua cifre, lucru care ne da speranta, fiind prima treime a anului cu semne atat de bune, creste activitatea de creditare", a mai spus Ghetea.
Datele BNR arata ca la finele lunii martie soldul creditelor... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 16:00
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat primele garantii in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Mai multe solicitari de garantii, pentru firme din Ploiesti, Bucuresti, Giurgiu, Dej, Tulcea si Constanta, se afla in faza de analiza si de completare a documentatiei de credit, CEC Bank fiind cea de-a treia banca care a transmis solicitari de garantare.
Finantatorii care acorda finantari in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Banca Romana de Credite si Investitii.
Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii este un program multianual, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor prin acordarea de linii de credit pentru capital de lucru, de catre finantatori, cu garantie de stat implementat in baza OUG 92/2013.
Liniile de credit au o valoare de maxim 5.000.000 lei/IMM, se acorda pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni si sunt garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:48
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare" a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, acesta este de parere ca este foarte posibil ca in 2014 sa vedem activitate de creditare in special in zona creditelor ipotecare, datorita implementarii programului Prima Casa.
Pentru a incuraja creditarea, Banca Nationala a Romaniei a redus marti dobanda de politica monetara de la nivelul de 3,75% la 3,5% pe an, consemnand astfel un nou minim istoric.
Aceasta este cea de-a sasea scadere consecutiva a dobanzii de referinta de la inceputul anului trecut. Insa, potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, prin aceasta reducere BNR a incheiat ciclul de relaxare, nivelul de 3,5% urmand sa fie mentinut pe o perioada indelungata.
"Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:55
Pentru ca ne aflam in perioada sarbatorilor de iarna, iar sacul Mosului nu poate ramane gol, institutiile de credit au ales sa se foloseasca de aceasta ultima luna din an, "aruncand" pe piata o serie de produse pentru atragerea clientilor.
Astfel, fie ca este vorba de dobanda la credite sau oferta la cardurile de credit, intentia bancilor in perioda sarbatorilor de iarna este sa-i determine pe romani sa cheltuiasca mai mult si sa apeleze la sursele de finantare pe care le ofera.
"Este o politica conjuncturala care tine de promovarea consumului intr-o perioada in care acesta oricum creste foarte mult si depaseste aproape primele patru luni ale anului viitor. Bancile profita de o perioada mai favorabila atragerii de clienti. Este o politica conjunctutrala de obtinere a unor beneficii in aceasta periada" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Peste 60% dintre romani considera perioada sarbatorilor de iarna optima pentru achizitionarea unui produs bancar, potrivit unui sondaj realizat de portalul de servicii financiare eFin.ro
"In perioada sarbatorilor sunt foarte multi oameni care isi doresc sa aibe un consum mai bun. Dar cum nu reusesc sa il acopere cu surse proprii, atunci recurg la credite" sustine Cosea.
Si pentru ca este o perioada dedicata cumparaturilor, o parte din institutiile de credit au si lansat credite de nevoi personale mai ieftine in luna decembrie.
Promotii speciale si costuri reduse
Aflandu-se pe ultima suta de... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 07:00
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat ofertele bancilor in functie de costuri, avantaje particulare si disponibilitatea institutiei financiare de a acorda imprumuturi, pentru a identifica cele mai avantajoase cinci credite auto.
Daca avansul minim solicitat si dobanzile difera de la o banca la alta, documentele solicitate pentru acordarea imprumutului sunt, de regula, aceleasi, respectiv actul de identitate, acte doveditoare de venit, factura utilitati, factura proforma de la dealer, cerere credit.
1.CEC BANK. Dobanda imprumutului este variabila, formata din EURIBOR la 3 luni si marja de 6.75 puncte procentuale, avand valoarea de 6.94%. Dobanda anuala efectiva are o valoare de 7.68%, in cazul unui imprumut de 5.000 EUR pe 5 ani. Banca percepe un comision de analiza al dosarului de 60 euro si un comision lunar de administrare credit de 0.04%. Avansul minim solicitat este de 20%, banca finantand, astfel, maxim 80% din valoarea integrala a autoturismului. Clientii beneficiaza de perioada de gratie de 60 sau 90 de zile, stabilita in functie de perioada de creditare. Banca accepta o gama larga de venituri, in cazul in care acestea sunt certe si au caracter de permanenta, potrivit eFin.ro
2.BANCA TRANSILVANIA. Prin creditul auto Formula BT exista trei variante de dobanda aferente imprumutului, in functie de suma contractata (sub sau peste 20.000 EUR), iar la sume peste 20.000 EUR si in functie de autoturism (nou sau second-hand). Pentru analiza a fost... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 10:48
Reglementarile europene mai restrictive in materie de creditare sau de consolidare a bazelor de capital pot afecta, in mod special, statele in care sistemul bancar finanteaza preponderent economia, cum este si situatia Romaniei, afirma Radu Ghetea, presedinte CEC Bank.
Despre consecintele reglementarilor europene, constrangerile economice si activitatea de creditare din 2013, vorbeste Radu Ghetea, intr-un interviu acordat Agerpres.
Cum apreciati evolutia creditului in 2013 pe piata bancara romaneasca si care va fi impactul crizei sistemice din Europa asupra bancilor din Romania. Cat de intens va trebui sa fie procesul de restructurare a bancilor?
Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost. Creditul neguvernamental consider ca va inregistra o crestere cu o singura cifra in anul 2013. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitate a clientilor si de reglementarile care impacteaza aceasta activitate, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta.
Sunt asteptate constrangeri pe zona creditarii pentru IMM-uri ca urmare a aplicarii recomandarilor europene pentru restrictionarea creditarii in valuta si a aplicarii prevederilor Noului acord privind cerintele de capital - Basel III. Avand ca scop gestionarea adecvata a riscurilor, aplicarea recomandarilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmarita descurajarea creditarii in valuta pe zona... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 12:59