Isarescu, catre banci: Calitatea resurselor de creditare este mai importanta decat cantitatea

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:44
1615 citiri

Bancile trebuie sa directioneze resursele de finantare catre investitiile productive, calitatea finantarii fiind mai importanta decat cantitatea, si sa evite impovararea clientilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Este putin probabil ca, pe termen scurt, sa asistam la o rasturnare spectaculoasa a situatiei in ceea ce priveste creditarea. (...) Eu sunt de parere ca, mai ales intr-o perioada de ajustare a bilanturilor, calitatea alocarii resurselor de creditare este mai importanta decat cantitatea. Pentru a putea impinge economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitand impovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut. O astfel de abordare genereaza acele castiguri de productivitate care sunt esentiale pentru ca productivitatea, investitiile si creditul sa se alimenteze reciproc si sa se inscrie de o maniera sustenabila pe o spirala ascendenta, din care toata lumea ar avea de castigat", a explicat Isarescu, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist, eveniment la care Agerpres este partener oficial media.

El a vorbi si despre pericolul pe care il reprezinta o dezintermediere accelerata asupra perspectivelor de crestere a economiei Romanesti.

"Dezintermedierea, tranzitia de la creditul in valuta, dominant, spre un echilibru intre creditul in valuta si cel in moneda locala trebuie, sau speram, sa se deruleze intr-o maniera ordonata, fara fortarea unei reduceri agresive a raportului credite - depozite, care ar genera o constrangere excesiva la nivelul ofertei de credite si, pe cale de consecinta, la adresa cresterii economice a Romaniei. Avem o ajustare fiscala majora, pe care trebuie sa o continuam. Daca peste aceasta ajustare fiscala se suprapune un proces necontrolat de retragere a capitalului strain, Romania cu greu poate sa creasca", a avertizat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca finantarea externa de la bancile mama a scazut cu aproximativ 9 miliarde de euro in cinci ani si ca, doar in anul 2013, s-a inregistrat o treime din aceasta scadere, aspect care trebuie luat in calcul in momentul in care se discuta despre incetinirea cresterii economice, avand in vedere ca aceasta evolutie s-a suprapus peste un "proces de ajustare fiscala destul de ambitios".

Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca, in privinta creditari in valuta, care a explodat in perioada pre-criza, s-a ajuns la un capat de drum. "Eu nu spun adio creditului in valuta, dar eu cred ca suntem la capatul unui drum in care creditul in valuta era dominant. Eu spun adio debalansarii, unui dezechilibru masiv intre creditarea in moneda locala si creditare in valuta. In Romania, ponderea creditului in valuta a scazut dupa multa vreme sub 60%, iar prognoza noastra este ca se duce chiar sub 50%, ceea ce reprezinta o evolutie pozitiva", a mai spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca sistemul bancar din Romania si-a mentinut un grad de capitalizare confortabil, de 17%, peste cel de dinaintea declansarii crizei.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est - "Pe drumul spre stabilitate si crestere", organizat la Bucuresti de publicatia The Economist, dezbate marti perspectivele economice ale regiunii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu banci, #banci resurse finantare , #Stiri Banci