Liviu Voinea: Consumul a stagnat in 2013 pentru ca plusul de venituri s-a dus pe plata ratelor la banci

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 14:36
1887 citiri
Liviu Voinea: Consumul a stagnat in 2013 pentru ca plusul de venituri s-a dus pe plata ratelor la banci

Consumul intern nu a crescut in acest an intrucat suplimentul de venituri rezultat din reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor s-a dus catre plata ratelor la banci, iar sistemul bancar nu a intors acesti bani in economie, afirma ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Este adevarat ca au crescut veniturile si nu a crescut consumul, dar... In opinia noastra banii suplimentari s-au dus catre sistemul bancar, la plata ratelor la banci, si nu s-au mai intors, creditarea nu a functionat", a explicat Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.

Ministrul delegat pentru Buget nu crede insa in previziunile sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si mizeaza pe o reluarea a creditarii de al inceputul anului viitor.

"Am incredere ca de la inceputul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat si anume garantii pentru IMM de 2 miliarde lei, o suma mare, deci jumatate de miliard de euro. Mai pun si bancile 2 miliarde, in total 4 miliarde de lei, sunt imprumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru", a aratat Voinea.

Directorul directiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres.

"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor", a declarat joi Cinteza la un forum bancar.

El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.

Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Liviu Voinea buget, #consum Romania, #credite banci comerciale , #Credite banci