Bancherii estimeaza o cerere de finantare in scadere din partea companiilor

Marti, 18 Martie 2014, ora 13:26
1247 citiri
Bancherii estimeaza o cerere de finantare in scadere din partea companiilor

Bancile romanesti prognozeaza in primul trimestru al acestui an o cerere de finantare in scadere din partea companiilor si stabilizarea cererii din partea populatiei, indiferent de destinatia creditului (ipotecar sau consum), arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In ultimul trimestru din 2013, standardele de creditare s-au mentinut constante atat in cazul companiilor, cat si al populatiei. Cererea de credite din partea companiilor, precum si a populatiei pentru credite de consum s-a majorat, in timp ce in cazul creditelor imobiliare nu a cunoscut modificari semnificative.

Creditarea companiilor nefinanciare

In ultimul trimestru din 2013 s-a consemnat o crestere moderata a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, pe fondul avansului cererii de credite din partea firmelor de mari dimensiuni (corporatii), indiferent de maturitate, in timp ce cererea de credite din partea IMM s-a mentinut neschimbata.

Pentru T1 din 2014, bancile preconizeaza o scadere de o amploare ridicata a cererii de finantare la nivel agregat, pe fondul unei diminuari a cererii pentru majoritatea tipurilor de credite, cu exceptia cererii de credite pe termen scurt din partea corporatiilor, potrivit bancii centrale.

In structura, standardele de creditare au ramas nemodificate indiferent de dimensiunea

companiei debitoare sau de maturitatea creditului (termen scurt sau termen mediu si lung), iar bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2014 standardele de creditare vor ramane de asemenea neschimbate.

In T4/2013, institutiile de credit nu au modificat termenii creditarii, cu exceptia diminuarii spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR 1M.

Creditarea populatiei

In trimestrul patru din 2013, standardele de creditare au fost mentinute constante pentru creditele ipotecare, pentru prima data dupa doi ani in care bancile au apelat la inaspriri pe acest segment. O situatie similara s-a inregistrat si in cazul creditelor de consum, intrerupandu-se ciclul inaspririlor manifestat de la inceputul anului 2013.

Conform institutiilor de credit, cererea de credite imobiliare s-a mentinut constanta in T4/2013. Pentru perioada urmatoare (T1/2014), bancile anticipeaza stabilizarea cererii pe acest segment.

In opinia bancilor, pretul locuintelor si-a continuat tendinta descendenta si in T4/2013. In perioada imediuat urmatoare, institutiile de credit se asteapta ca aceasta traiectorie sa continue (in procent net de peste 50%).

In cazul creditelor de consum, standardele de creditare au fost mentinute neschimbate, mai arata BNR.

Pe termen scurt, institutiile de credit prognozeaza stabilizarea cererii de consum, atat la nivel agregat, cat si in structura.

Acest sondaj este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cerere finantare companii, #credite banci, #standarde creditare 2014, #credite ipotecare , #stiri BNR