Bancile au preferat sa-si sufoce clientii anul trecut, decat sa deschida robinetul creditarii

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:29
1868 citiri
Bancile au preferat sa-si sufoce clientii anul trecut, decat sa deschida robinetul creditarii

Nici in 2013 bancile nu au dat drumul creditarii, dar au continuat sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor, intensificand veniturile din dobanzi si comisioane.

Rezultatele financiare publicate de liderii sistemului bancar in Romania arata faptul ca bancile reusesc in continuare sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi sau comisioane.

Liderii sistemului bancar BCR si BRD au consemnat in 2013 o scadere a protofolilui de credite, motivul invocat de acestia fiind cererea slaba de credite.

Soldul creditelor acordate de banci in 2013

Spre exemplu,Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul anului trecut, o scadere de 12,2% a soldului creditelor. Astfel, volumul creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a ajuns la 46.735,5 milioane lei (10.453,0 milioane euro), fata de 53.243,0 milioane lei (11.979,5 milioane euro), la finele anului 2012, activitatea de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind numai partial sa compenseze rambursarile si contractia portofoliului de credite.

In perioada urmatoare, banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si sa-si foloseasca din plin capacitatea puternica de autofinantare in lei.

In acelasi timp BRD, a doua mare banca locala dupa active, a inregistrat o pierdere la portofoliul de credite pana la valoarea de 27.763 milioane lei la finele anului 2013, fata de 31.477 milioane lei in decembrie 2012.

Nu acelasi lucru se poate spune de Banca Transilvania, institutia de credit care si-a consolidat locul al treilea in clasamentul cotelor de piata dupa active. Potrivit reultatelor financiare ale bancii, se constata o crestere de circa 9% a soldului creditelor acordate clientilor, pana la 19.160 milioane lei. In 2012, valoarea acestora a fost de 17.568 milioane lei.

Dobanzile si comisioanele, principalele surse de venit ale unei banci

Pentru a supravietui pe piata si pentru a-si mentine calitatea de liderii ai pietei bancare din Romania, bancile au cautat solutii si chiar si in detrimentul clientilor sai, acestea prefera sa-si sporeasca veniturile din dobanzi si comisioane, in loc sa creasca portofoliul de credite.

Cea mai mare crestere a veniturilor din dobanzi a fost inregistrata de Banca Transilvania, cea care a consemnta la finele anului 2013 o crestere de peste 27%, de la 937 milioane lei in 2012, la 1.193 milioane lei obtinute in 2013. In acelasi timp insa, veniturile din speze si comisioane obtinute de banca au scazut cu 14,8%, pana la 361 milioane lei.

In cazul BCR, venitul net din comisioane a crescut semnificativ in 2013 cu 17,7%, la 747,7 milioane lei, fata de 634,8 milioane lei (142,4 milioane euro) in 2012, in timp ce venitul net din dobanzi in 2013 a fost mai mic cu 3%, la 2.803,4 milioane RON (634,3 milioane euro),

fata de 2.891,5 milioane RON (648,6 milioane EUR) in 2012, din cauza cererii modeste de credite.

De asemenea BRD,a doua mare banca din Romania dupa active, a incasat in 2013 venituri din comisioane in valoare de 737 milioane lei, in timp ce veniturile din dobanzi au fost de 1.649 milioane lei.

Principalele obiective ale bancilor in 2014

In opinia lui Lascu, noile norme pe care le da Banca Nationala a Romaniei si noile conditii de stres test vor face ca bancile sa fie in continuare foarte slabite.

"O mare parte din institutiile de credit inca nu si-au inregistrat toate provizioanele. Noile norme pe care le da BNR si noile conditii de sters test o sa oblice bancile sa mai provizioneze. Asta va face ca bancile sa fie in continuare foarte slabite. De aceea cred ca 2014 este un an in care bancile trebuie sa se consolideze, sa gaseasca solutii de capital" a declarat pentru Business24 Eugen Lascu.

Potrivit consultantului financiar, bancile mari vor merge in continuare pe creditarea segmentului de corporate pentru ca este segmentul cu cererea cea mai solvabila. In prezent, unul dintre principalele motive pentru care creditarea a scazut este lipsa unei cereri solvabile in piata.

"Recesiunea a afectat cel mai mult zona de IMM-uri, iar aici bancile au si portofoliul de credite neperformante foarte mare. Imi e greu sa greu sa cred ca anul acesta bancile vor devenii extrem de dezinvolte" completeaza Lascu.

In continuare, acesta este de parere ca bancile nu isi cunosc foarte bine clientii si considera ca ele trebuie sa isi schimbe paradigma. Considera ca daca institutiile de credit au intelegere mai buna a clientului, a modelul de business al clientului, a situatiei reale a clientului, pe de o parte cand vor lua decizii de risc, de expunere, le vor lua mult mai educat, iar pe de alta parte pot oferi suport real si consultanta reala clientului.

"In opinia mea, bancile nu au invatat foarte multe din relatia cu clientii pe parcursul anilor de criza. Cele mai multe sunt banci intrenationale, iar politicile care vin de la bancile mama sunt unele foarte severe. Inainte bancile erau prea dezinvolte, iar acum au trecut in extrema cealalta si sunt extrem de prudente" concluzioneaza Lascu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite banci, #comisioane banci, #dobanzi banci, #venituri dobanzi, #venituri comisioane banci , #Dobanzi banci