Adama: Cel mai bun an pentru cumpararea unei locuinte este 2014

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:38
2654 citiri
Adama: Cel mai bun an pentru cumpararea unei locuinte este 2014

Anul 2014 incepe, in premiera de la declansarea crizei, cu o serie de semne clare conform carora in urmatoarele 12 luni principalii actori si indicatori economici din piata imobiliara vor fi de partea persoanelor aflate in cautarea unei locuinte.

Pentru prima oara in Romania ultimilor 10 ani, creditele ipotecare in lei sunt mai ieftine decat cele in euro.

Aceasta evolutie, alaturi de alti factori, transforma anul 2014 in cel mai bun moment pentru achizitionarea unui apartament, apreciaza Adama, dezvoltator activ in Romania, Moldova, Ucraina si Turcia .

Creditele in RON, mai ieftine decat cele in euro

Daca pana in prezent creditul in euro s-a dovedit mai rentabil decat cel in moneda nationala, la inceputul anului 2014 asistam, in sfarsit, la o schimbare. BNR a dat startul sustinerii puternice a imprumuturilor in lei in cursul anului 2013.

Luand in calcul scaderea indicelui ROBOR la trei luni pana la sub 2%, la care adaugam celelalte comisioane, ajungem la un cost al creditului in lei in jur de 5,7%, comparativ cu aproape 6%, la cat se ridica unul similar in euro, conform calculelor specialistilor.

De exemplu, pentru un credit de 40.000 euro pe 30 de ani, rata lunara in lei este de 950 RON, iar in euro, 990 lei (echivalentul a 220 euro). In plus, in cazul unui credit in moneda nationala, eliminam riscul valutar si pericolul de a scoate lunar bani in plus din buzunar doar din cauza cresterii cursului euro.

Apetit pentru creditare, in crestere din partea bancilor

In ultima perioada, asistam la o deschidere tot mai mare a bancilor de acordare a creditelor. In plus, acestea au lansat produse standard de creditare in lei tot mai avantajoase, comparabile ca nivel al ratei lunare cu cea generata de un credit prin programul Prima Casa, unele dintre acestea avand inclusiv dobanda fixa in primii ani.

Masura BNR prin care rezervele minime obligatorii ale bancilor au fost reduse a suplimentat considerabil fondurile detinute de banci pentru acordarea de imprumuturi in 2014. In acelasi timp, tot mai multi reprezentanti ai pietei imobiliare si ai pietei creditelor transmit mesaje pozitive privind evolutia acestui domeniu, cel mai activ sustinator fiind insusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Fondurile pentru Prima Casa, suplimentate

Anul 2014 a venit cu vesti bune si pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondurile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate la inceput de an cu inca 1,2 miliarde lei , la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, un plafon total de peste 2 miliarde lei, garantii suficiente, cel mai probabil, pentru urmatoarele sase luni.

Preturile nu mai scad, piata locala se stabilizeaza

Criza care a dominat piata imobiliara in ultimii 5 ani pare sa nu isi mai faca simtita prezenta atat de puternic in ultima perioada. Preturile locuintelor sunt acum cu aproape 50% mai mici decat in 2008, dar nu mai sunt semne de scadere, ajungandu-se la un prag minim, iar deprecierile din ultimul an fiind mai degraba niste fluctuatii normale, decat de o tendinta descrescatoare.

Rata unui credit, mai mica decat chiria

Acest an pare a fi potrivit pentru achizitionarea unei locuinte inclusiv pentru cei care, pana in prezent, au locuit cu chirie. In contextul scaderii costurilor pentru un credit, dar si a unei stagnarii a pietei inchirierilor, rata unui credit pe 30 de ani pentru un apartament de doua camere in Bucuresti se poate invarti in jurul a 250 euro/ luna, pe cand chiria pentru un apartament similar ajunge la aproximativ 300 euro.

Dispozitie sporita a clientilor pentru cumparare

Revenirea usoara, dar sigura a pietei este sustinuta si de alti factori: numarul de tranzactii imobiliare este in crestere de la an la an, iar cererea de locuinte reapare in piata. Incepand cu 2009, cei interesati de achizitionarea unei locuinte au asteptat si sondat piata, iar acum, in baza economiilor din ultimii ani, sunt dispusi sa investeasca intr-un apartament.

"Resimtim din 2013 o piata in crestere si ne dorim sa venim in intampinarea clientilor. Numarul interactiunilor cu potentialii cumparatori, precum si cel al tranzactiilor a crescut in ultimul an cu 25%", declara Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama.

Oportunitate de upgrade a vechii locuinte

Contextul existent la acest moment pe piata imobiliara pune, totodata, la dispozitia clientilor o paleta larga de tipuri de apartamente, compartimentari sau zone in care se afla imobilul.

De aceea, aceasta perioada este una favorabila pentru cei care intentioneaza sa faca un upgrade de la vechea locuinta si sa se mute intr-un apartament nou, dintr-un ansamblu rezidential, cu un numar similar sau mai mare de camere.

#achizitie locuinte, #studiu imobiliar, #adama studiu, #credite imobiliare , #Tranzactii imobiliare