Merkel: Masurile adoptate de BCE tradeaza ca zona euro se afla inca sub zodia crizei

Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:50
4610 citiri
Merkel: Masurile adoptate de BCE tradeaza ca zona euro se afla inca sub zodia crizei

Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,15% si de a pompa bani in economia zonei euro arata ca inca nu s-a sfarsit criza in statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.

"Putem vedea din cele mai recente masuri adoptate de BCE ca nu am depasit in intregime criza financiara europeana", a raspuns Angela Merkel la intrebarea daca impartaseste temerile din Germania ca decizia BCE de reducere a ratei dobanzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare si ar putea ameninta economia.

Miercuri, Angela Merkel a discutat cu presedintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evolutia economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene sa continua adoptarea reformelor.

Desi impactul economic si financiar al masurilor de politica monetara va fi probabil minim, Banca Central Europeana si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi masuri de stimulare, se arata intr-un raport publicat saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.

Aceste masuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru pentru banci, apreciaza Moody's.

BCE, prima mare banca centrala care introduce dobanzi negative la depozite

BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a decis sa duca dobanzile la depozitele overnight in teritoriul negativ (minus 0,10%). Practic, bancile comerciale vor plati pentru a plasa la BCE fondurile in exces pe care le detin. Presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat ca dobanzile BCE nu vor cobori mai mult de nivelul actual.

"Dobanzile cheie ale BCE vor ramane la nivelele actuale pentru o perioada prelungita de timp avand in vedere prognoza actuala de inflatie", a declarat Draghi.

Acesta a precizat ca dobanzile vor incepe sa creasca doar atunci cand va reveni si cresterea economica.

Moody's apreciaza ca programele de tip LTRO (operatiuni de furnizare de lichiditati pe termen lung) au ca obiectiv majorarea creditarii sectorului privat, sprijinirea cresterii economiei zonei euro si scaderea somajului. Daca aceste obiective sunt indeplinite, impactul asupra profilelor de credit ale statelor si corporatiilor va fi pozitiv, sustine agentia de evaluare financiara.

Banca Centrala Europeana a demarat, in aprilie 2013, a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 de miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobanda de 1%.

Orice expansiune a creditarii este benefica, sustine Moody's, mai ales in statele de la periferia zonei euro, unde creditarea este relativ ridicata comparativ cu marimea economiilor lor si dependenta de creditarea bancara pentru stimularea avansului economiei este mare.

#dobanzi negative depozite, #angela merkel, #criza zona euro , #Cancelarul Germaniei