Industria, agricultura si sectorul comunicatiilor au contribuit cel mai mult la cresterea Produsului Intern Brut /PIB/ atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, a declarat, miercuri, presedintele Institutului National de Statistica /INS/, Tudorel Andrei, intr-o conferinta de presa.
"Prima caracteristica a economiei in primul trimestru se refera la industrie, cu o pondere de peste 30% in PIB. Lucrul foarte bun este ca aceasta s-a mentinut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, are contributia cea mai mare la cresterea PIB, adica aproape jumatate din PIB in aceasta perioada. De asemenea, agricultura, dupa ce semestrul trecut a avut o contributie negativa, in acest moment are o contributie pozitiva, de 0,2%', a explicat Andrei, transmite Agerpres.
Potrivit oficialului INS, in sectorul tranzactiilor imobiliare a existat o mentinere a activitatii, iar in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor contributia in PIB s-a situat la 25%.
"Sectorul informatiei si comunicatiilor detine 5% din PIB, dar are o contributie semnificativa la cresterea inregistrata in aceasta perioada, respectiv de 25%. Exista doua ramuri care au avut influenta negativa asupra dinamicii PIB, atat la trimestru, cat si la noua luni: constructiile si intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse doua lucruri: primul este ca aceste cheltuieli in consumul final pentru... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:51
Agricultura va avea o contributie mult mai buna in Produsul Intern Brut (PIB) si la cresterea economica a Romaniei deoarece productia agricola din acest an va fi mai mare decat in 2013, iar in trimestrul III avem un record din punct de vedere al comertului cu produse agroalimentare, a declarat pentru AGERPRES vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Vineri asteptam cifrele statistice pe trimestrul III si sunt convins ca vor consemna ca Romania nu mai este in recesiune tehnica si ca avem o crestere economica semnificativa si astept cu nerabdare sa vad care este contributia agriculturii. Am spus de fiecare data ca in trimestrul III incepe sa se vada daca anul agricol este bun sau nu. Faptul ca avem pe primele doua luni din trimestrul III, adica in iulie si august, un record din punct de vedere al comertului, consider ca agricultura va avea o contributie mult mai buna in PIB decat anul trecut cand a contribuit cu 5,6%, iar industria alimentara cu 6,2%. Sigur vom depasi aceste cifre si la contributia in PIB dar si la cresterea economica", a spus Constantin, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii a precizat ca Romania va ocupa si anul acesta primele doua locuri din UE la productia de porumb boabe si de seminte de floarea soarelui, in conditiile in care de pe 92% din suprafata s-au recoltat 10,7 milioane tone de porumb boabe, iar productia de seminte de floarea soarelui a depasit 2,1 milioane tone in 2014.
"Anul acesta la... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:45
Cresterea economica a Romaniei va fi mai lenta in 2014 decat anul acesta, de circa 2%, fata de nivelul de 3% estimat pentru finele lui 2013, pe fondul unei contributii mai scazute a agriculturii si exporturilor, apreciaza Melania Hancila, manager Deloitte Consultanta.
"Dupa parerea mea, in 2014 vom avea o crestere economica mai lenta decat in acest an, de circa 2%, mai ales ca agricultura va avea o contributie mai diminuata, ar putea fi chiar negativa, dar eu sunt optimista ca va avea o contributie moderata. De asemenea, si contributia exporturilor va fi mai scazuta anul viitor, e greu de scazut ca dinamica de anul acesta se va repeta", a declarat miercuri Hancila la un seminar despre lectiile invatate in cinci ani de criza organizat la BNR.
Ea a aratat ca stimularea consumului incercata de Guvern este foarte binevenita, insa prioritara trebuie sa fie stimularea investitiilor intrucat doar acestea pot aduce un plus cresterii economice potentiale si crearii locurilor de munca.
"In 2013 pentru prima data dupa inceperea crizei PIB la valoarea nominala va depasi pe cel aferent anului 2008. Parctic am putea spune ca am iesit din criza, iar cresterile cu care am inceput sa ne obisnuim vor reprezenta o stare normala in perioada urmatoare. Practic nu ne-am propus sa crestem cu mai mult si daca nu facem nimic constructiv in privinta stimularii cresterii economice nici nu vom vedea o crestere economica mai mare de 3% in anii in care avem o evolutie buna a agricuturii", a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:30
INS a confirmat datele provizorii anuntate in luna iunie privind o crestere a economiei, in primul trimestru, cu 0,7% fata de trimestrul anterior, ca serie bruta, si cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent, astfel ca PIB a ajuns la 120,89 miliarde lei la preturi curente.
"Comparativ cu varianta provizorie, atat dinamica PIB, cat si a valorii adaugate brute pe ramuri de activitate, nu a inregistrat modificari; volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a cresterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Sursa citata noteaza ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat formarea bruta de capital fix (de la -0,1% la -1%, ca urmare a modificarii volumului cu -4,7 puncte procentuale, de la 99,3% la 94,6%, ca urmare a rectificarii valorii investitiilor realizate in sectorul Administratii publice), respectiv exportul net de bunuri si servicii, care a inregistrat o contributie pozitiva la cresterea PIB, de 4,4 procente.
Ca serie ajustata sezonier Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I a fost de 154,23 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,6% fata de trimestrul IV 2012 si cu 1,9% fata de trimestrul I 2012.
La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 10:35