Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INS: Crestere economica de 4,8% in 2016. Agricultura a avut cea mai mica pondere in PIB din istorie

INS: Crestere economica de 4,8% in 2016. Agricultura a avut cea mai mica pondere in PIB din istorie
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, marti, estimarile publicate la jumatatea lunii februarie privind cresterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul 4 si din intregul an 2016.

INS a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei, care arata ca zona IT-Comunicatii si serviciile au sustinut cel mai mult economia anul trecut.

In 14 februarie, primele estimari publicate de catre INS indicau ca produsul intern brut (PIB), principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii, a urcat anul trecut cu 4,8% fata de 2015.

In trimestrul IV, valoarea PIB a urcat, in termeni reali, cu 1,3% fata de trimestrul anterior cu 4,7%, pe serie bruta, fata de trimestrul IV din 2015.

Datele arata o accelerare a cresterii economice fata de trimestrul al treilea, cand PIB a crescut cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,5% fata de trimestrul doi.

In date ajustate sezonier, PIB a urcat cu 4,8% in trimestrul 4 fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul trei, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.

Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE

Analistii se asteaptau la o acelerare a cresterii economice in trimestrul al patrulea, dupa rezultatele sub estimari din trimestrul trei.

INS a publicat marti si detalii privind evolutia sectoarelor economice, care arata ca, in trimestrul IV din 2016, doua sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,9% fata de ultimul trimestru din 2015, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport au urcat cu 11,8%.

Statisticile oficiale arata, insa, ca toate sectoarele economiei au fost pe plus in trimestrul al patrulea, cu exceptia agriculturii, care a inregistrat un declin puternic, de 16,5%, si de constructii, care a stagnat.

Cele mai mici rate de crestere fata de trimestrul IV din 2015 fiind inregistrate in intermedieri financiare si asigurari (+0,7%) si industrie (+1,5%).

In intregul an 2016, economia a crescut cu 4,8%. Valoarea PIB din 2016 a fost de 759,23 miliarde de lei (169 miliarde de euro), fata de 160 miliarde de euro in 2015, arata datele preliminare ale INS.

Economia a fost sustinuta anul trecut in principal de consum, asa cum estimau toti anal ...citeste mai departe despre "INS: Crestere economica de 4,8% in 2016. Agricultura a avut cea mai mica pondere in PIB din istorie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 930 ori