Economia Romaniei a crescut cu 0,5% in trimestrul doi, peste asteptari

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:01
1884 citiri
Economia Romaniei a crescut cu 0,5% in trimestrul doi, peste asteptari

Romania a inregistrat o crestere economica, in trimestrul al doilea, usor peste asteptari, in conditiile in care PIB a urcat cu 0,5%.

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 1,8% cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, dupa ce la primele estimari (estimari "semnal"), pe 14 august, a comunicat un avans al PIB de 1,7%.

Potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS, in trimestrul II 2013, fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 1,5% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. La estimarile 'semnal', INS a anuntat o crestere mai mica in al doilea trimestru din 2013, de 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.

Cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2013 le-au avut industria, tranzactiile imobiliare, agricultura, silvicultura si pescuitul.

O contributie usoara au avut si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport.

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.

"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +5,3%), consecinta a cresterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 0,9%. Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital fix (cu 4,4%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,0%", arata INS.

#crestere economie romania, #crestere economica semestru doi, #PIB Romania INS , #Crestere economica