"Romania are una dintre cele mai performante economii din UE" - Financial Times

Sambata, 03 August 2013, ora 10:49
3382 citiri
"Romania are una dintre cele mai performante economii din UE" - Financial Times
Gunter Deuber, analistul Raiffeisen Bank International

Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune, a aratat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din "Financial Times".

Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru iar o crestere de 3-4% pentru acest an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.

Potrivit analistului, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.

In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.

Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Si, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, Romania a iesit din procedura de deficit excesiv in iunie.

"A avut una din cele mai puternice ajustari ale contului curent ale UE"

Cheltuielile in sectorul public, cifrate la aproximativ 36% din PIB, sunt de asemenea solide comparativ cu alte state europene sau economii emergente. Romania a reusit una din cele mai puternice ajustari ale contului curent din statele UE in ultimii ani. In 2007, deficitul de cont curent a atins 13,4% din PIB. Anul acesta, avand in vedere surplusul din primul trimestru, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil.

Acesti factori, alaturi de o solvabilitatea si lichiditate solide, sunt reflectati pe pietele de obligatiuni. Spread-ul dintre randamentele obligatiunilor guvernamentale romanesti si cele germane este de doar 230-330 puncte de baza.

"FMI lauda Romania"

Dar pietele financiare nu reprezinta intotdeauna cel mai bun ghid al situatiei economiei unei tari. In prezent, FMI lauda Romania, dar trebuie sa vedem contextul: FMI are nevoie de povesti de succes si de aceea sprijina tara. Dar economia Romaniei inca nu a depasit momentele dificile iar realizarile sale trebuie puse in context, noteaza Deuber.

In primul rand, economia a inregistrat un declin de aproape 8% in 2009 si 2010. O redresare modesta inseamna ca nivelul inregistrat inaintea crizei ar putea fi obtinut doar anul viitor. O contributie semnificativa in actuala redresare vine din agricultura, care ar trebui sa ajute la mentinerea unei inflatii scazute si la imbunatatirea increderii consumatorilor. Dar este greu sa obtii recolte bune doi ani la rand, comenteaza autorul articolului.

"Se cumpara 5.000 de masini lunar"

La fel de important, succesul pe pietele de export nu este simtit si la nivelul strazii. In 2009 si 2010, consumul gospodariilor a scazut cu peste 10% iar in primul trimestru din acest an atat consumul cat si investitiile au fost in scadere. In conditiile in care avansul consumului gospodariilor a ramas la doar 1% in 2011 si 2012, va fi nevoie de un deceniu pentru ca familiile sa revina la cheltuielile de dinaintea crizei. Pe de alta parte, romanii au cumparat aproximativ 25.000 de masini noi pe luna in 2008.

Azi, se cumpara doar 5.000 de automobile lunar. Pretul apartamentelor in Bucuresti este cu 40-60% sub nivelul din 2008, constructiile au inregistrat o scadere de aproape o treime in 2009 si 2010 iar in primul trimestru declinul a fost de 4,1%. Tinand cont de aceste slabiciuni, nu este o surpriza ca sectoarele care depind de piata interna sunt intr-o situatie dificila.

Rata insolvabilitatii in randul intreprinderilor mici si mijlocii este printre cele mai ridicate din Europa Centrala. Sectorul bancar a raportat o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) negativa din 2010 in 2012, iar rata creditelor neperformante a ajuns la 19% din totalul imprumuturilor.

Drept raspuns la cererea interna scazuta, Guvernul a redus TVA la paine de la 24% la 9% de la 1 septembrie. Veniturile pierdute in urma acestei masuri vor fi probabil recuperate din majorarea accizelor la alcool si bunuri de lux.

Astfel de masuri ar trebui sa fie de ajutor, dar ce se poate spune despre ambitiosul program de privatizare cerut de FMI in precedentul acord? Foarte putine lucruri s-au intamplat de la vanzarea unei participatii de 15% in Transgaz anul acesta.

Sovaiala in accelerarea privatizarilor este de inteles: orice restructurare a marilor companii de stat va duce la o pierdere semnificativa de locuri de munca. Deja populatia este satula de masurile de austeritate iar concedierile masive ar putea provoca proteste pe scara larga.

In urmatoarele 6-12 luni, Guvernul trebuie sa-si arate angajamentul spre reforme structurale ambitioase si consistente. FMI va face probabil presiuni pe acest subiect si este o veste buna incheierea unui nou acord cu FMI.

Ca rezultat, analistii sunt optimisti cu privire la piata bursiera din Romania. Acordul cu FMI si CE ar trebui sa induca incredere investitorilor si sa sustina restructurarea companiilor, vanzarea de active si ofertele publice initiale.

Desigur, Romania s-ar putea impiedica. Reechilibrarea macroeconomica din ultimii ani este suficienta pentru a avea o crestere de 1,5-2,5 dar nu va fi suficienta pentru a indeplini asteptarile pe termen lung ale romanilor, mai arata autorul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Romania 2013, #economie Romania acord FMI, #analiza economie Romania , #Analiza economica