Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Estimarile indica o inflatie mai mica la finalul lui 2013, fata de anul anterior

Estimarile indica o inflatie mai mica la finalul lui 2013, fata de anul anterior


Rata anuala a inflatiei la finalul anului 2013 este estimata la 1,5% fata de sfarsitul anului anterior, dupa ce, in noiembrie, preturile de consum au inregistrat o crestere anuala de 1,8%, potrivit celui mai recent raport realizat de expertii Raiffeisen Research.

In raport se precizeaza ca, datorita efectului de baza, in primul trimestru din 2014 inflatia anuala va scadea sub 1%. Pentru intregul an, reprezentantii bancii estimeaza ca rata inflatiei se va situa in intervalul 3 - 3,5%, din cauza disparitiei efectului de baza.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor pe piata monetara, raportul Raiffeisen se estimeaza o crestere graduala a acestora in 2014, dupa ce indicele ROBOR a scazut semnificativ in ultimele luni ale anului trecut. Dobanda de politica monetara va scadea la 3,5% dupa primele doua sedinte de politica monetara ale BNR, dar acest fapt nu va influenta nici nivelul dobanzilor de pe piata monetara nici evolutia cursului de schimb.

Per total, economia Romaniei va creste cu 2,4% in 2014, fara a fi luata in calcul agricultura, sustin expertii Raiffeisen Research.

Pe primele noua luni din 2013, cresterea PIB, exclusiv agricultura, a fost de 1,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2012.

Potrivit raportului, toate sectoarele, respectiv industria, constructiile si serviciile, au avut o contributie pozitiva la evolutia economiei, iar trendul se mentine si pentru ultimul trimestru din 2013.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, expertii Raiffeisen se asteapta la incadrarea acestuia cat mai aproape de tinta de 2,5% anuntata de Guvern. In plus, pentru 2014 se asteapta evitarea unor derapaje fiscale, astfel incat deficitul bugetar sa ramana sub 3% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1797 ori