Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Liviu Voinea ramane optimist: Cresterea economica a incetinit, dar suntem in grafic

Liviu Voinea ramane optimist: Cresterea economica a incetinit, dar suntem in grafic


Romania a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica, dar este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in 2014, tinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

'Tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decat cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a incheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem in grafic pentru o crestere de 2,8% in 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.

Ministrul delegat pentru buget a mentionat ca structura cresterii economice s-a modificat, pentru ca agricultura are acum o contributie negativa, in timp ce anul trecut a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB.

'In schimb, consumul are acum o contributie pozitiva, dupa ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, productia industriala si exporturile au contributii pozitive. Importanta nu este atat evolutia de la un trimestru la altul, pentru ca aceasta este influentata de factori sezonieri, conjuncturali, cat cifra anualizata de crestere economica. Avem 2,4% crestere economica, o cifra foarte buna si peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o incetinire a ritmului de crestere economica fata de, sa spunem, trimestrul I, dar nu o scadere, o incetinire a ritmului de crestere', a spus Liviu Voinea.

Guvernul are spatiu fiscal in maneca pentru accelerarea ritmului de crestere

Oficialul MFP a apreciat ca este foarte posibila o accelerare a ritmului de crestere economica in a doua jumatate a anului 2014, datorita spatiului fiscal pe care autoritatile il au la dispozitie.

'Deficitul bugetar la sase luni a fost 0,5% din PIB, iar datele preliminare la sapte luni sugereaza un deficit bugetar de 0,27-0,3% din PIB. Pana la 2,2% din PIB (tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 - n.r.) este un spatiu fiscal considerabil, care va permite cresterea investitiilor publice. De asemenea, in zona sectorului privat, la 1 iulie au intrat in vigoare neimpozitarea profitului reinvestit, care ar trebui sa stimuleze investitiile private, si o noua crestere a salariului minim, care ar trebui sa stimuleze consumul privat', a precizat Liviu Voinea.

Produsul intern brut in trimestrul II din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier) insa fata de trimestrul similar din anul trecut economia romaneasca a consemnat o crestere de 1,4% (serie ajustata sezonier), potrivit estimarilor 'semnal' publicate, joi, de Institutul National de Statistica.

Pe serie bruta, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% in T2 2014 fata de T2 2013.

'In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier', se mai arata in comunicatul citat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1404 ori