ANIS: Impozitarea programatorilor ar putea determina reducerea masiva a specialistilor din tara

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 20:30
1153 citiri
ANIS: Impozitarea programatorilor ar putea determina reducerea masiva a specialistilor din tara
Foto: Arhiva Pixabay.com

Facilitatile fiscale au facut si mentin industria IT din Romania competitiva, intr-o cursa cu alte tari care ofera programatorilor impozit pe venit zero, iar o masura de impozitare ar putea avea ca rezultat o reducere masiva a specialistilor din tara, sustin reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Punctul de vedere al ANIS survine dupa ce mass-media a relatat, sambata, ca liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Medias, ca orice venit trebuie impozitat si ca nu i se pare normal ca salariatii din IT sa fie scutiti de plata impozitului pe venit.

"Reiteram faptul ca facilitatile fiscale au facut si mentin industria IT romaneasca competitiva, intr-o cursa cu alte tari care ofera programatorilor impozit pe venit zero, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forta de munca din IT la nivelul UE este atat de mare, incat o astfel de masura ar putea avea ca rezultat o reducere masiva a specialistilor din tara, deci un impact economic major.

Facem apel la oamenii politici sa analizeze cu atentie dinamica acestui sector, inainte de a transmite semnale de instabilitate intr-un sector deja puternic afectat de modificari fiscale, introduse fara studii de impact si il invitam pe domnul presedinte Orban la un dialog cu reprezentantii industriei de software", precizeaza ANIS, pe pagina de Facebook.

La randul sau, ministrul Muncii, Marius Budai, scrie pe propria pagina de socializare ca sectorul IT este al patrulea pilon de crestere economica, avand o contributie la PIB de la 0,5% la 6%, in perioada 2003 - 2019.

"La discutia de ieri (sambata, 1 iunie 2019, n.red.) privitoare la intentia lui Ludovic Orban de a impozita sectorul IT, un proaspat europarlamentar PNL, spunea ca nu stie si ca nu e de acord (...) Mai mult, vor sa renunte si la facilitatile din constructii si agricultura. Nu e dragut? Va spuneam ca vor continua... si mai au... dar nu tot o data. Oare PDL-PNL nu intelege nimic din folosirea instrumentelor de politica economica in sprijinirea unor domenii strategice?... Se pare ca nu.

Pentru informarea dumnealor: 1. aceasta masura a fost introdusa de un guvern PSD; 2. sectorul IT este al patrulea pilon de crestere economica - Contributia la PIB a industriei de IT si comunicatii (IT&C, inclusiv comunicatii) in perioada 2003 - 2019: de la 0,5% la aproape 6%. Referitor doar la industria IT, din 2013 pana astazi, dimensiunea pietei s-a dublat, iar din 2003 a cre ...citeste mai departe despre "ANIS: Impozitarea programatorilor ar putea determina reducerea masiva a specialistilor din tara" pe Ziare.com

#ANIS scutire impozit IT Orban, #ministru Budai impozit IT, #Nicolae Robu impozit IT , #Stiri Taxe si impozite