Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, statele membre cu cel mai ridicat ritm de crestere economica fiind Malta (1,9%), Romania si Estonia (ambele cu un avans de 1,4%), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Toate statele membre UE au inregistrat o crestere economica in trimestrul al doilea al acestui an, fata de primul trimestru, cele mai slabe performante fiind anuntate de Danemarca, Grecia, Franta si Italia (toate cu un avans de 0,2%).
In ritm anual, in trimestrul al doilea al acestui an, raportat la perioada similara din 2017, Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 2,1%. Si in acest caz Romania se afla printre statele membre cu cele mai bune performante, gratie unui avans de 4,2% in ritm anual, fiind devansata de Malta (5,7%), Polonia (5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%).
Datele publicate de Eurostat sunt identice cu cele comunicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) . Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul I 2018 si cu 4,2% fata de trimestrul II 2017.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:40
Perioada 17-21 noiembrie este dedicata Saptamanii Internationale de Combatere a Fraudei. Cu aceasta ocazie va avea loc si conferinta "Frauda in Romania: De la Prevenire la Descurajare", care va reuni profesionisti in anti frauda si va oferi oportunitatea de a va informa despre ultimele tehnici si instrumente in activitatea de combatere a fraudei.
Evenimentul se va desfasura in perioada 17-18 noiembrie, ora 9:00, la Athenee Palace Hilton, sala Regina Maria.
In prezent frauda a devenit un termen intens mediatizat astfel incat, in mod constant vedem diverse titluri cu puternic impact, cel putin reputational pentru subiectii ei. Noutatea este ca frauda "nu exista" sau cel putin nu este definita in legislatia romaneasca ca o infractiune aparte.
De asemenea, frauda nu este ceva inventat recent dar tinand cont de etimologia sa din latina: fraus, care inseamna un act de inselaciune comis cu scopul de a produce un prejudiciu in beneficiul altuia, observam ca aceasta a creat preocupari din cele mai vechi timpuri, singurul lucru care s-a modificat pe parcurs a fost forma pe care a imbracat-o frauda.
Daca de-a lungul timpului un principiu latin spunea "Fraus omnia corrump it" ("Frauda corupe tot" n.r.), intelegem si ca acest fenomen universal afecteza orice ramura a economiei.
In cadrul conferintei, Asociatia pentru Prevenirea si Combaterea Fraudelor impreuna cu invitatii sai va vorbi despre:
- Motivatia celor care comit frauda
- Rolul evolutiei tehnologice in... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 13:36
Sirul conferintelor practice din cadrul BookLand Evolution se vor incheia vineri, 25 septembrie.
Evenimentul se desfasoara in intervalul orar 15:00 - 17:00, la Academia de Studii Economice, Amfiteatrul 1. Intrarea este libera, initiativa avand ca scop dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor prin solutii practice si experiente reale de viata, urmare a implicarii invitatilor capabili sa inspire si sa motiveze.
Toti cei prezenti la eveniment ii vor intalni pe Florentina Opris - realizator de emisiuni de sanatate si miscare Kanal D, Daniela Prisacariu - coordonatoare Programe Asociatia ACCEPT, Mihaela Mathe - Trainer "Speakers Club Junior", si Vlad Eftenie - Lector dr. Arhitect Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".
In calitate de moderator se va afla Cristian Cuciureanu, fondatorul si vicepresedintele Asociatiei Tineri de Succes.
Timp de 2 ore, tinerii le vor asculta povestile de succes si le vor putea adresa intrebari, descoperind astfel secretul succesului lor si ce a stat la temelia lui.
BookLand Evolution pune la dispozitia tinerilor si platforma online www.inPractica.ro, prin care au acces la programe de practica, internship, traineeship, part-time jobs si voluntariat in companii sau organizatii din Romania.
Mai multe detalii despre eveniment pe book-land.ro. mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 11:16
A patra editie a EXPO-Conferintei Internationale Meat & Milk se va desfasura in zilele de 3 si 4 iunie 2015 la Hotel Alpin din Poiana Brasov, sub genericul "Politici de sprijin, Retehnologizare, Performanta-Prioritati pentru iesirea din impas".
Singurul eveniment dedicat industriilor de carne si lapte ale Romaniei este locul de intalnire al fermierilor, procesatorilor, furnizorilor de materii prime, tehnologii, servicii, reprezentanti ai autoritatilor romane si europene, ai marilor retele de retail.
In cadrul evenimentului se va pune accent pe prezentarea celor mai noi tehnologii destinate fermierilor si procesatorilor, a celor mai noi informatii din domeniul finantarii, a inovatiilor, a celor mai noi solutii de sustenabilitate si energii neconventionale.
Punem lacat, sau deschidem perspective?
Sub acest titlu, reprezentanti ai Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European, precum si ai MADR, vor face o radiografie a starii de fapt a industriilor de carne si lapte ale Romaniei, urmand sa anunte ultimele masuri luate la nivel comunitar si national, pentru a depasi problemele actuale.
Alaturi de acestia, speakeri ai unor companii de Top din domeniul tehnologic si bancar, vor prezenta cele mai noi utilaje si echipamente destinate fermierilor si procesatorilor romani, precum si cele mai noi oportunitati de finantare a afacerilor din domeniu.
WORKSHOP FERMA - Ferma viitorului=Retehnologizare si Performanta
Genericul workshop-ului dedicat fermierilor... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:16
Romania va inregistra o crestere economica de 4,3 - 4,4% in anul 2016, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, la o conferinta la Institutul Bancar Roman.
Valcov a explicat ca, pe langa nivelul prognozat de 2,6%, agreat cu institutiile financiare internationale, se va adauga un avans de 1,7%, care va proveni din masurile de relaxare fiscala prevazute in proiectul Codului Fiscal.
Cresterea economica va ajuta autoritatile sa recupereze o parte din veniturile care se pierd din aplicarea masurilor de reducere si eliminare de taxe si impozite, iar alte venituri bugetare vor fi recuperate prin actiunile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Pentru 2015, spre exemplu, ANAF are un plan de incasari suplimentare de 8 miliarde lei, din care cate 1,5 miliarde lei in fiecare din primele doua trimestre si de cate 2,5 miliarde lei in ultimele doua trimestre.
In ianuarie 2015, ANAF a incasat suplimentar 640 milioane lei, mai mult decat nivelul programat de ...citeste mai departe despre "Romania, paradis fiscal? Guvernul anticipeaza o crestere economica uriasa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 14:18
Coface estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,7%, intr-un scenariu de baza, fata de maxim 2,5% in 2014, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.
"In toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna. Motoarele de crestere economica au fost in primul rand consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o crestere buna si consistenta si 2014 este al doilea an consecutiv de crestere consistenta, si productia industriala, cu un avans de 7,4%, ceea ce arata soliditate si perspective optimiste", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, directorul de tara Coface Romania.
Formarea bruta de capital in scadere, pe fondul reducerii cu 15% a investitiilor publice, a influentat negativ cresterea economica, potrivit Coface.
Cresterea din 2015 va fi sustinuta de consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat cat si public, un aport 0 la cresterea economica din partea agriculturii si aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe, arata Coface.
Coman estimeaza pentru 2015 o crestere a consumului insa cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populatia si companiile se... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 13:09
"Lectii invatate in anii de criza", eveniment aflat la cea de-a doua editie, care anul trecut s-a bucurat de un real succes si a carui tematica a capacitat interesul tuturor jucatorilor din piata finaciar-bancara si economica, va fi lansat vineri, 12 decembrie 2014, de Oxygen Events, la Godot Cafe-Teatru, in Centrul Vechi al Bucurestiului.
Conferinta "Lectii invatate in anii de criza" este organizata cu participarea Asociatiei Romane a Bancilor, a Bancii Mondiale, a ANSSI si a actorilor UnTeatru si reuneste pe toti cei interesati din mediul finaciar-bancar si de business sa afle ce s-a intamplat si ce se va intampla in anii care urmeaza.
Radiografia economiei romanesti si impactul crizei financiare care este insa greu de estimat inca, dar si perspectivele pentru 2015 privind evolutia economiei sunt subiecte care preocupa indeaproape mediul de business.
La conferinta vor fi prezente personalitati recunoscute si apreciate in lumea financiar-bancara si economica din tara noastra: Radu Gratian Ghetea - presedinte, Asociatia Romana a Bancilor & CEC Bank, Steven van Groningen - presedinte, Raiffeisen Bank, Omer Tetik - director general, Banca Transilvania, Bogdan Neacsu - vicepresedinte, Volksbank, Ionut Dumitru - economist sef, RaiffeisenBank & presedinte al Consiliului Fiscal, Dan Manolescu - secretar de stat, Ministerul de Finante, Catalin Pauna - senior economist, Banca Mondiala, Mihai Bogza - presedinte, FIC, Sergiu Negut, Wanted Transformation, Valentin Vancea -... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 16:35
Romania va avea in acest an o crestere economica mult mai mare decat ceea ce s-a estimat la construirea bugetului pentru 2014, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.
"In 2014, cresterea economica va fi mult peste asteptarile pe care s-a construit bugetul. Tocmai pentru ca economia isi revine si consolideaza aceasta revenire, oamenii trebuie sa aiba incredere sa consume, firmele sa investeasca, iar bancile sa dea credite. Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populatie-firme-banci. Statul nu va mai face greselile de politica economica de pana in 2008 si nici ajustarile brutale din 2009 si 2010. Statul este primul care are incredere, investitiile publice vor creste cu un miliard de euro, in conditiile in care deficitul bugetar va scadea", a mai spus oficialul ministerial.
El a mentionat cateva masuri de ajutor pe care Guvernul le-a initiat pentru firmele mici si mijlocii.
"IMM-urile au doua surse de finantare: sursele proprii - aici am luat decizia ca profitul reinvestit sa nu mai fie impozitat - si sursele atrase. Statul se imprumuta mai ieftin, lasand mai multi bani in piata pentru firme, iar dobanzile au scazut", a adaugat Voinea.
La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an.
In urma cu o saptamana, Comisia Europeana (CE) a... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 11:49