Un vicepresedinte CE avertizeaza ca Romania a ratat tintele bugetare: E singurul stat UE in procedura de deviere

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 10:18
848 citiri
Un vicepresedinte CE avertizeaza ca Romania a ratat tintele bugetare: E singurul stat UE in procedura de deviere
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Romania a deviat, in ultimii cativa ani, de la obiectivele bugetare pe termen mediu si este acum singurul stat membru al Uniunii Europene aflat intr-o procedura de deviere, a declarat vineri Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru euro si dialog social, stabilitate financiara, servicii financiare si Uniunea pietelor de capital.

"Constatam ca in ultimii cativa ani Romania a deviat de la obiectivele bugetare pe termen mediu. In 2014 - 2015 era vorba ca deficitul structural sa fie de 1% din PIB, insa in ultimii doi ani Romania a deviat substantial de la acest obiectiv si este acum singurul stat membru al Uniunii Europene aflat intr-o procedura de deviere potrivit Pactului de stabilitate si crestere.

Ma voi intalni mai tarziu si cu domnul ministru de Finante si voi discuta despre evolutiile bugetare din Romania mai in detaliu. Pot deja sa spun ca am formulat recomandari clare confirmate de Consiliu privitoare la procedura de deviere suplimentara pentru a ne asigura ca are loc o ajustare fiscala si ca se atinge din nou obiectivul pe termen scurt", a spus Valdis Dombrovskis, la conferinta Cresterea favorabila incluziunii sociale - provocari si oportunitati.

Acesta a afirmat ca Romania inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri economice din UE, dar ca exista si o crestere rapida a deficitului structural, iar aceste tendinte nu sunt reconciliabile, de aceea deficitul bugetar trebuie sa scada.

"In ceea ce priveste schimbarile de impozitare, vreau sa afirm ca intr-adevar suntem de acord ca exista o nevoie de a se sigura o predictibilitate fiscala, dar subliniez ca pana la urma sistemele de impozitare directa raman in responsabilitatea statelor membre pentru ca acestea sunt cele care iau deciziile", a mentionat Valdis Dombrovskis.

Deficitul guvernamental al Romaniei a urcat la 4,1% din PIB in trimestrul II al acestui an, de la 3,6% din PIB in primul trimestru, cel mai ridicat nivel al acestui indicator in randul statelor Uniunii Europene, potrivit datelor Oficiului European de Statistica (Eurostat), publicate la inceputul acestei saptamani.

In Marea Britanie si Romania, deficitul guvernamental a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre, in trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni.

Potrivit executiei bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului 2017, publicate recent de Ministerul Finantelor, deficitul bugetar s-a dublat, ajungand la 6,8 miliarde de ...citeste mai departe despre "Un vicepresedinte CE avertizeaza ca Romania a ratat tintele bugetare: E singurul stat UE in procedura de deviere" pe Ziare.com

#avertisment Comisia Europeana deficit bugetar , #Stiri Macroeconomie