BERD nu ia in calcul o iesire a Greciei din zona euro

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 15:12
1394 citiri
BERD nu ia in calcul o iesire a Greciei din zona euro
Foto: dubai.diplo.de

O iesire a Greciei din zona euro (Grexit) va submina modelul de stabilitate al monedei europene, dar BERD nu ia in calcul o astfel de evolutie, a afirmat, marti, prim-vicepresedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Phil Bennett, transmite Reuters.

"Grexit nu reprezinta un scenariu de baza al BERD. Suntem ingrijorati de o iesire a Greciei din zona euro din punct de vedere al stabilitatii si coeziunii monedei, care reprezinta avantajul modelului UE si o ancora pentru convergenta", a explicat oficialul BERD, intr-o conferinta organizata de Euromoney la Viena, potrivit Agerpres.

Si ministrul sarb de Finante, Dusan Vujovic, a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro ar putea afecta sectorul financiar al tarii sale.

In Serbia sunt "destul de multe subsidiare ale bancilor elene, astfel incat impactul asupra sectorului financiar ar putea fi real si ar putea provoca alte dificultati", a afirmat oficialul sarb.

Parlamentul grec si-a anuntat dizolvarea si a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate in care stanga radicala SYRIZA este data favorita in sondaje. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (UE, BCE si FMI) in schimbul imprumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice, care sufoca economia Greciei.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro in peste 330 de proiecte in Romania, mobilizand pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finantare.

#iesire grecia zona euro, #BERD iesire Grecia zona euro , #Stiri Banci