BNR avertizeaza: Nu mai intram in zona euro din cauza deficitului si inflatiei

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 14:53
1728 citiri
BNR avertizeaza: Nu mai intram in zona euro din cauza deficitului si inflatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat, luni, ca anumite criterii de aderare a Romaniei la zona euro, precum deficitul bugetar, inflatia si dobanzile, risca sa nu mai poata fi indeplinite de anul viitor.

"Cel mai mare pericol de depasire il reprezinta deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limita de 3% din PIB si care, conform prognozei Comisiei Europene, risca sa depaseasca acest nivel mergand spre 3,9% la anul, daca nu se iau masuri compensatorii", a sustinut Lazea, la Conferinta "Romania si aderarea la zona Euro", care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

Valentin Lazea a mai spus ca alte doua criterii risca sa nu mai poata fi indeplinite incepand cu anul viitor.

"Acestea sunt criteriile referitoare la inflatie, acel indice armonizat al preturilor de consum, si cel referitor la dobanzile pe termen lung. Criteriul legat de inflatie este o tinta miscatoare care la nivelul lunii septembrie era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4%, care este media celor mai importante, cu alte cuvinte 1,9%", a adaugat reprezentantul BNR.

Economistul sef al Bancii Nationale a afirmat ca Romania indeplinea, in septembrie, criteriul de inflatie, insa potrivit prognozelor BNR, acesta va depasi 2,5% la mijlocul anului 2018.

"Politicile de relaxare fiscala si salariala incepute in vara anului 2015 si accentuate in anii 2016 si 2017 de guverne cu coloraturi diferite politice, astfel de politici de relaxare fac dificila incadrarea in continuare in criteriile nominale", a sustinut Lazea.

Citeste mai departe despre "BNR avertizeaza: Nu mai intram in zona euro din cauza deficitului si inflatiei" pe Ziare.com.

#Lazea BNR Romania zoan euro, #Romania zona euro, #BNR Romania zona euro , #Stiri Macroeconomie