Pretul energiei electrice angro ar creste cu 50%, daca n-ar fi sursele regenerabile

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 13:30
2610 citiri
Pretul energiei electrice angro ar creste cu 50%, daca n-ar fi sursele regenerabile
Foto: paw.princeton.edu

Pretul energiei electrice angro din Romania ar putea creste cu 50%, in cazul in care contributia energiei regenerabile ar fi scoasa din mixul de productie, a declarat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.

"Simularile pe care le facem la nivelul Autoritatii privind modelarea pietei de energie electrica din Romania, plecand de la mixul energetic pe care il avem in acest moment pe toate componentele, arata un lucru foarte interesant: daca maine am scoate din mixul de productie din piata angro de energie electrica regenerabilele, pretul energiei electrice angro din Romania ar creste cu 50%", a precizat Emil Calota, la o conferinta de specialitate, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, din simularile ANRE reiese ca prin scoaterea energiei regenerabile, care are o contributie in piata energiei electrice de 10 TWh, pretul angro al MWh ar creste de la 40 de euro la 60 de euro.

"Pe de alta parte, la momentul acesta, consumatorul final plateste circa 35 de lei pe MWh impactul certificatului verde, ceea ce inseamna 8 euro. Daca vom compara 8 euro cu 20 de euro, repet, la nivelul pietei angro de energie electrica, constatam ca mentinerea acestui sector este net favorabil, economic vorbind", a explicat Emil Calota.

Producatorii de energie din surse regenerabile au incasat anul trecut din vanzarea de certificate verzi circa 1,663 miliarde lei (376 milioane euro), ceea ce a mentinut trendul ascendent al impactului in factura consumatorului, conform unui raport elaborat anul trecut de Consiliul Concurentei.

"Impactul certificatelor verzi in factura consumatorului final in anul 2013 a fost de 40,04 lei/MWh (8,92 euro/MWh), in conditiile in care pretul mediu de livrare a energiei electrice pe piata reglementata stabilit de catre ANRE, in anul 2013, a fost de 155 lei/MWh", se arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret energie electrica, #energie electrica piata angro, #certificate verzi retea , #Tarife energie