Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ghetea: Legea insolventei persoanelor fizice nu se justifica fara un studiu de impact

Ghetea: Legea insolventei persoanelor fizice nu se justifica fara un studiu de impact
O lege a insolventei persoanelor fizice nu se justifica fara un studiu de impact prealabil si trebuie sa avem grija sa nu creeze un hazard moral, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedintele CEC Bank

"In cazul insolventei persoanelor fizice, lucrurile se clarifica pe zi de ce trece. ARB are ceea ce se numeste un dosar cu pozitiile exprimate vizavi de diversele initiative legislative.

Inca de cand a aparut prima initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice am avut de la inceput o reticenta. Ulterior, ne-am nuantat pozitia si am spus ca este nevoie de o Lege a insolventei persoanelor fizice, dar trebuie sa vedem daca exista cadrul juridic necesar.

Trebuie sa avem grija ca prin aceasta lege sa nu se creeze un hazard moral, in sensul ca unii dintre imprumutati sa nu profite nejustificat de aceasta lege. Fara un studiu de impact, o Lege a insolventei fizice nu se justifica.

Dupa ce va fi facut acest studiu se va vedea daca aceasta lege, normala pentru o tara din Uniunea Europeana, trebuie adoptata", a spus Ghetea, citat de Agerpres.

Acesta a mentionat, totodata, ca in ceea ce priveste restructurarea creditelor, ideea nu este respinsa de catre ARB, dar este nevoie de implementare normelor de aplicare.

"Pentru restructurarea creditelor nu am respins aceasta idee, dar am spus ca implementarea ei necesita norme de aplicare. Acum lucrurile se pare ca sunt pe un fagas bun. Proiectul de modificare a Ordonantei a fost transmis la Parlament de ministrul Darius Valcov.

In principiu, au aparut noi lucruri care simplifica niste semne de intrebare pe care le aveam. Eu sugerez ca fiecare client trebuie sa mearga la banca si sa incerce sa gaseasca cu aceasta solutia cea mai potrivita (...)

Ne gasim astazi intr-o situatie destul de efervescenta care reflecta tocmai lipsa de cunostinte si de informatie care exista in Romania la nivelul consumatorului, consumator care se vede in situatia de fata sa aiba probleme in indeplinirea angajamentelor pe care si le-a luat fata de banca.

Pe de alta parte, exista si foarte multe persoane juridice care au probleme de acest gen. Deci, ducem lipsa de informatii in domeniul financiar.

In afara de persoane fizice, si persoanele juridice au nevoie de multe informatii financiare", a afirmat seful ARB.

Ghetea a precizat ca, in cursul zilei de joi, ARB se va intalni cu reprezentantii Fondului Monetar International, pentru a discuta pe teme specifice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1551 ori