Pe data de 10 iunie 2019, Romania ar fi trebuit sa transpuna Directiva Europeana 828/2017 privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa, insa documentul este inca in dezbatere publica.
Directiva aduce prevederi noi privind implicarea actionarilor in legatura cu remuneratiile acordate conducatorilor societatilor in care investesc si cerinte noi privind punerea la dispozitia publicului a unui set detaliat de informatii privind sumele acordate acestor persoane.
Directiva isi propune, pe de o parte, sa creasca gradul de implicare al actionarilor privind remunerarea conducatorilor, prin votarea Politicii de Remunerare aplicabila acestora si a Raportului de Remunerare care atesta modul in care Politica a fost aplicata.
Pe de alta parte, Directiva isi propune sa creasca gradul de transparenta privind sumele primite de aceste persoane, prin furnizarea unui cadru legislativ care sa oblige companiile sa puna la dispozitia publicului sumele exacte primite de conducatorii societatilor listate la bursa.
In acest context, KPMG Romania a lansat analiza privind .
Acesta cuprinde o descriere detaliata a acestor noi cerinte legislative ce deriva din implementarea directivei in legislatia nationala a Romaniei, un sumar privind cadrul legislativ national si european, dar si o analiza a gradului actual de transparenta privind remuneratia persoanelor care intra in sfera de aplicare a Directivei (ce tip de informatii pun... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 10:02
Microsoft a devenit a doua mare companie din lume dupa valoarea de piata, cu o capitalizare de peste 410 de miliarde de dolari, depasind Exxon Mobil, ale carei actiuni au scazut pe fondul ingrijorarilor legate de pretul petrolului, in timp ce Apple ramane lider la o distanta importanta.
Titlurile Microsoft au continuat avansul inceput in luna octombrie, in urma publicarii rezultatelor financiare pozitive din perioada iulie-septembrie, pretul pe unitate ajungand la 49,81 de dolari in sedinta de vineri, potrivit BBC citat de Mediafax.
Cu o capitalizare de 410,5 miliarde de dolari, Microsoft a trecut pe locul doi in clasamentul celor mai mari companii listate, devansand Exxon, una dintre cele mai importante companii din domeniul energiei din lume.
Actiunile Exxon s-au tranzactionat la pretul de 94,9 dolari pe unitate in sedinta de vineri, ca urmare a scaderii constante a pretului barilului de petrol din ultimele saptamani. Astfel, capitalizarea de piata a Exxon s-a situat la 401,9 miliarde de dolari.
Saptamana trecuta, pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie a scazut sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins in ultimii patru ani, din cauza semnelor ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vrea sa reduca productia pentru a restrange oferta in exces.
De cealalta parte, investitorii s-au aratat multumiti de noua strategie a Microsoft adoptata de Satya Nadella, care a preluat conducerea companiei in luna februarie a... mai mult
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 16:25
Listarea la bursa a companiilor de stat a fost singura decizie care a dus la transparentizarea activitatii acestora, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta pe tema dezvoltarii pietei de capital din Romania.
"Listarea companiilor de stat la bursa, ca mijloc de privatizare, este un instrument esential si singurul care a functionat cu succes pentru a creste transparenta si a asigura responsabilitatea corporativa a acestora", a spus Isarescu.
In opinia sa, este necesara reluarea parteneriatului dintre pietele financiare si autoritati, astfel incat piata de capital sa ajunga sa reprezinte o alternativa viabila la sistemul bancar pentru finantarea companiilor.
Insa, ca acest parteneriat sa fie viabil, trebuie evitate trei capcane identificate de guvernatorul BNR: tendinta de diferentiere intre investitorii straini si cei romani, excesul de reglementare de pe piata de capital si tendinta de a face lucrurile repede, mai ales intr-un an electoral cand apare si tentatia politizarii.
"Nu da bine sa incercam orice diferentiere intre investitorii romani si cei straini. Avem contul de capital deschis, deci ne cream probleme daca vorbim despre investitori straini, nu de investitori in general", a explicat seful BNR.
Isarescu a atras atentia asupra pericolelor suprareglementarii
In ceea ce priveste reglementarea pietei de capital, Mugur Isarescu a atras atentia asupra pericolelor suprareglementarii.
"Multe dintre actele de... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 14:46
Nestor Inc, o companie care vinde sisteme de automatizare a traficului autoritatilor locale din SUA, cotata pe piata de capital americana, a "beneficiat" miscarea Google din zilele trecute, cand a cumparat compania Nest pentru 3,2 miliarde de dolari.
Compania are 89 de angajati si este cotata pe piata secundara de capital, unde are simbolul "NEST". A nu se confunda cu compania fondata de Tony Fadell, unul dintre parintii iPod.
Totusi, multi investitori de pe piata de capital au facut aceasta confuzie, iar actiunile Nestor au crescut cu 1900% dupa anuntul Google.
Confuzia a dus pretul actiunilor de la 0,2 centi la patru centi
Volumul tranzactiilor cu aceste actiuni este unul destul de important, ceea ce arata ca nu putini investitori au confundat cele doua companii.
Aceasta crestere, mai mult decat substantiala, cauzata de graba multora de a cumpara aciunile tranzactionate cu simbolul "Nest", a fost anuntata pe blog de Kid Dynamite.
Unele tranzactii au fost facute si de cei care au anticipat ca multi vor confunda cele doua companii, ceea ce va duce la cresterea cotatiilor, spun surse din piata.
Totusi, Nest nu este o companie cotata pe piata de capital. Aceasta confuzie pare o scena desprinsa din filmul "The Wolf of Wall Street". mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 11:06
Finantarea prin piata de capital, adica listarea la bursa, este considerata cea mai ieftina modalitate de obtinere a lichiditatilor. Insa pe langa atragerea unor fonduri importante, listarea inseamna pentru o companie si transparenta sau prestigiu.
"In Europa predomina finantarea prin mecanismele bancare, in timp ce in Statele Unite, cele mai multe finantari se fac prin bursa si probabil datorita acestui motiv economia americana s-a dovedit a fi mai dinamica si mai robusta decat economia europeana", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24
Cum acesti facori conteaza in alegerea unei anumite burse de valori, companiile din Romania care intentioneaza sa se listeze au gasit un "apetit" si pentru bursele internationale, cum este cea din Londra. Cat de profitabila este insa prezenta unei companii romanesti pe o piata internationala?
Recurgerea la o listare dubla, un aspect pozitiv pentru Romania
Din punctul de vedere al brokerilor, a merge spre o listare dubla si a incerca sa atragi bani de la o bursa precum cea de la Londra , este o idee foarte buna.
"Listarile duble, adica si la bursa din Romania si la o bursa externa, pot aduce un plus pentru piata de capital din Romania, pentru ca odata o companie listata si la Bucuresti si la o alta piata mai dezvoltata, poate atrage atentia investitorilo straini pentru piata noastra", a declarat pentru Business24 Nicu Grigoras, analist Investment Banking.
Potrivit expertilor, o companiie romaneasa... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:17
Companiile romanesti au sanse mult mai mari sa se finanteze de la banci decat printr-o listare la Bursa de Valori, a declarat Codrin Matei, managing partner Investment Banking Division in cadrul Crosspoint.
"Nici inainte nu puteam vorbi despre o bursa in adevaratul sens al cuvantului, dar mai ales acum, dupa ce a izbucnit criza. Imaginea Bursei din Romania s-a stricat, iar cei implicati activ nu contribuie cu nimic la educarea financiara a populatiei, tocmai de aceea piata de capital este subdezvoltata", a explicat Codrin Matei.
Potrivit acestuia, nicio tara vecina Germaniei, inclusiv Romania, nu va putea beneficia de dobanzile practicate acolo, de exemplu, la creditele de consum.
"Nu cred ca putem vorbi de dobanzi prea mari sau prea mici la credite, fara sa ne raportam la riscul de tara si la inflatie. Multa lume tinde sa compare dobanzile pe care le practica bancile din tarile vestice, precum Germania, cu ceea ce se intampla pe piata autohtona.
Dar din pacate, in nicio tara vecina, inclusiv in Romania, nu vom putea beneficia de astfel de dobanzi, mai ales la creditele de consum, atata timp cat dobanda Bancii Centrale si inflatia vor fi la niveluri ce nu vor permite practicarea unor valori care sa ne determine sa spunem ca dobanzile la credite sunt mici", a mai afirmat Matei.
Acesta nu crede ca o companie romaneasca are nevoie de consultanta pentru a-si plasa economiile in depozite, in lei, la banci.
"In momentul in care am fost intrebat, am dat... mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 12:45
Performantele inregistrate la Bursa de Valori Bucuresti in ultima perioada de cateva companii mai putin vizibile sunt explicate de specialisti prin prisma producerii unor evenimente singulare, specifice societatilor respective, in timp jucatorii care sustin cu adevarat bursa sunt companiile solide cu rezultatele financiare bune.
Printre titlurile care au cunoscut cresteri importante de la inceputul anului se numara titlurile Bancii Comerciale Carpatica.
Astfel, actiunile bancii au urcat puternic in primele sedintele de tranzactionare de la inceputul anului, atingand valoarea de 0,0575 lei/titlu de la 0,0392 lei/titlu la finele anului trecut.
Motivul principal al aprecierilor au fost zvonurile cu privire la numirea lui Robert Rekkers, fostul director al Bancii Transilvania, in functia de director general al BCC, ce au dat sperante investitorilor.
Citeste mai multe despre Care sunt companiile care fac performanta la Bursa? pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:16
Companiile de IT au fost vedetele listarilor la bursa in ultimii ani, fiind principalele subiecte abordate in presa. Cu toate acestea, compania care a evoluat cel mai bine dupa IPO a fost una din domeniul hainelor si accesoriilor de lux.
In 2003, casa de moda Michael Kors Holdings avea probleme, pierdea bani si ar fi dat faliment daca nu ar fi fost achizitionata de Donna Karan International. De atunci, compania a inceput sa infloreasca si dintr-o afacere cu venituri de 20 de milioane de dolari in 2004, a ajuns la 1,3 miliarde de dolari in 2011. Numai profitul in ultimele 12 luni incheiate la finalul lunii martie a fost de 147 milioane de dolari. In plus, actiunile Kors Holdings s-au apreciat cu 144% in primele trei luni dupa listarea din decembrie, scrie Bloomberg.
Astfel, compania a ajuns pe locul intai in topul gigantilor care s-au listat la bursa in ultimul an, in functie de evolutia actiunilor. Topul Bloomberg Markets masoara evolutia pe primele 90 de zile dupa listare a celor 179 oferte publice initiale care au strans mai mult de 500 milioane de dolari de la falimentul Lehman Brothers Holdings din septembrie 2008, pana la finalul anului 2011.
Doar doua companii din domeniul Internet/retele de socializare au ajuns in top 20 al celor mai profitabile IPO-uri, Zynga Inc., compania care creeaza jocuri pentru Facebook si Mail.ru Group, companie ruseasca. Analistii din piata declara ca evolutia slaba a companiilor din social media era predictibila, din cauza... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:00
Bursa de la Bucuresti da semne tot mai evidente de oboseala dupa rally-ul puternic din primele doua luni ale anului, cand indicele BET a crescut cu peste 25%.
Investitorii se uita tot mai ingrijorati pe pietele europene, unde cresterile s-au oprit in ultimele saptamani. In plus, nu trebuie uitat nici faptul ca in perioada aprilie-iunie pietele inregistreaza in mod traditional corectii.
In acest context, investitorii incep sa se uite dupa alternative de investitii ca sa-si protejeze portofoliile. Dupa ce au obtinut castiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom si SIF-uri, unii investitori au inceput deja sa le marcheze si sa plaseze banii in titluri "defensive".
Unde investim banii
Intrebarea este care sunt titlurile defensive de pe Bursa? In mod normal, acestea pot fi recunoscute dupa mai multe criterii. Unul ar fi sectorul de activitate. Furnizorii de utilitati, companiile farmaceutice, producatorii din industria alimentara sunt considerate investitii defensive, deoarece rezultatele lor sunt mai putin sensibile la contractiile economice.
Totusi, in acest moment indicatorii macroeconomici nu semnaleaza inca o contractie. Economia locala este pe crestere abia de un an, iar bugetele companiilor sunt in general optimiste.
In acest caz, investitorii cauta investitii defensive pe termen scurt, adica actiuni care sa reziste mai bine in cazul unor corectii pe termen scurt ale pietei, cum au fost cele din vara anului trecut. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 09:13