In Romania, veniturile banesti ale unei gospodarii erau, la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2020, mult mai mici decat cele inregistrate de un singur bugetar din administratia publica.
Astfel, o gospodarie inregistra un venit de (ne referim doar la veniturile banesti, nu si cele in natura) 4.961 de lei, in timp ce, pe luna septembrie, un bugetar din administratia publica castiga 5.054 de lei. Daca ducem putin mai departe comparatia, o persoana dintr-o gospodarie romaneasca castiga 1.934 de lei, adica de peste 2,5 ori mai putin decat un bugetar. Cu toate acestea, scopul materialul este de a vedea cum se descurca un roman care este pensionar, salariat, somer sau agricultor cu banii pe care-i castiga in fiecare luna.
Ca o paranteza, dupa ce ca banii sunt putini, in unele cazuri majoritatea acestora se duc pe taxe si impozite, dar mai important, independent de darile la stat, romanii au a treia mare cheltuiala lunara, dupa mancare si intretinere, bautura si tutunul, in detrimental altor cheltuieli esentiale pentru un trai mai bun.
"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultura (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%),... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 00:01
Peste o treime dintre gospodariile din Romania (34,1%) suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 77,2% din totalul gospodariilor, potrivit unei cercetari a Institutului National de Statistica (INS).
Cercetarea statistica "Conditiile de viata ale populatiei din Romania", in anul 2019, mai releva faptul ca pentru una din cinci gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor.
Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (44,6%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (40,3%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (50,3%). De asemenea, se regasesc in aceasta situatie 69% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer, 48,3% dintre cele conduse de un agricultor si 60,6% din cele conduse de alt statut.
"Estimarea de catre gospodarii a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se afla in directa legatura cu gradul in care fac fata cheltuielilor impuse de viata de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observa existenta unor diferentieri clare, generate de caracteristicile gospodariilor", releva cercetarea.
Astfel, aproape... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 16:06
Gospodariile din Uniunea Europeana (UE) au alocat anul trecut 12,1% din cheltuielile lor totale de consum pentru "alimente si bauturi nealcoolice", pe primele locuri fiind romanii, lituanienii si estonienii, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2018, gospodariile din Uniunea Europeana au cheltuit peste 1.047 miliarde de euro (echivalentul a 6,6% din PIB-ul UE) pentru "alimente si bauturi nealcoolice". Aceasta reprezinta a treia cea mai importanta categorie a cheltuielilor de consum din UE, dupa "locuinta, aprovizionare cu apa, electricitate, gaz si alti combustibili" (24%) si "transporturi" (13,2%).
In statele membre ale UE, cel mai ridicat procentaj din cheltuielile totale de consum alocat pentru "alimente si bauturi nealcoolice" s-a inregistrat anul trecut in Romania (27,8%), Lituania (20,9%) si Estonia (19,6%), spre deosebire de alte patru tari unde procentul a fost sub 10%, si anume Marea Britanie (7,8%), Irlanda (8,7%), Luxemburg (9,1%) si Austria (9,7%).
In perioada 2008 - 2018, procentul cheltuielilor totale de consum alocat pentru "alimente si bauturi nealcoolice" a scazut sau a ramas stabil in majoritatea statelor membre unde sunt disponibile datele pentru 2018.
Cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Lituania (de la 24,8% din totalul cheltuielilor de consum in 2008 la 20,9% in 2018, sau o scadere de 3,9 puncte procentuale), Polonia (minus 3,4 pp) si Malta (minus trei pp).
In contrast, cheltuielile... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 10:13
Aproape doua din cinci gospodarii (37,6%) suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care intampina o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 80,0% din totalul gospodariilor, conform "Anchetei asupra calitatii vietii", realizata de Institutul National de Statistica anul trecut.
Pe de alta parte, pentru una din cinci gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor.
Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (47,4%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (44,7%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (57,1%).
De asemenea, se regasesc in aceasta situatie 59,9% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer si 52,6% dintre cele conduse de un agricultor.
Ce cheltuieli sunt amanate, cand nu sunt bani suficienti pentru plata datoriilor
Totusi, in ceea ce priveste capacitatea achitarii la timp a unor cheltuieli curente importante (intretinerea locuintei, rate la imprumuturi, plata utilitatilor etc.) se poate constata ca mai putin de o treime din gospodarii (30,0%) au prezentat restante repetate, cauzate in principal de situatia financiara nesatisfacatoare.
Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 12:41
Gospodariile din Uniunea Europeana au alocat, in medie, 9% din cheltuielile totale de consum pentru recreatie si cultura in anul 2017, pe primele locuri fiind gospodariile din Danemarca si Suedia, ambele cu 11,5%, in timp ce la coada clasamentului sunt cele din Romania, care au alocat in acest sens 5,8%, si cele din Luxemburg si Irlanda, ambele cu 5,9%, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
La nivelul Uniunii Europene se observa modalitati diferite de consum, care depind foarte mult de nivelul veniturilor, de obiceiurile culturale sau de situatie geografica. In 2017, in medie in tarile UE cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuielile de consum ale gospodariilor au fost alocate catre sectorul "locuinta, apa, electricitate si gaze" (care exclude achizitionarea locuintelor), in timp ce "transportul" a reprezentat 13%, "alimentele si bauturile non-alcoolice" - 12 %, in timp ce "restaurantele si hotelurile" si "recreatia si cultura" au fiecare aproximativ 9%. Un procent de 4% pana la 6% este pentru segmentul "mobila si electrocasnice", "imbracaminte si incaltaminte", "bauturi alcoolice si tutun" si "sanatate"; in timp ce "comunicatiile" si "educatia" au 3% si, respectiv 1%.
Gospodariile au alocat in 2017 cea mai mare parte a cheltuielilor de consum catre sectorul "locuinta" in aproape toate statele din Uniunea Europeana, exceptand Estonia, Lituania si Romania, unde "alimentele" au fost cele mai important, si Cipru si Malta,... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 11:09
Veniturile totale medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost de 4.454 lei in al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost in medie de 3.891 lei lunar/gospodarie, reprezentand 87,4% din nivelul veniturilor totale, arata datele Institutului National de Statistica (INS), date joi publicitatii.
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.713 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.497 lei/persoana.
Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.090 lei lunar pe gospodarie (1.573 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 364 lei lunar pe gospodarie (140 lei pe persoana) . Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,0%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%), precum si veniturile in natura (8,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).
INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Potrivit INS, principalele destinatii ale... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 11:16
Romanii cheltuie cei mai multi bani pe produse alimentare si bauturi nealcoolice din randul cetatenilor din Uniunea Europeana, arata datele publicate marti de Eurostat.
In 2017, gospodariile din Uniunea Europeana (UE) au alocat, in medie, 12,2% din cheltuielile totale de consum pentru "produse alimentare si bauturi nealcoolice".
Aceasta este a treia cea mai importanta categorie de cheltuieli, dupa "locuinta, aprovizionare cu apa, electricitate, gaz si alti combustibili" - 24,2% - si "transport" - cu 13%.
Statele membre care depasesc 20% la acest capitol sunt: Romania (27,8%), care ocupa primul loc in acest clasament, Lituania (21,6%) pe a doua pozitie si Estonia (20,3%), care completeaza acest top 3.
La polul opus se situeaza gospodariile din Austria, care aloca pentru aceasta categorie 9,9% din cheltuielile totale de consum; Irlanda (9,2 %), Luxemburg (8,9 %) si Marea Britanie (8,2 %).
Astfel, romanii cheltuie cei mai multi bani pe mancare si bauturi nealcoolice din randul cetatenilor din Uniunea Europeana.
Iata situatia pe tari:
Foto: Eurostat
Citeste si:
Romanii de la oras dau 80% din salariu pe mancare, datorii si intretinere. Cetatenii altor tari din UE dau doar 15%Pe ce se duc banii nostri si o comparatie cu restul UE. Cat de bine se traieste in Germania sau LuxemburgRomanii dau 2 din 3 lei pe mancare, dar au gusturi mai scumpe - de la sampanie la fructe de mare
A.D. ...citeste mai departe despre "Ce loc ocupa romanii in UE dupa ponderea... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 11:57
Veniturile totale medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost de 4.151 lei, in al doilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost in medie de 3.558 lei lunar, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.589 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.362 lei/persoana.
Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 3.843 lei lunar pe gospodarie, 1.471 lei pe persoana, iar veniturile in natura de 307 lei lunar pe gospodarie, 118 lei pe persoana. Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, 67,5% din veniturile totale ale gospodariilor.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,4%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%) precum si veniturile in natura (7,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%).
INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Potrivit INS, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare,... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:29
Gospodariile din Uniunea Europeana au alocat anul trecut, in medie, 4,9% pentru imbracaminte si incaltaminte din cheltuielile totale de consum, pe ultimele pozitii in randul statelor membre fiind gospodariile din Bulgaria si Romania, care au alocat 3,2%, respectiv 3,4% din cheltuieli pentru imbracaminte si incaltaminte, in timp ce gospodariile din Estonia au alocat 6,8% din cheltuieli in acelasi scop, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
La nivelul UE, in 2016, cheltuielile totale pentru imbracaminte si incaltaminte au reprezentat 395,4 miliarde de euro, echivalentul a 2,7% din Produsul Intern Brut al UE, sau 800 de euro pe cap de locuitor al UE. Potrivit Eurostat, cheltuielile anuale ale gospodariilor pentru imbracaminte si incaltaminte sunt putin mai mari decat sumele cheltuite pentru sanatate.
Intre 2006 si 2016, ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si incaltaminte in totalul cheltuielilor de consum al gospodariilor a scazut in majoritatea statelor membre, inclusiv in Romania unde au scazut de la 3,9% din totalul cheltuielilor de consum al gospodariilor in anul 2006 la 3,4% in anul 2015, ultimul an in care sunt disponibile date pentru Romania.
Cele mai mari scaderi in perioada 2006-2016 s-au inregistrat in Lituania, scadere de 1,9 puncte procentuale, Grecia, scadere de 1,3 punte procentuale, si Spania, scadere de 1,1 puncte procentuale.
In contrast, ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si incaltaminte in totalul cheltuielilor de consum al... mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 16:31