Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Venitul mediu al unei gospodării din România în ultimele trei luni din 2022. Cheltuielile, aproape 90 la sută din câștig

Venitul mediu al unei gospodării din România în ultimele trei luni din 2022. Cheltuielile, aproape 90 la sută din câștig

Veniturile totale medii lunare pe gospodarie au reprezentat 6.668 lei in trimestrul III 2022 iar pe persoana veniturile au fost de 2.662 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.

Cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul III 2022, in medie, de 5.816 lei lunar pe gospodarie (2.322 lei pe persoana) si au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale.

Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 6.240 lei lunar pe gospodarie (2.491 lei pe persoana), iar veniturile in natura au fost estimate la 428 lei lunar pe gospodarie (171 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodariilor).

INS mentioneaza ca la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,6%), veniturile in natura (6,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%), veniturile din agricultura (2,1%), veniturile din activitati neagricole independente (2%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,6%).

De asemenea, institutia precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Potrivit INS, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 1,2%).

In comunicat se mentioneaza ca mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP ...citeste mai departe despre "Venitul mediu al unei gospodarii din Romania in ultimele trei luni din 2022. Cheltuielile, aproape 90 la suta din castig" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 507 ori