Romanii economisesc in medie 12% din veniturile obtinute

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 11:28
1250 citiri
Romanii economisesc in medie 12% din veniturile obtinute

Familiile din Romania au economisit in medie 282 lei (67 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in trimestrul II al acestui an, de 2.338 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 88% din veniturile totale, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

In intervalul aprilie - iunie, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.056 lei lunar pe gospodarie.

Venitul total mediu lunar a fost de 804 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 707 lei, potrivit datelor INS.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71,6%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,7%) si cheltuieli de productie (6,9%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodariilor, in intervalul aprilie-iunie al acestui an.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul II din 2009 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (41,9%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (18,7%), bauturi alcoolice si tutun (7%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,4%).

Ponderea de 41,9% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost mai mare in intervalul aprilie-iunie decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 517 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 63 lei, deoarece, la tara, 40,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,5% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (1% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.

Veniturile banesti au fost in medie de 5,6 ori mai mari decat cele in natura

In trimestrul al doilea din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.338 lei pe gospodarie si 804 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.986 lei lunar pe gospodarie (683 lei pe persoana), iar cele in natura de 352 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 52,3% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul al doilea din 2009 fata 51,3% in trimestrul anterior. Veniturile in natura au reprezentat 15,1% din totalul veniturilor obtinute in medie de o gospodarie.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul al doilea, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 23,9%, veniturile din agricultura cu 3%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,8%, din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,6%, precum si cele din proprietate (0,2%).

In trimestrul II, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 41,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 14,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,9% din salarii (in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de trimestrul anterior), de 22% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 8,5% din total.

In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 32,9% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora (25,5%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,4%.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in trimestrul II din 2009, a revenit si veniturilor salariale (31,1%) si celor din prestatii sociale (27,6%).

#cheltuieli, # consum, # venituri, # salarii, # rural, # urban , #Romania