Romanii au cheltuit 91,6% din veniturile totale in T4 2010

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 11:11
1521 citiri
Romanii au cheltuit 91,6% din veniturile totale in T4 2010

Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in trimestrul IV 2010, in medie, de 2.114 lei lunar pe gospodarie (730 lei pe persoana) si au reprezentat 91,6% din nivelul veniturilor totale medii, care s-au ridicat la 2.308 lei pe gospodarie si 797 lei pe persoana, arata datele transmise marti de INS, preluate de Newsin.

Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mari in ultimul trimestru din 2010 fata de cel anterior.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (72,7%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (15%) si cheltuieli de productie (7,5%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 0,8% din totalul cheltuielilor gospodariilor.

Alte cheltuieli au reprezentat 4% din total. Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in cel de-al patrulea trimestru din 2010 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,8%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (16,6%), bauturi alcoolice si tutun (7,7%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,1%).

Cheltuielile efectuate de romani pentru hoteluri, restaurante si cafenele (1,3% din cheltuielile de consum) si cele pentru educatie (0,7%) au inregistrat cele mai scazute ponderi in nivelul cheltuielilor.

Potrivit INS, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospod?rie, este mai mare in urban fa?? de rural cu 405 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 34 lei. Aceasta deriv? din faptul c?, in rural, 47,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezint? contravaloarea consumului din resurse proprii.

Veniturile banesti au fost in medie de aproape cinci ori mai mari decat cele in natura

In trimestrul IV din 2010, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.308 lei pe gospodarie si 797 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.906 lei lunar pe gospodarie (658 lei pe persoana), iar cele in natura de 402 lei lunar pe gospodarie (139 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48,6% din veniturile totale ale gospodariilor, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de trimestrul I, cu 2,1 puncte procentuale fata de trimestrul II si cu 0,4 puncte procentuale fata de trimestrul III 2010).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul IV 2010, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 25,3%, veniturile din agricultura cu 2,5%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,6%. O pondere importanta detin si veniturile in natura (17,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,6%).

In trimestrul IV 2010, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 30,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 61,7% din salarii, de 23,9% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,4% din total.

Potrivit INS, in rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,9% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 6,2% din veniturile gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (27,6%) si celor salariale (25,7%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#alimente, #cheltuieli populatie, #impozite, #ins, #salarii, #venituri totale medii , #Salarii