Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

80% din romani, nemultumiti de viata in Romania

80% din romani, nemultumiti de viata in Romania

Mai mult de 80% din populatia Romaniei s-au declarat nemultumiti de calitatea vietii, potrivit sondajului  BERD "Viata in tranzitie", informeaza Mediafax.

La prima editie, derulata la sfarsitul anului 2006, a sondajului "Viata in tranzitie", realizat de BERD in colaborare cu Banca Mondiala, ponderea romanilor nemultumiti se situa sub 70%.

In randul tinerilor (categoria de varsta 18-39 de ani), care erau in 2006 de doua ori mai multumiti decat varstnicii, satisfactia privind calitatea vietii a scazut mai rapid, indicatorul fiind in prezent la acelasi nivel pe toate categoriile de varsta. Optimismul privind viitorul a scazut la mai putin de jumatate in perioada analizata.


Numai in jur de o cincime dintre romani se asteapta pentru copiii lor la o situatie mai buna decat a propriei generatii, in pofida nivelului actual ridicat de nemultumire, potrivit BERD.


Romania se situeaza astfel aproape de media a cinci state din Vestul Europei incluse de BERD in studiu pentru realizarea de comparatii. Aproape doua treimi dintre gospodariile din Romania au fost afectate de criza economica, unul dintre cele mai mari procentaje dintre statele incluse in sondaj.


Criza a avut un impact puternic asupra a peste 70% din populatia de varsta mijlocie (40-59 ani) si a peste doua treimi din categoria cu venituri scazute (cheltuieli echivalente cu mai putin de 4.000 de dolari pe gospodarie). Varstnicii (de peste 60 de ani) au resimtit impactul crizei cel mai putin, respectiv sub 50% dintre respondentii din aceasta categorie de varsta.


Atitudinile fata de democratie si economia de piata au inregistrat, de asemenea, o evolutie negativa in 2010 fata de anul 2006, insa combinatia acestora doua ramane cea mai populara optiune politica si economica pentru romani.


Sustinerea pentru economia de piata se situeaza in coada unui clasament la nivelul regiunii.


Doar peste o treime dintre respondenti prefera economia de piata oricarui alt sistem economic, cu zece puncte procentuale mai putin ca in 2006.


Atitudinea fata de democratie a rezistat mai bine, procentajul celor care sprijina fara rezerve sistemul democratic inregistrand un declin de numai sapte puncte procentuale, la 43%. Romanii nu considera ca in tara lor exista caracteristici democratice certe, potrivit BERD.


Doar 27% din respondenti cred ca in Romania exista alegeri libere si corecte si numai 23% ca exista lege si ordine. Mai putin de o cincime gandesc ca sistemul juridic apara indivizii in fata abuzurilor statului.


Aceste procentaje sunt cu 40 de puncte sau mai mult sub media tarilor din Vestul Europei incluse in sondaj.


Increderea in institutiile publice a scazut in perioada 2006-2010. Increderea in presedintie a scazut semnificativ, noteaza BERD, la numai 14%, in timp ce pentru Guvern si Parlament, declinul a fost de circa doua tremi, la numai 7%, respectiv la 5% in cazul partidelor politice.


Totodata, procentajul romanilor care considera ca platile clandestine din domeniul sanatatii sunt un lucru obisnuit este deosebit de ridicat, respectiv de 43% din respondenti, cu 13 puncte procentuale mai mult ca in 2006. Politia rutiera este al doilea intre sectoarele problematice in privinta perceptiei coruptiei, aproape 12% din populatie considerand platile clandestine o problema.


Alte sectoare publice au inregistrat scaderi usoare ale perceptiei populatiei privind coruptia, fata de 2006, insa raman mult peste nivelul din statele occidentale, potrivit sondajului BERD.


Jumatate din romani vor ca Guvernul sa acorde o prioritate mai mare sanatatii in privinta cheltuielilor.


Un sfert ar prefera ca autoritatile sa se concentreze pe sectorul educatiei, in timp ce 12% vor pensii mai mari.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2281 ori