e-Romania: cum se pot economisi miliarde de euro

Joi, 20 Mai 2010, ora 17:57
5735 citiri
e-Romania: cum se pot economisi miliarde de euro

"In momentul in care e-Romania va functiona total, estimez o reducere cu 35% la tot ce inseamna bugetul de achizitii al Romaniei", a declarat Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, intr-un interviu acordat Bloombiz. Potrivit acestuia, o platforma asemanatoare cu 351 de servicii operationale, in care s-au investit 26 de miliarde de euro, functioneaza in Austria de 26 de ani. Ministrul Comunicatiilor mai spune ca germanii au introdus in Parlament o modificare a Constitutiei, astfel ca eGuvernarea va face parte din Constitutia germana.

e-Romania urmareste informatizarea interactiunii dintre stat si cetateni. Nu este putin cam devreme, tinand cont ca multi dintre romani nu au inca acces la Internet?

e-Romania inseamna un singur lucru: nu veti mai vedea cozi, nu vom mai avea oameni care isi pierd timpul.

Cetateanul va avea trei elemente asupra lui: se va  informa direct, isi va plati taxele si impozitele online si, al treilea lucru foarte important, isi va obtine absolut toate documentele online.

Avem Strategia Nationala de Broadband, care este aprobata de Guvernul Romaniei.

Am reusit sa deblocam o suma de 84 de milioane de euro de la UE pentru ca fiecare gospodarie din Romania sa fie conectata la Internet de mare viteza si banda larga in anul 2013.

Noi speram sa facem acest lucru mai repede.

La ora actuala, avem o comunicare din partea industriei ca putem acoperi pana la sfarsitul anului 2012 Romania, in proportie de 90%.

La noi nu s-a gandit ca mai intai trebuia sa avem conexiunea, respectiv broadbandul, ulterior sa avem produsul, adica data center-ul cu tot ce inseamna e-Romania cu cele 300 de servicii, pentru ca cetateanul sa aiba unde accesa aceste produse.

In Romania s-a dezvoltat un pic haotic, sunt 3300 de autoritati publice locale, in care are fiecare cate ceva. Nici in interiorul Guvernului nu exista interconectare si interoperabilitate.

Ce functionalitati va avea e-Romania?


Cele 300 de servicii operationale vor fi impartite in doua. Va fi o parte de informare si luam exemplul celor 3300 de autoritati publice locale, de orase si de comune, in care fiecare va avea o conexiune unde se vor prezenta informatii despre istorie, geografie, economie, unitate administrativa, cultura, turism,  inclusiv partile de dezvoltare locala.

A doua parte cuprinde servicii operationale, incepand de la standardizarea tuturor formulalelor, pana la obtinerea tuturor autorizatiilor - de constructie,  de mediu, de electricitate, de apa.

Unul dintre cele mai ambitioase proiecte pe care le am este ca in maximum 6 luni, din cele 44 de formulare pe care le completeaza si le preda o companie, sa facem unul singur, care sa poate fi depus online.

Multi considera ca suma de 500 de mil de euro alocata de Guvernul Romaniei mult prea mare.


Nu exista aceasta suma alocata. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a identificat toate fondurile structurale aferente industriei IT&C si am considerat ca noi trebuie sa facem interconectarea si interoperabilitatea lor. Eu fac o simpla evidenta statistica a tuturor proiectelor cu sumele  aferente.

In cursul anului 2010, vor fi accesate 500 milioane de euro pe competitivitate si in celelalte apeluri unde avem IT&C, iar in 2011 vor fi alocati inca 500 de  milioane de euro.

Doar Ministerul Comunicatiilor a alocat 215 milioane de euro, anul trecut, autoritatilor publice locale si centrale si am dezvoltat 168 de servicii.

Exista un model de afara dupa care v-ati inspirat pentru crearea e-Romania? Cum functioneaza acolo?

Romania are memorandum semnat cu Austria. Avem pregatite memorandumurile cu Marea Britanie si Germania.

Austria Digitala functioneaza de 26 de ani si pana acum s-au cheltuit 26 de miliarde de euro. Au 351 de servicii operationale, de la cautarea de joburi, pana  la trimiterea copilului la scoala. In acelasi timp, serviciile permit participarea la elaborarea legilor si plata impozitelor.

Germania a introdus in Parlament o modificare a Constitutiei, iar eGuveranarea va face parte din Constitutia Germana.

In Anglia s-a lansat un nou portal, MyGov, unde economia va fi de 900 de milioane de lire sterline.

Va mai dau un exemplu. In 2008, Romania facea licitatii electronice in proportie de 1,65% din bugetul de achizitii.

Astazi am ajuns deja la 30%. In cursul anului 2009, economia a fost de 1,1 mld de euro iar in 2010 preconizam ca vom aveam 2,5 mld de euro.

In Sistemul Electronic National avem deja 15,000 de autoritati publice locale inscrise.

Dar ne trebuie registrele nationale de CNP, de CUI, de cadastru, de proprietati. Vrem sa stim cate scoli si spitale avem si cu ce specializari, care este  istoricul lor. Vrem sa avem registrul natioanal al diplomelor.

De unde vor fi luati banii pentru e-Romania?

Toti banii sunt aferenti bugetelor celorlalte ministere, autoritatilor publice locale, dar in proportie de 90% sunt fonduri europene.

Ce economii se fac raportate la bugetul de stat sau la PIB prin introducerea e-Romania?

In momentul in care e-Romania va functiona total, estimez o reducere cu 35% la tot ce inseamna bugetul de achizitii al Romaniei, din doua motive.

In primul  rand, nu vom mai pierde timpul, nu vom mai avea atatea formulare, nu ne vom mai deplasa cu hartiile.

Apoi, costurile vis-a-vis de planificarea si executia bugetara online, la sfarsitul perioadei de implementare, vor insemna o reducere neta de 35% din  cheltuieli.

Ce efecte va avea asupra evaziunii fiscale?

In acel moment, totul va fi online. Toti oamenii vor exista, din punctul de vedere al angajatorului, pe site.

Va fi ordine si disciplina. Dumneavoastra intrati pe platforma, va identificati si atunci veti sti ce taxe aveti de platit si unde, va fi totul clar.

In afara de dumneavoastra, nimeni nu va avea acces pe date. Securizarea va fi la cel mai inalt nivel.

Ce s-ar intampla daca hackerii ar pune mana pe bazele de date stranse in cadrul e-Romania?

In Sistemul Electronic National si in Sistemul Electronic de Achizitii Publice au fost 1 milion de atacuri informatice. Nu s-a intamplat absolut nimic.

Ce anume va vedea un functionar al statului cand va cauta date despre o anumita persoana?

Un functionar nu va vedea decat ceea ce a introdus. Functionarul de la Finante o sa vada ce datorii aveti catre Ministerul de Finante, la Casa de Asigurari, o sa se vada ce asigurari datorati iar la primarie, o sa se vada ce alte impozite aveti de platit.

Sa zicem ca la sfarsitul anului, vreti sa va faceti o companie. In momentul in care v-ati dus la Registrul Comertului, care va fi pe platforma e-Romania, veti obtine CUI, codul CAEN, inscrierea la Ministerul de Interne, ca adresa, si la Finante, ca platitor de TVA. Totul se va face online.

In momentul in care doriti orice document, va inscrieti online in 10 minute in Punctul Unic de Acces si economisiti si timp, si bani si nervi.

Ar fi stat altfel situatia de astazi, daca aveam dezvoltata platforma e-Romania?


Totalmente. In primul rand, nu am fi avut 9,5 milioane de ajutoare sociale care se duc catre un numar mai redus de persoane. Un om n-ar fi putut sa ia 5 ajutoare.

Am fi stiut clar cate pensii si salarii poate sa duca bugetul Romaniei si care sunt reducerile efective pe care am putea sa le facem.

In plus, am fi stiut cate proprietati sunt in Romania si pentru cate se platesc dari.

Am fi stiut cate companii au datorii catre stat si cate datorii are statul catre companii.

O baza de date unica ar fi usurat toata munca dar, mai ales, am fi avut politici social-economice testate, facute pe super-computing.

Romania a ratat intodeauna tot ce se poate rata. In conditiile in care noi nu ne vom interconecta in Uniunea Europeana si nu vom avea o conexiune cu toate bazele de date din Europa sa putem obtine orice informatie online, vom avea probleme foarte mari din toate punctele de vedere.

In toata Europa exista platforme de e-commerce, numai la noi nu. Noi suntem, in aceasta zona, cu o pondere de zece ori mai mica decat exista in Europa.

Consider ca romanii au capacitatea de a intelege si vor sti ce sa faca cu toate aceste informatii pe care le primesc ultra-rapid.

#comunicatiilor, #e, #gabriel, #informationale, #ministerul, #platforma, #romania, #sandu, #si, #societatii , #Stiri Internet