Ministerul Transporturilor va propune Guvernului modificarea legislatiei privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate in prezent atat de Electrica, dar si de autoritatile centrale si locale in finalizarea proiectelor, a anuntat, sambata, ministrul de resort, Anca Boagiu.
Ministrul a inspectat, impreuna cu premierul Emil Boc, santierul tronsonului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, reclamand ca exista o lipsa de cooperare din partea autoritatilor si a companiei Electrica in derularea lucrarilor.
"Problema cea mai mare este lipsa de cooperare a autoritatilor, fie ca sunt ele publice sau locale. Avem o Lege a exproprierilor care, in ciuda faptului ca are termene clare, ne impiedicam in opozitia pe care o avem ba de la Electrica, ba de la unele autoritati, ba de la schimbari de PUZ-uri, ba de la diverse presiuni care se pun pe constructori, si atunci trebuie sa decidem la un moment dat", a spus Boagiu primului-ministru.
"Noi lucram la o modificare legislativa - nu va ascund asta - astfel incat tot felul de astfel de ingerinte sa fie eliminate. Si asa discutam de un contract incheiat prin 2007, rostogolit pana la momentul in care am amenintat constructorii cu rezilierea si s-au moblizat cat s-au mobilizat sa finalizeze anul acesta, dar sunt lucruri care trebuie rezolvate astfel incat sa respectam programarea multianuala pe care o avem astazi, nu pe cea veche unde avem contracte si din 2006, si din 2005, si care in 2010 erau in faza... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 13:30
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost astazi prezenta la Timisoara unde a anuntat ca saptamana viitoare va avea o intalnire cu conducerile din strainatate ale companiilor care lucreaza pe autostrada Timisoara Arad. Potrivit acesteia, saptamana viitoare se va intalni cu presedintele Astaldi si presedintele FCC pentru a discuta despre modul in care merg proiectele si despre termenele de executie.
"Un lucru este cert: daca o firma vine in Romania si ne demonstreaza ca a facut lucrari de calitate, ca e super recunoscuta la nivel european sau mondial, aceeasi calitate trebuie sa se respecte si in lucrarile pe care le face in Romania. Daca nu, repet ce am mai spus: avem un terminal nou in Otopeni, care are si plecari", a declarat la Timisoara, sambata, ministrul Transporturilor, potrivit EVZ.
Aceasta a fost prezenta la Timisoara pentru a monitoriza proiectele in desfasurare. Boagiu a tinut sa mentioneze ca lucrarile sunt urmarite din avion si ca se urmareste evolutia acestora.
Boagiu a precizat ca proiectele pe juetul Timis sunt in valoare de 460 de milioane de euro pentru lucrarile noi de autostrada.
In urma cu doua saptamani a inceput semnarea lucrarilor autostrazilor pe coridorul IV Paneuropean : deja au fost semnate cele doua contracte de la Nadlac la Arad si de la Timisoara la Lugoj. In acest ultim caz s-a semnat contractul pentur primul tronson, de 35,15 km, in valoare de 198 de milioane de euro, iar saptamana viitoare,a spus ministrul, se va semna sli al... mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 14:16
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat marti ca Guvernul a aprobat primele 12 standarde de cost in domeniul transporturilor,stabilind ca un km de autostrada va costa intre 3.8 milioane euro si 5.9 milioane euro in functie de zona de relief, suma neincluzand lucrari de arta si conexe, informeaza NewsIn.Potrivit datelor prezentate de Boagiu, un kilometru de autostrada va costa pana la 3.802.000 euro in zona de ses, 4.980.000 euro in zona de deal si 5.992.000 milioane euro in zona de munte. Ministrul a precizat ca standardele de cost nu includ lucrarile de arta si lucrarile conexe precum poduri, pasaje, viaducte, podete, lucrari de consolidare fundatii sau tuneluri, pentru acestea urmand sa fie stabilite alte limite.
Conform acesteia, constructia unui kilometru de drum national va avea un cost standard de 1.72 milioane euro/km, iar costul reabilitarii unui kilometru de drum national, clasa tehnica III, a fost stabilit la 746.700 euro.
De asemenea, costul reabilitarii unui kilometru de cale ferata, pe coridoare pan-europene, este de 2.182 milioane euro, iar cel de reparatii capitale la calea ferata este de 1.190.000 milioane euro/km.
Boagiu a aratat ca standarde de cost vor fi introduse si pentru infrastructura aeriana si maritima.
"Ordonatorul de credite are nevoie, in momentul in care isi stabileste prioritatile de investitii, sa determine necesarul de fonduri publice pentru realizarea lor.
Introducerea acestor standarde va asigura si autoritatii contractante... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 16:14
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a semnat joi protocoale de colaborare cu cele 42 de prefecturi in vederea oferirii de suport reciproc pentru dezvoltarea infrastructurii si pentru accelerarea programului de autostrazi si drumuri de interes national, a anuntat ministerul intr-un comunicat preluat de NewsIn.Protocolul prevede ca prefecturile vor sustine demersurile Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si ale companiilor din subordinea sau de sub autoritatea acestuia in vederea accelerarii procedurilor de transfer si expropriere pentru cauza de utilitate publica.
De asemenea, partile semnatare vor colabora pentru inlesnirea demararii lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri de interes national prin facilitarea ocuparii de amplasamente, inclusiv prin emiterea acordului de acces pe terenurile proprietate publica a statului aflate in administrarea unitatilor administrativ-teritoriale sau aflate in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale, pana la finalizarea procedurilor de transfer sau de expropriere pentru cauza de utilitate publica.
"Ma bucur ca am gasit o foarte mare deschidere la Prefecti pentru sprijinirea proiectelor ministerului.
Pentru constructia de autostrazi si drumuri de interes national este nevoie de o cooperare buna cu cei de la nivel local pentru ca foarte multe din problemele care apar sunt de competenta lor.
Modernizarea infrastructurii este un obiectiv de interes national si de aceea cred ca... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 15:49
Premierul Emil Boc, care a inspectat, sambata, lucrarile la soseaua de centura a municipiului Drobeta Turnu Severin, a declarat ca exista probleme privind achitarea banilor catre persoanele expropriate, apreciind ca aceasta problema ar fi putut fi rezolvata cu bani mai putini in anii '90. Premierul, care a mers pe santierul soselei de centura a municipiului Drobeta Turnu Severin impreuna cu ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a spus ca lucrarile sunt in grafic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Emil Boc a spus ca exista insa probleme legate de achitarea banilor catre persoanele expropriate, precizand ca aceasta este o problema care se regaseste in cazul tuturor soselelor de centura si care ar fi putut fi rezolvata in anii '90.
"Ne ramane noua ca in 2011-2012 sa asiguram din banii rezultati din privatizari si vanzarea CFR Marfa fondurile pentru cofinantarea proiectelor europene si pentru a suporta cheltuielile legate de despagubiri. Sunt cheltuieli foarte mari si pentru plata utilitatilor, si pentru plata terenurilor.
La nivelul anilor '90 ne-ar fi costat mult mai putin daca faceam atunci exproprierile pentru marile lucrari de infrastructura, probabil ca erau la un sfert cheltuielile fata de acum", a declarat premierul.
In timp ce coloana oficiala se deplasa pe soseaua de centura, in fata acesteia au aparut doi cai, moment in care toate masinile oficialilor au incetinit. Ulterior, premierul Emuil Boc a spus, fiind intrebat de jurnalisti... mai mult
Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 19:33