Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele din constructii: Guvernul are datorii din 2009

Patronatele din constructii: Guvernul are datorii din 2009

Reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) au sustinut miercuri, in cadrul unei conferinte, ca Guvernul are creante de peste 1 mld. euro pentru lucrari finalizate in 2009 si ca, incepand cu 2010, constructiile civile au stagnat in Romania datorita crizei financiare, transmite NewsIn.

"Guvernul a intrat in 2010 cu o datorie de 2 miliarde euro pentru lucrarile finalizate in 2009 de catre constructori, din care au fost platite circa 50%. In 2010 a avut loc o cadere dramatica pe segmentul constructii civile, programul de reabilitare a cazut, deci piata constructiilor a stagnat. 

Proiectele din constructii au scazut cu 50%, s-a redus numarul de angajati cu 40%, iar cei care mai sunt in activitate nu si-au luat salariile" a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte, presedintele PSC, Cristian Romeo Erbasu.

Acesta a precizat ca anul viitor trebuie absorbite fondurile structurale in constructii si ca "este momentul sa ne pregatim pentru perioada post-criza".

"Trebuie platite creantele catre firmele de constructii intr-un timp rezonabil. Singura sansa pentru societatea romaneasca este implicarea, in urmatorii ani, a societatii civile si sa nu se mai astepte nimic de la clasa politica.

Forta de munca exista, avem in prezent in jur de 250.000 de muncitori, care apar la Camera de Munca inregistrati in constructii" a mai spus Erbasu.

Reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii au mai anuntat ca luni, 13 decembrie, va fi semnat un protocol de colaborare cu 12 patronate si societati pentru lansarea unui proiect privind certificarea companiilor din constructii.

"Principalul scop al acestui proiect este eliminarea de pe piata a societatilor care intra 'clientelar' si obtin lucrari, dar care in realitate nu au nicio legatura cu domeniul constructiilor.

In plus, prin aceasta certificare, unele firme nu vor mai mai avea dreptul la contestatii privind licitatiile.

Trebuie sa adaug ca orice firma de constructii care obtine certificat poate participa la licitatii, chiar daca este nou-infiintata, dar va face lucrari conforme cu o firma noua" a declarat vicepresedintele PSC, Tiberiu Andrioaiei.

Un alt proiect pe care pe care PSC il sustine si il promoveaza in randul membrilor sai si al comunitatii constructorilor este proiectul minier Rosia Montana, al carui impact potential asupra PIB-ului Romaniei, spun reprezentantii PSC, a fost estimat de expertii internationali la 19 miliarde de dolari.

"Acest proiect, a carui valoare totala a investitiilor depaseste doua miliarde dolari, poate constitui un impuls economic extraordinar pentru firmele de constructii din tara, prin amploarea lucrarilor necesare, de la infrastructura pana la ridicarea obiectivelor industriale.Astfel de investitii straine directe sunt extrem de necesare Romaniei si pot impulsiona semnificativ sectorul constructiilor" a precizat Tiberiu Andrioaiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1582 ori
Citeste mai multe despreconstructii datorii guvern patronate