Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a aprobat noi standarde de cost pentru infrastructura de transport

Guvernul a aprobat noi standarde de cost pentru infrastructura de transport

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat marti ca Guvernul a aprobat primele 12 standarde de cost in domeniul transporturilor,stabilind ca un km de autostrada va costa intre 3.8 milioane euro si 5.9 milioane euro in functie de zona de relief, suma neincluzand lucrari de arta si conexe, informeaza NewsIn.

Potrivit datelor prezentate de Boagiu, un kilometru de autostrada va costa pana la 3.802.000 euro in zona de ses, 4.980.000 euro in zona de deal si 5.992.000 milioane euro in zona de munte. Ministrul a precizat ca standardele de cost nu includ lucrarile de arta si lucrarile conexe precum poduri, pasaje, viaducte, podete, lucrari de consolidare fundatii sau tuneluri, pentru acestea urmand sa fie stabilite alte limite.

Conform acesteia, constructia unui kilometru de drum national va avea un cost standard de 1.72 milioane euro/km, iar costul reabilitarii unui kilometru de drum national, clasa tehnica III, a fost stabilit la 746.700 euro.


De asemenea, costul reabilitarii unui kilometru de cale ferata, pe coridoare pan-europene, este de 2.182 milioane euro, iar cel de reparatii capitale la calea ferata este de 1.190.000 milioane euro/km.


Boagiu a aratat ca standarde de cost vor fi introduse si pentru infrastructura aeriana si maritima.


"Ordonatorul de credite are nevoie, in momentul in care isi stabileste prioritatile de investitii, sa determine necesarul de fonduri publice pentru realizarea lor.


Introducerea acestor standarde va asigura si autoritatii contractante un document de referinta pentru comisiile de licitatii in evaluarea ofertelor privind contractarea lucrarilor de executie a obiectivelor de investitii in transporturi.


Aceste standarde sunt utile si proiectantilor cand pregatesc documentatia tehnica si studiile de fezabilitate", a explicat Boagiu.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1169 ori
Citeste mai multe despreboagiu cost infrastructura standarde transport