Reforma ANAF nu va mai avea loc sub indrumarea si cu finantarea Bancii Mondiale, ci s-a produs miercuri, in Parlamentul Romaniei, dupa o viziune propusa si sustinuta oficial de catre ministrul de Finante Eugen Teodorovici.
O viziune care, practic, intoarce structura organizationala a Fiscului cu 6 ani in timp si care se abate fundamental de la principiile de reforma convenite in 2013 cu Banca Mondiala: practic, noua structura pare un cadou facut autoritatilor judetene.
Cum arata reforma decisa de Parlament
Pe scurt:
Vama trece din subordinea ANAF in cea a Ministerului de Finante, iar cele opt directii regionale ale Fiscului vor fi desfiintate, pentru a se infiinta 41 de directii judetene, plus una pentru Bucuresti.
"Reforma" ANAF a fost decisa miercuri de plenul Camerei Deputatilor, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Potrivit textului adoptat la Camera Deputatilor ca for decizional, Vama va deveni structura separata in subordinea directa a ministrului Finantelor, iar structura centrala a ANAF nu va mai avea in subordine opt directii regionale, ci 41 directii judetene si o directie pentru Bucuresti.
Spargerea directiilor regionale, care se produce in numele "apropierii de contribuabil", reprezinta in realitate un cadou facut autoritatilor judetene, care vor putea influenta, asa cum au facut-o si in trecut,... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 11:58
Dupa 13 ani de balbaieli si amanari, e posibil ca statul roman sa fi reusit in sfarsit sa puna cruce constructiei sectorului Ploiesti-Comarnic-Brasov al Autostrazii A3.
Motivul: din ratiuni pe care intarzie sa le explice, Ministerul Transporturilor a renuntat la sprijinul pe care Banca Mondiala il acorda Romaniei pentru constructia acestei portiuni de peste 100 de kilometri de autostrada, preferand sa incerce din nou, pentru a patra oara, sa o construiasca pe cont propriu, printr-un parteneriat public-privat.
Sectorul Autostrazii Transilvania (A3) care leaga Ploiestiul de Brasov este impartit in doua: Ploiesti - Comarnic (48,6 km) si Comarnic - Brasov (58,0 km).
La randul lor, aceste doua portiuni sunt impartite in loturi, in vederea eficientizarii lucrarilor. Din pacate, numai despre eficientizare nu se poate vorbi pe acest sector de autostrada, la care nici n-au inceput lucrarile care ar fi trebuit sa se termine deja de ani buni.
Ce-i drept, statul roman a incercat sa construiasca drumul. In ultimii 13 ani, a facut, prin intermediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), trei incercari de a incheia parteneriate publice-private (PPP) pentru a incepe lucrarile. A esuat, insa, de fiecare data.
Tudose cere ajutor de la Banca Mondiala
In consecinta, multi romani au ajuns sa isi piarda speranta ca vor mai circula vreodata pe autostrada de la Ploiesti, prin Comarnic, pana la Brasov. In octombrie 2017, insa, Mihai Tudose, la acea... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 06:56
Banca Mondiala a publicat, luni, un nou studiu Doing Business, in care analizeaza de aceasta data reglementarile comerciale aplicabile companiilor locale in 22 de orase din Bulgaria, Romania si Ungaria, in comparatie cu cele aplicabile in alte 187 tari.
Intre observatiile principale ale studiului:
Reglementarile aplicabile mediului de afaceri si punerea acestora in aplicare difera semnificativ atat intre, cat si in interiorul Bulgariei, Romaniei si Ungariei - cele mai mari decalaje existand in interiorul Bulgariei si RomanieiNicio localitate nu exceleaza in toate cele cinci domenii masurate; fiecare dintre cele 22 de localitati comparate se situeaza in prima jumatate a clasamentului la cel putin un indicator si in a doua jumatate a clasamentului la cel putin unul dintre ceilalti indicatoriBucurestiul ocupa pozitii in prima jumatate a clasamentului la majoritatea indicatorilor masurati, demonstrand potential pentru gestionarea eficienta a unui volum crescut de solicitari de servicii din partea sectorului privatOrasele romanesti s-ar putea inspira din exemplul dat de Timisoara pentru a imbunatati procesul de solutionare a litigiilor comerciale
Specificul romanesc
Potrivit studiului Bancii Mondiale, cele mai mari diferente la nivel subnational se inregistreaza in Bulgaria si Romania.
In Romania, Bucurestiul depaseste cu 17 pozitii Craiova (care se afla la coada clasamentului) la indicatorul privind constituirea unei societati comerciale, iar Timisoara se afla cu 17... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 09:26
Anul viitor am putea plati taxe mai mari daca nu suntem atenti ce facem cu bugetul tarii, a avertizat, marti, Catalin Pauna, economistul Bancii Mondiale in Romania.
"Cam toate tarile au promovat in ultimul timp politici de reducere a deficitelor fiscale. Problemele pentru Romania sunt in directia opusa, anticiparile Comisiei Europene sunt ca exista un risc serios ca anul viitor sa ajunga la un deficit de peste 3%, iar Romania sa intre in procedura de deficit excesiv", a atras atentia Pauna la o conferinta pe tema politicilor economice pentru crestere sustenabila, organizata de Ministerul Finantelor.
El a aratat ca exista riscul anul viitor ca deficitul fiscal al Romaniei sa se situeze peste media statelor UE, ceea ce nu s-a mai intamplat de mult timp.
Pauna spune ca o serie de politici pot fi corectate pentru a evita in 2017 intrarea in procedura de deficit excesiv, una dintre masuri vizand cresterea veniturilor la buget prin dividendele companiilor de stat, in special cele ...citeste mai departe despre "Ingrijorarile Bancii Mondiale: Romanii ar putea plati taxe mai mari la anul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:41
Calitatea mediului de afaceri din Romania este destul de precara la ora actuala, desi tara este norocoasa ca face parte din zona de convergenta, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Indermit Gill, economist sef pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale (BM).
"Tari precum Romania sunt norocoase ca fac parte din zona de convergenta si trebuie sa profite de acest lucru. Principala ingrijorare este ca unele tari din Europa Centrala au devenit prea dependente de statele occidentale. De fapt, situatia este exact invers. Cele mai mari fluxuri de capital sunt in Europa. Noile state membre ale UE au beneficiat de fluxurile mari de capital, la fel ca si tarile candidate. Cea mai mare parte a acestui capital a fost folosit corect in Romania, dar calitatea mediului de afaceri este destul de precara la ora actuala si trebuie sa se orienteze catre viziunea statelor din EU15", a afirmat Gill.
Potrivit oficialului Bancii Mondiale, Europa cheltuieste foarte multi bani pentru sistemul de protectie sociala, peste media altor tari ale lumii. Indermit Gill a mentionat, in acest context, ca Romania are un sistem de pensii relativ bun, desi sunt necesare anumite ajustari.
"Unele tari din Europa o duc bine din punct de vedere economic (Suedia, Finlanda) pentru ca, pur si simplu, au adoptat modelul american. Daca e sa analizam mai in detaliu situatia, vom constata ca PIB-ul acestor tari nu acopera valoarea PIB-ului din statul Texas. Europa cheltuieste cel... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:32
Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si pentru a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa, a declarat miercuri vicepresedintele BM, Philipe Le Houerou.
"Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si de a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa. Noi solicitam noului guvern sa continue calea pentru stabilitate si incredere prin reforme structurale si modernizarea administratiei publice. Banca va continua parteneriatul cu Romania pentru a asigura expertiza pentru sustenabilitate si crestere si pentru convergenta UE", a precizat vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philipe Le Houerou, cu ocazia aprobarii in bordul BM a unui imprumut de un miliard euro pentru Romania.
Acest imprumut va ajuta Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin cadrul fiscal UE. Imprumutul va fi disponibil ca buffer si va ramane disponibil pentru o perioada de trei ani.
Destinatia imprumutului de un mld. de euro de la FMI
Imprumutul va sustine programele pentru eficienta cheltuirii banilor publici si capacitatea guvernamentala in colectarea veniturilor printr-un set de reforme fiscale mai bune, dar si imbunatatirea guvernantei pentru companiile de stat din energie si transport pentru a reduce cheltuielile bugetare, pentru a genera economii si pentru a atrage capital... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:13
Romania inregistreaza intarzieri pe partea de restructurare a companiilor de stat, insa acest lucru este determinat de tintele ambitioase ale Executivului in ceea ce priveste aceste programe, a declarat miercuri Petter Harrold, oficial al Bancii Mondiale (BM).
"Au fost intarzieri, dar exista si progrese. Aceste intarzieri au fost cauzate de dorinta de a face mai mult. Nu este usor de facut si sunt lucruri care se misca cat se poate de repede. Daca se intarzie pentru ca nu s-a semnat o hartie, este o problema, daca problema este ca statul vrea sa fie mai ambitios, cum este cazul acum, suntem intelegatori cu aceasta intarziere", a precizat country director BM pentru Euopa Centrala si Tarile Baltice, Peter Harrold.
Oficialul BM a apreciat ca este nevoie de o schimbare la nivelul culturii acestor companii.
"Nu se va intampla peste noapte", a conchis Harrold. mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:59
Romania si Slovenia sunt singurele state dintre cele 10 state care au aderat recent la Uniunea Europeana unde ritmul de crestere economica se va accelera datorita cererii interne puternice.
Economia romaneasca va inregistra o crestere de 1,5% in acest an, urmand ca in 2012 avansul economic al Romaniei sa se situeze in intervalul cuprins intre 1,8-2,1%, potrivit celor mai recente estimari ale Bancii Mondiale, publicate pe site-ul acesteia.
Ritmul de crestere in cele zece state noi membre ale Uniunii Europene (UE10) va ramane mai mare decat in vechile state membre.
Cu toate acestea, Banca Mondiala avertizeaza in legatura cu efectul pe care il poate avea criza datoriilor suverane asupra economiilor nationale.
"Provocarile pentru UE 10 constau in restabilirea increderii in pietele financiare, continuarea planurilor de consolidare fiscala si solutionarea problemelor structurale pentru a imbuntati competitivitatea", a declarat directorul pentru Europa Centrala si tarile baltice de la Banca Mondiala, Peter Harrold.
Printre prioritatile recomandate de Banca Mondiala se numara evaluarea prundenta a riscurilor, continuarea planurilor de recapitalizare si restructurare a bancilor si consolidarea stabilitatii sistemului financiar prin reglementari macro-prundentiale.
In al doilea rand, Banca Modniala sustine ca majoritatea noilor state membre UE trebuie sa continue planurile de consolidare fiscala, in ciuda politicii monetare care sa sprijine relansarea economica.... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 10:25
Banca Mondiala se pregateste sa acorde la toamna 400 de milioane de euro Romaniei, dar ii cere o serie de reforme in domeniul sanatatii, al energiei si transporturilor, intre care coplata serviciilor medicale,reducerea arieratelor, eliminarea subventiilor si un nou plan pentru companiile energetice.Banca Mondiala noteaza intr-un comunicat publicat vineri ca s-au inregistrat progrese importante in implementarea masurilor de reforma agreate cu Romania si remarca rezultatele obtinute pana in prezent in privinta stabilizarii macroeconomice.
Observatiile au fost facute la incheierea misiunii efectuate in Romania intre 21 iulie si 2 august impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Economia Romaniei s-a stabilizat si se indreapta catre o revenire a cresterii.
Din cauza factorilor externi, dar si a unora interni, raman totusi unele dificultati de depasit pentru a asigura deplina revenire si cresterea pe termen scurt si mediu, a subliniat Banca Mondiala.
La inceputul anului 2009, in contextul crizei economice globale, FMI, CE si BM au convenit cu Guvernul Romaniei sa-l asiste in implementarea unui curajos program de stabilizare macroeconomica, reaminteste Banca Mondiala.
In iulie 2010, Guvernul roman si cele trei institutii s-au reunit din nou pentru a trece in revista progresele si a planifica urmatorii pasi. Cu sprijinul celor trei institutii, Guvernul a schitat un program destinat sa consolideze progresele obtinute si sa puna bazele pentru o revenire a... mai mult
Sambata, 20 August 2011, ora 09:13