Bruxelles, inima Europei: Iata de ce au lovit aici teroristii

Joi, 24 Martie 2016, ora 18:34
3086 citiri
Bruxelles, inima Europei: Iata de ce au lovit aici teroristii
Foto:Flickr/Steve Cadman

"Prin atacurile din Bruxelles a fost lovita intreaga Europa", spunea Francois Hollande. Fraza cu care presedintele francez a descries tragedia petrecuta pe 22 martie in capital Belgiei reflecta intru totul adevarul despre influenta Bruxelles-ului in peisajul european.

Orasul de 1,2 milioane de locuitori concentreaza forta politica si administrativa a continentului, nefiind astfel de mirare ca teroristii Statului Islamic au directionat una dintre loviturilor lor direct catre inima Europei, remarca postul american CNN Money.

Organ vital

Pentru UE, Bruxelles are rolul unui organ vital, fiind casa miilor de oficiali europeni care regleaza bunul mers al pietei unice din cele 28 de state. Numai Comisia Europeana are 21.000 de angajati care locuiesc in oras.

Sute de companii multinationale isi au sediile aici, iar in oras se estimeaza ca ar activa peste 30.000 de lobby-sti care fac legatura intre mediul de afaceri si cel politic.

Regulile dure care incep sa-si faca simtita prezenta in Europa - protectia datelor personale online, impozitarea corporatiilor si legile antimonopol - au accentuat si prezenta unor companii precum Microsoft, Amazon, Alphabet/Google in zona, reprezentantii acestora incercand sa creeze o punte de legatura cu mediul politico-administrativ al UE.

Capitala neoficiala a UE

Fondatorii Uniunii Europene au evitat sa desemneze un oras drept capitala noii constructii politice de pe continent, considerand ca acest lucru contravine principiilor fundamentale ale blocului comunitar.

Cu toate acestea, Bruxelles este adesea privit ca o capitala veritabila a Uniunii, avand sansa de a gazdui Parlamentul European si Consiliul European.

In Bruxelles au fost purtate toate discutiile privind salvarea financiara a Greciei, aici s-au pus bazele zonei euro si a monedei unice europene si tot de aici a venit acceptul de integrare in UE a fostelor tari din blocul comunist de est, printre care si Romania.

Si importanta orasului nu se rezuma doar la segmentul european. Aici isi are sediul NATO, alianta militara care cimenteaza legaturile dintre democratiile aflate de o parte si de alta a Atlanticului.

Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Organizatia Internationala a Muncii, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au birouri deschise in capital neoficiala a UE.

200 de ambasade straine si consulate sunt deschise in oras, iar in acest Babilon institutional isi fac veacul nu mai putin de 1.700 de corespondenti ai agentiilor de presa si ziarelor straine.

Aici au lovit teroristii.

#atentate Bruxelles, #administratie europeana, #institutii Bruxelles, #foruri administrative UE , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO