Cum vede FMI reforma Guvernului in energie

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:21
2241 citiri
Cum vede FMI reforma Guvernului in energie
Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI la Bucureşti, va reveni în luna mai pentru a evalua progresele făcute în reforma în energie. Sursa foto: Reuters

Guvernul s-a angajat in fata finantatorilor internationali sa vanda pachete majoritare la cateva companii din energie, sa listeze la bursa unele pachete minoritare si sa numeasca management privat.

In cadrul acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala, Guvernul s-a angajat sa adopte o serie de masuri pentru reformarea sistemului energetic. Printre acestea se numara vanzarea de pachete majoritare la unele companii, listarea la bursa a unor pachete minoritare si numirea de manageri privati la conducerea companiilor din domeniu. Guvernul a facut insa pasi timizi in respectarea acestor angajamente. Dar sa le luam pe rand.

Masurile au ramas pe hartie

Angajamentele fata de FMI si CE includ insa vanzarea pachetelor majoritare la cateva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat la finele saptamanii trecute ca Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei. "Vom vinde doar pachete minoritare, pentru ca unele sunt societati de interes national pe care tara asta trebuie sa le pastreze, important este sa le facem sa fie eficiente, chiar cu un management de stat", a declarat Nita.

Citeste mai multe despre Cum vede FMI reforma Guvernului in energie pe Adevarul.ro

#reforma energie Romania, #FMI reforme industrie energetica, #privatizare companii energie, #reforma sistem energetic Romania , #Companii energetice