Cine este Enache Jiru, propunerea lui Ponta la sefia CEC Bank

Marti, 25 Februarie 2014, ora 11:37
3739 citiri
Cine este Enache Jiru, propunerea lui Ponta la sefia CEC Bank

Enache Jiru (48 de ani), actual secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, este propunerea venita din partea premierului Victor Ponta pentru conducerea CEC Bank, institutia bancara din Romania detinuta de stat.

Potrivit CV-ului sau, Enache Jiru este nascut in Constanta, la 11 iunie 1965. Si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a ocupat pozitia de director executiv al Departamentului de administrare a rezervelor internationale, fiind responsabil de implementarea deciziilor conducerii BNR privind interventiile bancii centrale pe piata valutara interbancara, de administrarea operatiunilor valutare si operatiunilor cu metale pretioase si de administrarea Rezervelor Valutare si Internationale ale Romaniei.

"Enache Jiru este una din cele mai bune propuneri care se poat face pentru pozitia asta pentru ca este un profesionist de foarte buna calitate si cred ca s-ar descurca foarte bine. Intradevar nu are foarte multa experienta bancara, dar cu pregatirea de baza si experienta pe care o are il alte domenii a dovedit in repetate randuri ca se poate adapta cu usurinta la situatii", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

Numirea lui Jiru pentru preluarea conducerii CEC Bank vine dupa ce premierul a anuntat ca il va demite din functie pe actualul presedinte, Radu Gratian Ghetea. Banca de stat va avea un nou sistem de conducere, de tip dualist, cu un consiliu de supraveghere si un directorat executiv.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca, in calitate de ministru interimar de Finante, va semna decizia de eliberare a lui Radu Ghetea din functia de sef al CEC, pe fondul scandalului legat de creditul Ioanei Basescu.

Functii de conducere in cadrul CEC Bank

Din 1998 a alternat intre functii publice si pozitii de conducere in mediul privat. Mai exact, in ianuarie 1998 a ocupat functia de director trezorerie in cadrul BNP Dresdner Bank Romania.

Enache Jiru a mai ocupat si diferite functii de conducere in cadrul bancii de stat. Din iunie 2000 pana in februarie 2001 el a fost vicepresedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni, iar in intervalul cuprins intre toamna anului 2004 si martie 2005 a ocupat functia de presedinte al bancii de stat.

Intre cele doua functii, mai exact din februarie 2001 si pana in august 2004, Jiru a ocupat pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, cu atributii legate de coordonarea activitatilor aferente managementului datoriei publice si Trezoreriei Statului si de coordonarea activitatilor aferente managementului relatiilor cu Institutiile Financiare Internationale (FMI, Banca Mondiala, BEI, BERD, etc.).

Consultant si vicepresedinte la Energy Holding 2000

Enache Jiru este considerat unul dintre cei mai bine pregatiti bancheri si trezorieri de pe piata, iar in ultimii ani numele sau a fost vehiculat adesea atat pentru pozitii de conducere in institutii de credit, cat si pentru functii publice.

In aprilie 2005 a fost consultant al companiei Energy Holding, din decembrie 2005 si pana septembrie 2007 a ocupat functia de vicepresedinte al aceleiasi companii, iar in toamna lui 2007 a fost presedinte executiv al fondului de pensii MKB Romexterra, care la cateva luni a iesit de pe piata.

De asemenea, Jiru a mai ocupat si functia de presedinte al Comisiei de Selectie a Administratorului pentru Fondul Proprietatea si de membru neexecutiv in cadrul Consiliul de Administratie al CEC Bank S.A. Din iulie 2012, Enache Jiru, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor pe timpul mandatului lui Mihai Tanasescu, a reveni pe aceeasi pozitie si a coordonat trezoreria statului in locul lui Cristian Sporis.

Insa, pentru a ocupa sefia CEC Bank, Enache Jiru mai are nevoie si de aprobarea BNR.

Conducere noua, schimbare nefavorabila

Din pacate, demiterile din functiile de conducere nu sunt favorabile unei instutitii pentru ca toate aceste schimbari afecteaza imaginea in timp.

"Atunci cand se ajunge la necesitatea de schimbare intr-o directie pentru o institutie, lucrurile trebuie sa se petreaca destul de repede si evident este necesar sa fie numiti oameni credibili, profesionisti, care sa convinga publicul si clientii ca schimbarile nu sunt facute doar de dragul jocului politic. Clientii sunt atenti la discutiile care se poarta in jurul unei institutii si atunci cand exista impresia de instabilitate si incertitudine cu privire la directia pe care o vor lua lucrurile, tot mai multi dintre acestia vor ezita sa lucreze cu institutia respectiva si vor merge catre altele", avertizeaza analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducere CEC, #Enache Jiru CEC Bank, #presedinte CEC Bank , #Stiri Banci